Türkiye'deki xDSL abone sayısı ilk defa geriledi

Türkiye'deki xDSL abone sayısı ilk defa geriledi

Bu habere 'Türkiye'deki internet abone sayısı şu kadar arttı' diye başlayabilirdik. Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2011 dördüncü çeyrek istatistiklerinde daha ilginç bir bilgi var. Türkiye'deki ADSL, VDSL ve VDSL gibi xDLS olarak geçen segmentin abone sayısı tarihinde ilk defa geriledi. Son yılların gözde internet bağlantıları olan mobil ve fiber optik abone sayısı ise artarak toplamdaki artışta ana rolü oynadı.

2011 yılında xDSL pazarının doyum noktasına ulaştığı sık sık tartışılan bir konuydu. Tartışmaların haklılık payı Eylül-Aralık 2011 arası dönemi kapsayan raporda kendisini gösterdi. 2011 yılı ilk üç çeyrekte yaklaşık 100 bin abone kadar artan xDSL pazarı, son çeyrekte ilk defa düştü. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde xDSL abonesi 6 milyon 792 bin kişiydi; ancak son çeyrekte az da olsa düşüş görüldü ve 6 milyon 776 bin kişi olarak kaydedildi.

Gelelim bu gerilemenin sebeplerine. 2010 yılından itibaren internet pazarında iki segmentin yıldızı parladı. Bunlardan biri mobil internet ve diğeriyse fiber optik internet. Aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere 2011'de internete bağlanmak için bu iki teknolojiden birini xDSL'e tercih edenlerin sayısı önemli oranda arttı.

Mobil internet abone sayısı 2010'a göre tam yüzde 345, 2011 üçüncü çeyreğe göreyse yüzde 14'lük büyüme kaydetti. Böylece toplamda 6.4 milyon kullanıcıya ulaşılmış oldu. Fiber optik bağlantısı kullanan abone sayısı geçen seneye göre yüzde 73, 2011 üçüncü çeyreğe göre yüzde 21'lik artış gösterdi. Fiber optik internet kullanan abonelerin sayısı 267 bine ulaşmış oldu.

xDSL'de yüzde 0.2'lik bir gerileme var. Çok büyük bir düşüş değil. Ancak internet abonelerinin tercihlerinin değiştiğini gösteriyor. Verilerde dikkatimizi çeken diğer bir detay Türkiye'deki mobil internet abone sayısının önümüzdeki çeyrekte xDSL abone sayısını geçebilecek olması. 6.7 milyon xDSL abonesi bulunurken, mobil internet kullanan 6.4 milyon abone bulunuyor. Aradaki fark 300 bin ve bu farkın 2012 ilk çeyrekte kapanabileceğini söyleyebiliriz.

Gelelim en sık tartışılan bir diğer konu olan Türkiye'deki genişbant internet abone sayısına. 2011 üçüncü çeyrekte 12.7 milyon genişbant internet abonesi olduğunu paylaşmıştık. Son çeyrekte bu rakam 14 milyon aboneyi geçtiği raporda yer alıyor. Veri tüketimi rakamlarına baktığımızda son çeyrekte sabit ve mobil internet aboneleri toplamda yaklaşık 478 bin terabyte harcadığı görülüyor. Bunun yaklaşık 10 bin byte'ı mobil abonelerden kaynaklanıyor.

Hanehalkı sayılarına göre hesaplanan sabit genişbant penetrasyon oranlarındaysa Türkiye, AB ortalamasından geride. Türkiye'deki yüzde 41.2 iken, AB ortalaması yüzde 61.4 seviyesinde bulunuyor. Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'nın üstünde, listenin sondan üçüncü sırasında.

Yukarıda paylaştığımız rakamlar her ne kadar xDSL abone sayısının doyum noktasına ulaştığı izlenimi verse de, Türkiye toplam abone sayısında hala büyüyen bir pazar. Özellikle fiber ve mobil internet abone sayısının artışı Türkiye'de hanehalkı sayılarına göre hesaplanan sabit genişbant penetrasyon oranını yükseltebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.