'Hindistan'dan sonra en hızlı büyüyen ikinci pazar'

'Hindistan'dan sonra en hızlı büyüyen ikinci pazar'

TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) desteğiyle gerçekleştirilen ilk e-ticaret konferansı olma niteliği taşıyan I. E-Ticaret Konferans ve Fuarı'nda e-ticaret sektörü masaya yatırıldı. 'E-ticaret'te kusursuzluğun sağlanması" konusunun tartışıldığı oturumlarda Türkiye'de e-ticaret pazarının hızlı büyüme trendiyle kendinden bahsettirdiği vurgulandı.

Etkinliğin yabancı konuşmacıları arasında yer alan, Larry Ullman her 10 e-ticaret projesinden 7 tanesinin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı ve e-ticaret sektöründeki başarısızlık oranlarını vurguladı.

Konferans, BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko'nun açılış konuşması ile başladı. Etkinliğin ilk konuşmasını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız yaptı. Sektörün son 3 yılda ortalama olarak yüzde 50 oranında büyüdüğünün altını çizen ve bunun mütevazi bir oran olduğunu belirten Müsteşar Altunyaldız, Dünyadaki verilere göre bir ülkedeki internet penetrasyonu yüzde 50'yi geçtiği zaman e-ticaret sektörünün sıçrama yapmakta olduğunu belirtti. 2011 yılı itibariyle Hindistan’dan sonra dünyada en hızlı büyüyen 2. e-ticaret pazarı olduğumuzu dile getirerek, ülkemizde e-ticaret pazar hacmi 2005 yılına oranla 16 kat artışla 23 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.

Yeni E-Ticaret Kanun Tasarısı

"Elektronik Ticaret Kanun Tasarısı Neler Getiriyor?" başlıklı sunumu ile Prof. Dr. Tekin Memiş katılımcılara yeni e-ticaret yasası ile ilgili bilgiler aktardı. Özellikle izinli pazarlama hakkında konuşan Tekin Memiş'in, e-posta ve SMS gönderimi ile ilgili yeni yasada maddeler olacağını açıklaması büyük ilgi uyandırdı. İzleyiciler en çok bu panelde sorularını ve endişelerini aktardı.

Etkinliğin ikinci paneli ödeme sistemleri ile ilgiliydi. Bu panel de oldukça ilgi çekti ve ödeme sistemleri ile birlikte, alternatif ödeme sistemleri de konuşuldu. "Başarılı Bir E-Ticaret Teşebbüsü Oluşturmak veya Nazikçe Başarısız Olmak" adlı sunumu ile 10 e-ticaret projesinden 7 tanesinin battığını belirten Ullman, başarısızlığın da burada çok şey öğrettiğine dikkat çekti.

Yöneticiler Değerlendiriyor

Günün en çok ilgi toplayan paneli "Yöneticiler Değerlendiriyor" paneliydi. Sahnede panelist olarak Migros, PTT, Turkcell, Doğan Online ve Kiğılı'nın üst düzey yöneticileri yer aldı ve panelin moderatörlüğünü de BKM Genel Müdürü Soner Canko üstlendi. Migros'tan Mustafa Bartın, sanal market mobil uygulamasının gelen siparişlerin yüzde 10'unu oluşturduğu bilgisini aktardı. PTT Genel Müdürü Osman Tural ise yeni e-ticaret girişimleri ePttAVM'den bahsetti.

Turkcell'den Cenk Bayrakdar "Her telefonda çalışan bir şey yapalım dedik. Yakında lansmanını göreceksiniz." sözleri ile katılımcılara yeni bir lansman haberini bu konferans bünyesinde vermiş oldu. Doğan Online CEO'su Yenal Gökyıldırım da Hepsiburada üzerinde durarak, Hepsiburada'nın açık ara farkla liderlik elde etmek istediğini ve rakipleri ile aradaki farkı açmak iddiasında bulunduğunu dile getirdi.

Abdullah Kiğılı ise, e-ticaret ve ticaret hayatında kilit rol oynayan, dürüstlük gibi bir kavram üzerinden konuşma yaptı. Samimi bir konuşma gerçekleştiren Abdullah Kiğılı, hayat tecrübelerini de esprili bir dille paylaşarak tüm salondan büyük alkış topladı. Yöneticilerin yer aldığı panelde değinilen ana ortak konu ise yatırımın insana ve insan kaynaklarına yapılması oldu.

Etkinlik kapanış konuşmasından ardından sona erdi. E-Ticaret Konferans ve Fuarı'nın önümüzdeki yıl ikinci kez düzenlenmesi bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.