Gelirlerini yüzde 60 artıran Yandex Türkiye'de büyüyecek

Gelirlerini yüzde 60 artıran Yandex Türkiye'de büyüyecek

Yandex dün 4. çeyrek sonuçlarıyla beraber tüm yılın mali verilerini açıkladı. Yandex CEO'su Arkady Volozh'un Yandex'in trafik ve gelir açısından yükselişini vurguladığı sonuçlar, Yandex'in yıl bazında son çeyrekten daha hızlı büyüdüğünü gösteriyor.

2011'in son çeyreğinde gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 56 artıran Yandex, 2010-2011 yılı için yüzde 60 oranında bir gelir artışı yakalamış. Bu yükselişle Rus şirketin 2011 yıl sonu gelirleri 622,2 milyon dolara ulaşmış.

Açıklanan mali tabloya bakıldığında reklam tarafındaki yükseliş dikkat çekiyor. Yandex'in metin tabanlı reklam ağında gelirleri 2011 yılı için yüzde 94, son çeyrek için ise yüzde 131 oranında artarken, görsel reklamlarda ise yüzde 71 civarında bir artış var.

Raporda (PDF) verilen arama motoru pazar paylarında ise Yandex'in son iki yılda pazar payını yüzde 57,4'ten yüzde 60,8'e yükselttiği, Google'ın ise pazar payını aynı dönemde yüzde 23,1'den yüzde 25,5'e çıkardığı görülüyor.

Yandex'in Türkiye planları

CEO Volozh mali raporada Türkiye'deki faaliyetlerinden de bahsediyor. Buna göre Yandex, temel arama teknolojilerinin yanında çeşitli servisleri (haritalar, kişisel hizmetler, masaüstü ve mobil uygulamalar...) hizmete alacaklarını aktaracak.

Volozh, Türkiye'de stratejik iş ortaklıkları yapacaklarını da söylüyor ve Türkiye'de e-posta (Yandex Mail) tarafında bazı işbirliklerinin tamamlamak üzere olduğunu biliyoruz.

Önceki gün Yandex'in Twitter ile yaptığı anlaşma ile gerçek zamanlı ve sosyal arama alanında aktif olacağını paylaşmış ve Yandex tabanlı Twitter arama hizmetinin Türkiye'deki akıbetini öğrenmek istediğimizi açıklamıştık.

Twitter-Yandex arası operasyona dahil olan ekipten aldığımız cevaba göre; Rus şirket, Türkiye'deki kullanıcıların ihtiyaçlarına göre hareket ediyor ancak Twitter aramaları konusunda henüz kesinleşmiş bir plan yok.

Twitter ile yapılan görüşmenin başlangıcı ve Google'ın aradan çekilmesi hakkında yorum yapmayan Yandex ekibi, Rusya'da Twitter kullanımı konusunda şu bilgileri paylaştı;

Twitter Rusça arayüzünü de hizmete soktu ve Twitter kullanıcı sayısı Rusya'da giderek artıyor;
  • Rusça metin içeren Twitter hesabı sayısı 1 milyonu aştı.
  • Her gün 370.000 Rusça tweet atılıyor. Bu 64.000 Rusça Twitter hesabına, yani toplam Twitter hesaplarının %6,4'üne denk geliyor. ( %8'i retweet, 1/3'ü diğer tweetlere verilen cevaplar, 1/3'ü linkler içeriyor)
  • Aktif kulllanıcılar günde 5.8 tweet atıyor.
  • Ortalama bir Rusça tweet uzunluğu 78 karakterden oluşuyor.

Yandex Türkiye 31 Ocak'ta her gün 100 binden fazla kişinin Yandex.com.tr'yi kullandığını, en popüler hizmetlerin ise Yandex.Web Arama ve Yandex.Haritalar olduğundan bahsetmişti. Türkiye'ye özel bir ilgi gösteren Yandex'in borsaya açık bir şirket olduğunu düşünürsek, Türkiye'de göstereceği başarının şirket tarafından ciddi bir önem taşıdığını söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.