Google I/O'nun kahramanları: Android 4.1 Jelly Bean, Nexus 7, Nexus Q

Google I/O'nun kahramanları: Android 4.1 Jelly Bean, Nexus 7, Nexus Q

Google'ın uluslarası geliştirici konferansı Google I/O başladı ve şu an canlı yayınla da izleyicilerle buluşuyor. Yeni Android sürümü ve Google tabletinin beklendiği etkinlikten önemli açıklamaları paylaşmak için biz de ekran başındayız.

Biraz önce sahneye çıkan Vic Gundotra etkinliğin açılışını yaptı ve Google I/O'da büyük açıklamalar için dakikalar kaldı.

Google I/O'nun 5. yılı olduğunu paylaşan Gundotra bu yıl çok özel şeylerin olacağını açıklayarak sahneden ayrıldı ve yerine Android sunumu için Hugo Barra geldi.

Barra, sunumuna Android'in hareket gücünü dile getirerek başladı ve 2011 Google I/O etkinliğinde toplam aktif edilen Android  sayısının 100 milyon olduğunu bugün ise bu sayının 400 milyona çıktığını söyledi. Günlük aktivasyon sayısı ise 400 binden 1 milyona çıkmış. Bu da her saniye 12 yeni Android cihazının aktif edildiği anlamına geliyor.

Barra, gelişen pazarlarda Android'in daha hızlı büyüdüğün gösteren bir harita paylaştıktan sonra Android'in yeni sürümü Android 4.1, Jelly Bean'inin hazır olduğunu açıkladı.

Yeni Android sürümü daha hızlı ve temiz olduğundan bahseden Barra, sahneye Dave Burke'ü davet etti. Şimdi yeni Project Butter adlı bir geliştirmeden bahsediliyor.

Project Butter, Android'i daha iyi işleyen, grafik ve animasyonlar anlamında daha sıkı bir kıvama getiren bir geliştirme. 300 FPS kayıt yapan bir kamerayla gösterilen testte yeni Android'in daha hızlı ve akıcı bir şekilde tasarlandığı görülüyor ve Burke bu gücü üçlü arabellek kullanımıyla yakaladıklarını söylüyor.

Sahneye çıkan Randall Sarafa ise arayüze dair yenilikleri göstermeye başladı ve ana ekranda büyük uygulamaların boyutlandırılabileceğinden dolayısıyla daha fazla uygulamanın ekrana sığdırılabileceğinden bahsetti.Diğer bir yenilik ise ne yazdığınızı tahmin etmeye çalışan tuş takımı. Bu yenilik Blackberry'nin Playbook'ta kullandığının aynısı gibi görünüyor ve siz yazarken kullanabileceğini kelimeleri sıralıyor.Safara şimdi de çevrimdışı olarak sesinizi metine aktarabileceğinizi  anlatıyor. Şimdilik bu özellik sadece İngilizce için kullanılabilecek ama yeni 18 dil bu listeye dahil edilecek.Şimdi sahne yine el değiştirdi ve Android Beam ile bugün 1 milyon NFC'li Android'in sevkiyatının yapıldığını öğrendik.Google'ın Android'deki yenilikleri iOS 6'yı geride bırakacak mı bilmiyoruz ama daha hızlı fotoğraf çekebileceğiniz kamera da Android 4.1 ile gelecek. Yeni bildirimler ise kullanıcılara daha fazla eylem imkanı sunuyor. Yukardan açılan bildirim menüsünü Apple'dan önce devreye alan Google gerçekten iyi bir geliştirme yapmış.Evet, Google arama tarafında geliştirmeler yaptığını paylaşıyor ki daha önce açıklanan "Knowledge Graph" adlı akıllı cevaplama sisteminin Android 4.1'de başarıyla çalıştığı görülüyor. Google sesli arama özelliğini de geliştirmiş ve bu işin peşini bırakmayacak gibi görünüyor.

Sıradaki yenilik Google Now..

