Rakamlarla Çin’de internet

Çin en ilginç pazarlardan biri. Katı bir siyasi rejimin getirdiği sınırlamalara rağmen 1,3 milyar civarındaki nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Çin, hemen her sektörün ilgisini çekiyor. Bazı sektörler  için Çin pazarına girmek zor olabilir ama söz konusu internet olunca tüm kısıtlamalara rağmen Çin pazarında yer edinebilmek mümkün.

Bir yandan Google’ın Çin ile yaşadığı sorunlar hala hafızlarımızda taze. Diğer yandan daha yakın tarihteki Apple’ın CEO’sunun Çin ziyareti ve LinkedIn’in en önemli rakibi Viadeo’nun Çin’de büyümek için 10 milyon dolarlık bir bütçe ayırmış olması pazara verilen önemin birer göstergesi.

Peki Çin’de internet kullanımı ne durumda? Nomura’da analyst olan Jin Yoon’un paylaştığı tablolar bu sorunun cevabına ışık tutuyor…

BusinessInsider’da yayınlanan tablolara göre son rakamlar göz önüne alındığında Çin’de internet penetrasyonu %38,3’e ulaşmış. Bu da Çin’de 513 milyon internet kullanıcısı olduğunu gösteriyor. Bu rakam Çin’in dünyadaki en kalabalık internet kullanıcısına sahip olan ülke olduğunu da ortaya koyuyor.

Çin kullanıcıları arasında öne çıkan 20-29 yaş grubu, ülkedeki tüm internet kullanıcıların %29,8’ini oluşturuyor. Burada asıl önemli olan ise 10-19 yaş grubunun tüm kullanıcıların %26,7’sini oluşturuyor olması. Yani genç nesil şimdiden internet ile iç içe yaşıyor.

Hatta ülkedeki 10 yaş altı internet kullanıcılarının %1,7’lik oranı, Çin’de 10 yaş altında 9 milyonu aşkın internet kullanıcısı olduğunu gösteriyor. Bu oran Türkiye’de toplam internet kullanıcısının yaklaşık üçte birine denk geliyor…

2010 rakamlarına göre tüm Çin internet kullanıcılarının %98,4’ü geniş bant internet servisine sahip.

Çinli kullanıcıların %80,9’u interneti anında mesajlaşma için kullanıyor. Özellikle genç nüfusun kullanım oranın yüksek olmasının bunda etkisi büyük. İnterneti arama için kullananların oranı %79,4, müzik dinlemek için kullananlar %75,2 ve haberlere ulaşmak için kullananlar %71,5.

Bunun ardından sırasıyla ülkedeki internet kullanım amaçları şöyle sıralanıyor; video %63,4, oyun %63,2, blog %62,1, Weibo (mikro blog) %48,7, eposta %47,9, sosyal ağlar %47,6, edebiyat %39,5 ve BBS (Bulletin Board System) %28,2.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.