Paul Adams'tan pazarlamacıları kızdıracak sözler

Paul Adams'tan pazarlamacıları kızdıracak sözler

Google'da sosyal ürün deneyimi uzmanı olarak görev yaparken Facebook'a geçen Paul Adams, Federated Media’nın Signal adlı konferansında pazarlamacılara sitem etti, Facebook'un yanlış anlaşıldığından yakındı.

Küresel Marka Deneyimi Müdürü ünvanına sahip deneyimli isim, yaptığı konuşmasında kullanıcı tarafında bir tutum sergileyerek, pazarlamacıların istediği daha büyük ve video içi ön reklamların (pre-roll ads) Facebook için uygun olmadığını dile getirdi.

Pazarlamacıların bazı isteklerinin karşılanmasını istediklerinin farkında olduklarını da söyleyen Adams, karşılıklı anlaşmazlığın  TV reklamcılığı bakışının Facebook'a yansıtılmaya çalışılmasından kaynaklandığını, bundan da hoşnut olmadığını söyledi.

Facebook markalara bu denli özgür hareket etme şansı sunarken Adams'ın haksız olduğunu söylemek zor. Hele ki video içi ön reklamların sevenleri olmasına rağmen, genel olarak nefret uyandırdığı göz önüne alınırsa.

Biz Stone'un Twitter kullanıcılarına hayatlarını 140 karakter göndermeye adamamalarını söylemesi gibi, pazarlamacıları paylayan Adams'ın pazarlamacıları Facebook'ta sunulan araçlarla kullanıcılarla ilişki kurmaya yönlendirmesi pekala mantıklı.

Facebook: Sosyal ağ mı, reklam platformu mu?

Facebook kesinlikle gelmiş geçmiş en etkili online sosyal ağ. Aynı şekilde pazarlamacılar için de online kitlelerle iletişim kurmak adına en güçlü bir platform olduğu söylenebilir. Diğer yandan pazarlama çağına girildiğini hissettiğimiz bu dönemde Facebook'un her iki yönden yanlış anlaşılmaya başlandığı açık ve net.

Facebook kullanıcıları, Biz Stone'un üzerinde durduğu sosyal ağ bağımlılığına bulaşırken, pazarlamacılar arkadaşlarıyla masumane (?) iletişim kurma çabasında olan milyonlarca kullanıcıyı tüm zamanlarda olduğu gibi hipnotize reklam izleyicisi konumuna sokmak istiyor.

Paul Adams'ın doğru bir çıkış yaptığına inancım tam. Çünkü televizyon reklamcılığı artık 'reklam arası yayın izleme lütfü' sunar duruma geldi ve Adams haklı olarak aynı şeyin Facebook'un başına gelmesini istemiyor. IPTV vb. teknolojiler sürekli yayınlara takılmaktan bizi kurtarırken Facebook'un kendini kolayca temize çıkarması mümkün görünmüyor.

Bana kalırsa reklama en az ihtiyacımız olduğu bir çağdayız ama teknoloji-pazarlama sarmalının sosyal ağlar üzerinde kendini yenilediğine de şahit oluyoruz. Stone ve Adams gibi cesur çıkışlar yapılmadığı sürece bu dönüşümün daha da hızlı olacağına şüphe yok.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.