Google Now'a kısaca ulaşım temelli akıllı bir uyarı/yanıt sistemi diyelim. Bir toplantınız olduğunda veya işten çıkarken size trafik bilgilerine göre nasıl hareket etmeniz gerektiğini söylüyor. Google Now üzerinden spor etkinliklerine bilet de alabiliyorsunuz. Bu yenilik tamamen sizin bir yerlere ulaşmanızı kolaylaştırmak için tasarlanmış gözüküyor.

Android 4.1 güncellemesi ilk olarak Galaxy Nexus, Nexus S ve Xoom için gelecek ve güncellemeler Temmuz ayı ortasında başlayacak ama geliştiriciler Jelly Bean SDK'sına hemen ulaşabilecek.

Google Play

Şimdi uygulama tarafına geçildi. Google'ın tüm uygulama ve müzik arşivini topladığı Google Play'de 600 bin uygulama ve oyun, 20 milyar indirme sayısı kaydedilmiş.

Google 132 ülkeye Google Play üzerinden satış yapıyor. Ücretsiz uygulamalara ise 190 ülkeden erişilebiliyor. Uygulamaların yüzde 50'den fazlası uygulama içi ücretlendirme yapıyor.

Google Play'de de ciddi yenilikler ve bu yenilikler geliştiriciler için önemli görünüyor. Daha iyi bir trafik analizi ve uygulamanın indirmeye hazırlanması sürecinde bazı geliştirmeler yapılmış. Bu yenilikler geliştiricileri ilgilendiren şeyler ama bir yandan da Android kullanıcıları için önemli.

Google sıkıntı çektiği güvenlik konusunda da yeni bir şifreleme sisteminden bahsediyor ve Google Cloud Messaging adlı bir yenilik de geliştiriciler için açıklanan özellikler arasında.

Google Play içerik tarafında da iddasını ortaya koyma niyetinde. Müzik ve e-kitap tarafındaki güncellemelere ek olarak Google Play artık dergileri de bünyesinde barındıracak.

Google Nexus Tablet!

ve Google Asus ile geliştirdiği tableti Google Nexus Tablet'i ortaya çıkardı. Android 4.1'e sahip ilk Nexus Tablet 7 inç boyutunda.

Hemen Google Nexus tabletin özelliklerini sıralayalım;

  • 1280 x 800 HD ekran
  • Dört çekirdekli Tegra 3 işlemci
  • Ön kamerası var
  • 8 saat HD video izlenebilen batarya
  • Wi-fi, Bluetooht ve NFC destekli
  • 340 gram ağırlığında

Nexus 7'nin fiyatı 199 dolar.Evet Kindle Fire'a rakip olacak bir rakam ve Google Nexus 7 için ciddi bir emek harcamış gibi görünüyor. Shazam benzeri yeni bir uygulama ve geliştirmeler Google'ın tablet konusunda yeni bir sayfa açtığını gösteriyor.

Sevkiyata Temmuz ortasında başlanacak. Meraklılar şimdiden sabırsızlanabilir..

Google'dan bir yenilik daha geldi. Nexus Q.

Nexus Q, Apple TV'ye rakip bir ürün gibi görünüyor. Televizyon, internet ve Androidli telefonunuz arasındaki ortak bir bağlantı noktası olan cihaz Android temelli ve tamamen bulut tabanlı çalışıyor. Bluetooth ve NFC desteği de var.

Nexus Q, Google Play Store'dan ve Youtube'dan da içerik çekebilen bir medya oynatıcı. Birden fazla Nexus Q'yu da Android cihazınızla kontrol edebiliyorsunuz.

Bulut tabanlı Q, şimdilik sadece Google kaynaklı ve kişisel medyalarınızı oynatabilecek gibi görünüyor. En azından ABD'liler  Netflix, Hulu ve Spotify gibi mecraları kullanamamaktan yakınabilir.

Yine Temmuz ayında piyasaya çıkacak olan Q için şimdiden ön sipariş verilebilir. Fiyatı 299 dolar ama 399 dolarlık hoparlörler ve 49 dolarlık kabloyu da Q'nun aksesuarları olarak almak  isteyebilirsiniz. Nexus Q şimdilik sadece ABD'de satışa sunulacak.

