2011 veri güvenliği raporuna Anonymous damga vurdu

2011 veri güvenliği raporuna Anonymous damga vurdu

2011 yılı veri güvenliği açısından çok ilginç gelişmelere sahne oldu. Özellikle büyük firmaların konuyla ilgili çok daha bilinçli oldukları düşünüldüğü bu dönemde meydana gelen 855 saldırıda toplam 100 milyon farklı kişiye ait, 174 milyon kayıt çalındı. Tabi ki bu 855 rakamı sadece kaydedilebilen saldırılardan oluşuyor. Firmaların açıklamadıkları veya tespit edilemeyen saldırılar da hesaba katılınca bu rakamın aslında daha yüksek olduğu tahmin etmek zor değil.

Tüm bu veri güvenliğine yönelik eylemlerde ise öne çıkan tek bir isim var: Anonymous. 2011 yılı veri güvenliğine yönelik saldırılarda kar amacı güden saldırganlardan çok, hacktivist* eylemlerin öne çıktığı bir yıl oldu. Hactivism denildiğinde ilk akla gelen isim olan Anonymous’un bu konuda ağırlığı Verizon’ın yayınladığı (PDF) rakamlarda da ortaya çıkıyor.

Rapora göre aslında Anoymous gerçekleşen 855 saldırının sadece yüzde 25’inden sorumlu. Fakat “az ama öz” çalışan Anonymous bu 200 civarı saldırıda, 2011’de çalınan tüm verilerini yüzde 58’ini elde etmeyi başarmış.

Rapor ayrıca veri güvenliği saldırılarının giderek daha küresel bir konu haline gelmeye başladığını ortaya koyuyor. 2010’da 22 ülkenin yer aldığı raporda bu yıl 36 farklı ülkenin adının geçmesi de bunun bir örneği.

2011’de hactivism nasıl yükseldiği ve ne gibi sonuçlara yol açtığına yönelik Silicon Angle tarafından Şubat ayında hazırlanan bir infografiği de aşağıda inceleyebilirsiniz.

* Hacktivism: İlk olarak 1998 yılında ortaya çıkan bu ifade özetle yasa dışı yollarla bilgi sistemlerine yönelik saldırıların maddi çıkar amacıyla değil, çoğunlukla politik nedenlerle ve protesto amaçlı düzenlemesi anlamında kullanıyor. Bir anlamda aktivizmin dijital hali diyebiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.