'Dağ Aslanı' ve yeni MacBook Pro [Galeri]

Merakla beklenen ve Webrazzi üzerinden canlı olarak aktardığımız Apple World Wide Developer Conference (WWDC) 2012 sona erdi. Oldukça heyecan verici geçen konferansta Apple'ın yeni ürünleri ve yenilenmiş hizmetleri tanıtıldı.

İlk bomba haber tabi ki yeni MacBook Pro ve yeni MacBook Air serileri oldu. Elbette yenilikler bunlarla sınırlı değildi. Apple'ın yeni işletim sistemi Mountain Lion ve yeni mobil işletim sistemi İOS de WWDC konferansında tanıtıldı.

WWDC'nin belki de en önemli yanı, merakla beklenen yeni MacBook Pro ve Air serilerinin görücüye çıkmasıydı. WWDC ile ilgili söylentilerin çoğu da zaten yeni MacBook Pro'ların geleceği yönündeydi.

Yeni MacBook'ların ilk önemli özelliklerinden birisi donanımsal olarak güçlenmesi. Buna göre yeni MacBook'lar yüzde 60'a kadar hızlı grafiklere sahip olacak. MacBook Pro'lar ve Air'lar 7 saate kadar batarya süresi vaat ediyor.

Yeni Macbook Air'larda 2 adet USB 3.0 bağlantısı olacak. Yine 720p FaceTime HD kamera da Macbook Air’in yenilenen özelliklerinden. 11 inç model 1366x768 çözünürlüğe sahip 999 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak.

Retina Display

Yeni MacBook Pro'ların bir diğer çarpıcı özelliği de "retina display"'e sahip olması. Bildiğiniz gibi retina display, önce iPhone 4'te kullanılmış, daha sonra iPhone 4S ve Yeni iPad'lere gelmişti. Retina ekranla pek çok kişinin görüntü kalitesi çıtası da bir hayli yükseldi.

MacBook Pro'nun 13 inç ve 15 inç'lik modelleri USB 3.0 ile geliyor. 13 inç 1199 dolardan, 15 inç ise 1799 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.

Yeni MacBook Pro'ların daha da incelmesi, taşınabilirlik açısından oldukça büyük bir artı. Aynı şekilde, 2012'nin en büyük trendleri arasında olan ultrabook'lar, çok ciddi bir rakibe sahip olmuş oldu. Daha doğrusu, yeni MacBook Pro'ların gelmesi ile birlikte üst segmentteki ultrabook modellerinin Apple'dan sağlam bir aparkat yiyeceklerini şimdiden söylemek mümkün. Bu arada yapılan sunumda, MacBook Pro'nun "dünyanın en yüksek çözünürlüğe sahip notebook'u" olarak lanse edildiğini de belirtmemiz gerek.

Yeni jenerasyon MacBook Pro'larda gelen önemli özelliklerinden biri de HDMI çıkışı barındırıyor oluşu. Bununla birlikte SD kart girişi, MagSafe 2 ve Thunderbolt girişleri de yeni seride yer alıyor. Ayrıca, Apple Bluetooth 4.0'ı teknolojisini de kullanıyor.

Mountain Lion ve yazılım güncellemeleri

MacBook'lardaki tek yenilik sadece donanımsal değil. Yeni işletim sistemi Mountain Lion'da Final Cut Pro ve bazı uygulamalar güncellenmiş. Ayrıca Adobe Photoshop'un ve AutoCAD'in de güncellendiği haberini WWDC'de almış olduk. Yine aynı şekilde, artık MacBook'larda çok daha güçlü bir sosyal medya entegrasyonu göreceğiz. 19.99 dolarlık fiyatı ile edinebilecek olan Mountain Lion'ın iCloud desteği var. Apple gerçekten de bulut bilişime değer veriyor ve son kullanıcı tarafında da kullanılması adına bazı yenilikler getirilmiş.

Apple kullanıcılarının güncellemeler ile arası iyi

Hem kullanıcıların Mountain Lion'dan önceki işletim sistemi Lion'a geçişi, hem de iOS 5 kullanan kullanıcı rakamları gösteriyor ki, Apple kullanıcıları güncellemelerden geri kalmıyor. Bu, aynı zamanda iOS 6 ve Mountain Lion'a geçişte de Apple kullanıcıların çekinmeyeceği yönünde yorumlanabilir. Yeni satın alınan MacBook Pro'lar ve Air'ler zaten Mountain Lion işletim sistemine ücretsiz olarak güncellenebilir olacak.

Game Center da Apple için önemli. Burada 130 milyon hesap var. Bundan sonra artık platformlar arası mücadeleye de şahit olacağız. Aslında olması gereken bir özellik, Apple'a ekleniyor. Yani farklı cihazlardaki kullanıcılar birbirleri ile yarışabilecek. Örneğin, bir kullanıcı, iPhone'u ile oynarken, rakibi iPad'inden yarışa dahil olacak. Bu da cihazlar arasındaki bağlantıyı güçlendiriyor.

Yeni işletim sistemi 'Dağ Aslanı' Temmuz ayında gelecek ve pek çok yeni özellik barındıran bu işletim sistemini, retina ekranlı Macbook Pro'larda kullanmak büyük keyif verecektir diye düşünüyoruz. Yeni MacBook Pro ve Air serisinin sevkiyatına ABD'de bugünden itibaren başlanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.