Google Birçok Farklı Servisiyle Birlikte Wave'in de Fişini Çekti

Google Birçok Farklı Servisiyle Birlikte Wave'in de Fişini Çekti

Google, 2009'un sonunda büyük bir lansmanla e-postanın yeni yolu olarak duyurduğu Wave'i kapatmaya karar verdi. Kullanıcılarına gönderdiği e-postada, servisin 31 Ocak 2012'de kullanıma kapanacağı ve sadece e-postaların okunabileceği belirtilmiş. Servisin tamamen kapatılması ise 30 Nisan 2012'de gerçekleşecek.

Kullanıcıların servisteki Wave içeriklerini PDF olarak dışarı aktarabileceğine de e-postada yer verilmiş ve Wave servisini kullanmaya devam etmek isteyen kullanıcılara açık kaynaklı başka projeler tavsiye edilmiş. E-postanın tamamını yazının sonunda okuyabilirsiniz.

Geçtiğimiz haftalarda Buzz'ı da kapatan Google, dün resmi blogundan da Wave ile birlikte Bookmarks Lists, Friend Connect, Gears, Search Timeline, Knol ve Renewable Energy Cheaper than Coal (RE<C) gibi projelerini kapatacağını duyurmuştu.

Google+ ile bir bakıma istediği ilgiyi yakalayan kimilerine göre ise yine başarısız olan Google'ın, eski projelerini birbiri ardına arişive kaldırması, her ne kadar üzücü olsa da gerekliydi diye düşünüyorum. Larry Page'in başına geçtiği Google, pek çok projeden öğrendikleriyle odaklandığı projelere değer katmaya çalışacak. Google bu şekide kritik projelerine daha çok enerji harcayarak sonuç almayı planlıyor.

Google'ın doğru bir strateji izlediğini düşünsem de Google+'ın odaklanılması gereken doğru proje olmadığını düşünüyorum. Facebook'un internet dünyasında bir hakimiyet kurmasını engellemek için geliştirilen Google+, arama devi için doğru bir kimlik olmayabilir.

Yıllardır hayatımıza değerli araçlar katan Google çalışanlarının hiç alışık olmadıkları takip eden pozisyonunda ne kadar başarılı olacaklarını bilemiyoruz. Yine de Google+'ın açılmasıyla Facebook tarafında da büyük hareketliliğe sebep olduğu ve Facebook'un yeni özelliklerin birbiri ardına açıklamak zorunda kaldığı da bir gerçek. Sanırım bu alandaki rekabette de kazanan yine kullancılar olacak.

Google Wave ekibi kullanıcılara aşağıda e-posta ile servisin kapanacağını duyurdu.

Dear Wavers,

More than a year ago, we announced that Google Wave would no longer be developed as a separate product. At the time, we committed to maintaining the site at least through to the end of 2010. Today, we are sharing the specific dates for ending this maintenance period and shutting down Wave. As of January 31, 2012, all waves will be read-only, and the Wave service will be turned off on April 30, 2012. You will be able to continue exporting individual waves using the existing PDF export feature until the Google Wave service is turned off. We encourage you to export any important data before April 30, 2012.

If you would like to continue using Wave, there are a number of open source projects, including Apache Wave. There is also an open source project calledWalkaround that includes an experimental feature that lets you import all your Waves from Google. This feature will also work until the Wave service is turned off on April 30, 2012.

For more details, please see our help center.

Yours sincerely,

The Wave Team

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.