eBay, Tavsiye Motoru Hunch'ı Satın Aldı

eBay pazar payını arttırmak yönündeki son dönem çabalarına bir yenisini daha ekledi. Kurulduğu 2009 yılından bu yana bir tavsiye motoru olarak faaliyetini sürdüren Hunch'ı satın alan eBay, bu sayede müşterilerinin satma ve satın alma tecrübelerini geliştirmeyi hedefliyor. Konuyla ilgili olarak hem eBay, hem de Hunch ayrı birer duyuru yayınladılar.

Hunch bundan 2 yıl önce aralarında Flickr'ın kurucularından Caterina Fake'in de bulunduğu bir ekip tarafından kurulmuştu. Kurulduktan sonra Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales de ekibe danışman olarak dahil olmuştu.

Bu anlamda önemli isimleri bir araya getirmesi ile de dikkat çeken Hunch, Türkiye'de GittiGidiyor'un da sahibi olan eBay tarafından değeri 80 milyon dolar civarında olduğu öne sürülen bir rakama satın alındı.

Bugüne kadar 20 milyon dolar yatırım almayı başarmış olan Hunch, bundan sonra sahip olduğu olduğu tavsiye teknolojisini eBay çatısı altında geliştirmeye devam edecek. Hunch'ın kurucularından Chris Dixon, eBay'in tavsiye ekibinin başına geçecek. Bu ekibin zaman içerisinde 200 kişiye ulaşmasının hedefleniyor olması eBay'in tavsiye konusuna verdiği önemi de gösteriyor olması açısından önemli.

Hunch temel olarak kullanıcılara sorduğu sorulardan, sosyal çevresinden ve internet üzerindeki aktivitelerinden yola çıkarak ortaya bir profil çıkartıyor ve profilin en çok ilgisini çekebileceğini düşündüğü ürün ve hizmetleri öneriyor.

E-ticaret sitelerinde tavsiye sistemi oldukça önemli. Bu tarz sistemler internet üzerinden satın alma gerçekleştirme alışkanlığı bulunan kullanıcılara çok fazla arama yapmadan para ödemek isteyebilecekleri bir sonraki ürünü kolayca gösteriyor. Böylece hem site daha fazla satış yapmış oluyor, hem de alıcılar için ürün seçme süreci daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşiyor.

eBay gibi on binlerce kategoride 200 milyonun üzerinde ürünün satıldığı bir siteyi düşündüğünüzde bir tavsiye motorunun önemi çok daha net anlaşılabiliyor. Bu milyonlarca seçenek arasında kullanıcıların kaybolmadan, tam da istedikleri gibi ürünleri bulabilmeleri için bu tarz bir yardım neredeyse bir zorunluluk haline gelmiş durumda.

Hunch tavsiye motoru sayesinde çok değerli bilgilere de sahip. Örneğin bundan birkaç ay öncesinde Hunch'ın elde ettiği veriler ile Mac ve PC kullanıcılarına yönelik yaptığı bir çalışmanın infografiğini paylaşmıştık.

Son olarak eBay'in Hunch'ı satın almasının e-ticaretteki eğilimleri göstermesi açısından çok önemli olduğunun altını çizelim. E-ticaret sosyalleşiyor ve bu sırada tüketiciler de kaynağına güvendikleri tavsiyelere daha çok ihtiyaç duyar hale geliyorlar. Bu kaynak bir arkadaş da olabilir, bu örnekte olduğu gibi akıllı bir tavsiye motoru da…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.