IFTTT'de son durum ve Zapier

Sizlere daha önce de tanıttığımız ifttt için kısaca, sosyal ağlarınızı yönetebileceğiniz bir “şöyle olursa böyle yap” servisi diyebiliriz. Örneğin Twitter hesabınızda size bir kişi takibe aldığında otomatik DM (özel mesaj) gönderimi yapabilir veya Gmail’inize gelen ek dosyaları Dropbox’ınızda depolayabilirsiniz (ifttt'nin sağladığı tüm seçeneklere şuradan göz atmanızda fayda var).

Şu an 47 servisle entegre olan ifttt üzerinde 1 milyonun üzerinde task (görev) bulunuyor. İstatistiklere baktığımızda 2012'nin ilk 4 ayında yüzde 100'lük bir büyümeden söz edebiliriz.

Gelelim yeni versiyona... ifttt, geçtiğimiz hafta resmi bloğundan yaptığı açıklamada yeni versiyonunu duyurdu. İlk değişiklik olarak artık site üzerinde oluşturduğunuz görevler "task" değil "recipe" olarak geçiyor. Site içerisinde kullanılan diğer temel işlemlerin ismi ve logo da değişmiş durumda. Ayrıca yeni versiyonda eklenen servisler olduğu gibi birçok servis -aralarına Twitter, Facebook, LinkedIn ve Instagram gibi neredeyse en çok kullanılan tüm sosyal ağlar var- de daha hızlı çalışır hale gelmiş.

zappier-site-look

ifttt'nin profesyonel amaçlarla kullanabileceğiniz versiyonu: Zapier

Zapier ise 2011'in son çeyreğinde Startup Weekend’de doğmuş bir proje. Y Combinator yatırımlarından olan projenin 3 kurucu ortağı bulunuyor. Zapier için Ifttt’nin profesyonel kullanıma odaklanmış versiyonu diyebiliriz. Asana, Basecamp ve Jira gibi proje yönetimi araçlarınından tutun da Yammer, Github ve Google Docs gibi çoğunlukla iş hayatında kullandığımız birçok servisi bünyesinde bulunduran Zapier'in şu an için entegre olduğu toplam 37 servis bulunuyor. Listenin tamamına şuradan, ayrıca Zapier ile oluşturabileceğiniz birçok yararlı kombinasyonun görüntülü açıklamalarına da buradan bakabilirsiniz.

Zapier’in kullanım yoğunluğunu merak ediyorsanız, site üzerinde şu an için ayda 1,5 milyon API sorgusu işleniyor. Ücretli ve ücretsiz toplam 4 adet üyelik modeli bulunan Zapier’de dilerseniz ücretli planları 2 hafta için denemeniz mümkün.

Sosyal ağlar yaşantılarımızın bu denli büyük bir parçasıyken, her biri adeta özel hayatlarımızdaki birer kişi gibiyken ifttt ve Zapier gibi projelerin önlerinin açık olduğun söylemeye gerek yok. Ki her iki projenin de kısa geçmişlerinde yakaladığı rakamlar, yatırımlar ve referanslar da aynı şeyi söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.