Risk sermayesi şirketleri ABD'de ilk çeyrekte 5.9 milyar dolar harcadı

Risk sermayesi şirketleri ABD'de ilk çeyrekte 5.9 milyar dolar harcadı

Şirketler arası birleşme, satın alma ve yatırımların hızlandığı bir yılı geride bıraktık. 2011 yılında risk sermayesi şirketleri deyim yerindeyse kesenin ağzını açmıştı ve ABD'de 28 milyar dolarlık hacim yaratmıştı. Ancak risk sermayesi şirketleri 2012 yılının ilk çeyreğinde aynı cömertliği göstermedi.

CB Insights'ın raporuna göre ABD'de 2012 yılı ilk çeyrekte gerçekleşen 785 anlaşmada, 5.9 milyar dolarlık hacim sağlandı. 2011 yılı son çeyrekle kıyaslandığında hem finansal, hacim hem de yapılan anlaşma adedi bazında gerileme görülüyor. 2011 yılı son çeyrekte 755 anlaşmada, 7.6 milyar dolarlık hacim yaratılmıştı. Buna göre finansal hacimde yüzde 19, anlaşma adedi bazındaysa yüzde 15 gerileme görüldüğünü söyleyebiliriz.

Bu noktada yaptığımız bir tespiti paylaşmak istiyoruz. Her bir anlaşmanın ortalama finansal büyüklüğünün az da olsa büyüdüğünü söyleyebiliriz. 2011 yılı son çeyrekte anlaşma başına düşen ortalama finansal büyülüğü yaklaşık 100 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. 2012 yılı ilk çeyrekteyse bu rakamın yaklaşık 33 milyon dolar artarak, 133 milyon dolara ulaştığını belirtmek istiyoruz.

Risk sermayesi şirketlerinin, internet şirketlerine olan ilgisi 2012 son çeyrekte bir hayli arttığını söylemek mümkün. 2011 yılı son çeyrekte 283 anlaşmada 2.5 milyar dolarlık hacim yaratılmış. 2012 ilk çeyrekteyse 326 adet anlaşma gerçekleşmiş olarak görülüyor. Bu artışa rağmen aynı dönemde finansal büyüklükte gerileme söz konusu. 2011 son çeyrekte yaklaşık 2.5 milyar dolarlık hacim yaratılırken, 2012 ilk çeyrekte bu rakamın 2 milyar dolara düştüğü görülüyor. Görünen o ki, internet şirketi sayısının artması, anlaşma sayısını da arttırmış. Ancak anlaşmalardaki sayı artınca artınca, finansal büyüklük azaldığı raporda yer alıyor.

İnternet sektöründeki anlaşmalara kategori olarak baktığımızdaysa analitik ön plana çıkıyor. Analitik şirketleri hem anlaşma, sayısı hem de finansal hacim olarak daha fazla paya sahip olduğunu görülüyor. Görütüleme ve güvenlik kategorisi ikinci, sosyal ağ kategorisi de üçüncü sırada yer alıyor.

2012 yılında risk sermayesi şirketlerinin biraz da olsa ayaklarını gazdan çekmiş görünüyor. Özellikle internet sektöründe artan rekabetin yatırım rakamlarını düşürdüğünü ifade etmek mümkün. Ancak 2012 yılı ikinci çeyreği tek başına etkileyecek anlaşmaların şimdiden yapıldığını söyleyebiliriz. Buna en iyi örneği Facebook'un Instagram'ı satın alma anlaşmasını gösterebiliriz.

CB Insights'ın raporunu ayrıntılı olarak aşağıda inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.