Google+ zamanı

Google+'ın babası sayabileceğimiz Vic Gundotra yeniden sahneye geldi. Gundotra'nın sunumuna göre Google+'ın kullanıcı sayısı 250 milyonu, günlük aktif kullanıcı sayısı da 150 milyonu geçmiş. Kullanıcıların yarısı her gün Google+'a giriş yapıyor ve günde 60 dakikadan fazla zaman harcıyor.

Bu Google'ın Google+ barının göründüğü tüm dakikaları kapsıyor olabilir zira Gundotra ana akışta geçirilen sürenin 12 dakika olduğunu söylüyor.

Google+'ı mobilden kullananlar masaüstü kullananıcılarını geçmiş ve Google Nexus Tablet'e özel bir Google+ uygulaması hazırlanmış. Diğer Androidli tabletlerin ne kadarının bu uygulamayı kullanabileceği ise şimdilik bilinmiyor. Google, akıllı telefonlar için Google+ Android uygulamasını da güncellemiş.

Gundotra şimdi de Google+ Etkinlikler yeniliğini açıkladı. Bu tam olarak Facebook'un etkinlikler uygulamasına rakip olacak. Google+ etkinlikler özelliği elbette Google Takvim ile derin bir ilişki içinde olacak ve bu anlamda Google'a avantaj sağlayacak. Diğer yandan Google, daha çok profesyonel olmayan kullanıcıların tercih edebileceği resim ekleyebildiğiniz de davetiye modelini geliştirmiş.

Parti modu bölümünde ise Google'ın beklediği herkesin o etkinliğe dair fotoğrafları tek bir adres altında toplaması. Android ve Picasasever kullanıcıların ortak etkinlikleri için gerçekten işe beklenen bir uygulama olduğunu söyleyebilirim.

Project Glass

Gundotra'nın yanına Sergey Brin geldi ve gözünde yine o ilginç gözlük var. Project Glass hakkında detaylar almaya başlıyoruz.

Gösteri niteliğindeki bir açılışın ardından Project Glass proje ekibi sahneye geldi ve projenin 2,5 yıldır sürdürüldüğünü açıkladı. Söz konusu gözlük, bedeniniz, konumunuz ve dış bileşenlerle etkinleşim kurabilen kameralı bir ürün.

Project Glass'ın görüşünüzü engellemeyeceği, yeni bir bakış açısı kazandıracağı iddia ediliyor. Bu küçük gözlüğün, bir çok güneş gözlüğünden hafif olduğu ifade ediliyor. Project Glass, kaçırabileceğimiz anları kaydederek bilgiye farklı bir açıdan yaklaşmayı sağlıyor.

Bu arada Sergey Brin sahneye geldi ve bu ürünün çok ileri şekillerde yetenek kazanabileceğini ama küçük bir ekiple çalışmalarına devam ettiklerini paylaştı. Dahası Google Glass Explorer sürümünün Google I/O'ya katılan geliştiriciler tarafından ön siparişle ulaşılabileceğini ifade etti.

Önümüzdeki yılın başında gönderimi yapılabilecek ürün için istenen fiyat ise 1500 dolar.

Vic Gundotra yeniden sahneye geldi, geliştiricileri Google+ etkinlikler özelliğini kullanmaya davet etti. Hugo Barra'yı da yanına çağırdı ve geliştiriciler için sevindirici bir haber verdi.

Google I/O'ya katılan 6000 geliştirici yeni bir Nexus telefon ve Nexus tablet sahibi olacak. Bu geliştirici paketine Nexus Q'da dahil.

Google, geliştiricileri Androidli cihazlarla silahlandırdığını açıklayarak ana sunuma son verdi. Geliştiriciler bundan sonraki panel, oturum ve test süreçleriyle vakit geçirecek. Yenilikleri hazmetmeye ve kendilerini geliştirmeye çalışacak.

Google bu yeniliklerle Apple ve Microsoft'un başını biraz daha ağırtabilir. Bakalım önümüzdeki yıla kadar özellikle tablet pazarındaki tablo nasıl değişecek...

Aşağıda Google I/O etkinliğine dair farklı bazı fotoğrafları da aşağıda ve şu adreste bulabilirsiniz.

Kaynak: TheVerge

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.