Grup Alışveriş Pazarının Geleceği Şekilleniyor - Groupon Bugün Halka Açılıyor

Grup Alışveriş Pazarının Geleceği Şekilleniyor - Groupon Bugün Halka Açılıyor

Son dönemlerde grup alışveriş sitelerinin pazarda gördüğü ilgi azalmaya başlamıştı. Yakından tanıdığım birçok global yatırımcı Türkiye pazarında birkaç ay önce grup alışveriş şirketlerine yatırım için görüşmeler yaparken, büyüme trendi duran pazarda birçoğu son dönemlerde ilgisini azaltmıştı.

Hatta bunun en yakın örneğini bu hafta içinde gerçekleştirdiğim birkaç oldukça önemli global yatırım şirketi yetkilisiyle yaptığım görüşmelerde tekrar yaşadım. Söz konusu grup alışveriş olunca hepsi şu anda ilgi alanımıza girmiyor diyerek farklı alanlardaki girişimler konusunda bilgi istediler. Özellikle de e-ticarette dikey alışveriş şirketleri hakkında bilgi istediler ve birçok yatırımcı için radarın altında kalmış isimlere odaklandılar. Ama kapıyı da aralık bırakarak, grup alışveriş pazarı verilerini ve oyuncularını duymak istediler...

Grup alışveriş şirketlerinin en azından Türkiye pazarında yatırım şirketlerinin gözünden düşmesinin temel sebebi son dönemlerde büyümelerinin durması oldu. Hatta birçoğu düşüşe geçti diyebiliriz.

Bir diğer etken de elbette Groupon'un geciken halka arzı ve grup alışverişin öncü şirketinin geleceğinin öngörülememesi oldu. Her ne kadar değerlemesi her geçen gün artsa da, Groupon finansal dönemlerini zararla kapattığı için yatırımcıların gözünde bu yıldız pazar değerini kaybetmeye başlamıştı.

Ancak bugün Nasdaq'da borsaya açılmayı bekleyen Groupon'un yaklaşık 13 milyar dolar değerleme ($12.7 milyar dolar) ile, yaklaşık yüzde 6'sını (%5.4) halka açacak olması oyunun yönünü tekrar değiştirebilir. Hisse başına 20 dolardan halka arzını gerçekleştirecek olan Groupon, GRPN sembolüyle bugünden itibaren resmen halka açık bir şirket haline gelecek.

Gerçekleşecek halka arz ile 700 milyon dolara yakın ($690 milyon) bir kazanım bekleyen Groupon, eğer halka arz sonrasında bekleneni sağlar ve yatırımcıların analizlerinde grup alışveriş pazarının yıldızını tekrar parlatabilirse, bu alandaki girişimciler için yeni bir umut ışığı belirebilir.

Living Social gibi Groupon'un önemli rakipleri durdurdukları satın almalara tekrar odaklanabilir ve çıkış stratejisinin yol haritası büyük oyuncular için tekrar belirginleşebilir.

Halka açılma öncesinde yatırımcılardan ciddi talep olduğu söylenen Groupon (GRPN) sırf bu yüzden talebe karşılık verebilmek için 5 milyon adet daha hissesini borsaya dahil etti. Toplam 35 milyona çıkan borsaya açık hisse adedini ise bu işlemle birlikte hisse başına 16-18 dolar tahminlerinden çekerek, hisse başına 20 dolardan fiyatlandırdı.

Durum böyleyken, Groupon'un halka arzında talep en üst seviyede ve beklentiler yüksekken, bütün grup alışveriş şirketlerinin bugün Nasdaq'a kilitlenip gelişmeleri takip edeceğini sanıyorum. Elbette ilk günlerde hisse başına değer birkaç kat üzerine çıkacak ve sonrasında düşecektir ama önemli olan LinkedIn'de olduğu gibi yükselmenin ardından gelen düşüşte ortalamayı tutturmak olacaktır. Bugün halen 87.50 dolar seviyesinden işlem görmeye devam eden LinkedIn (LNKD) bence açılış sonrasında oluşan korkuları giderdi ve pozisyonunu korudu.

Kısacası, eğer bu durum gerçekleşirse, grup alışveriş pazarında beklenen global konsolidasyon hareketi başlar ve konsolidasyon kapsamında bölgesel açılım için Türkiye internet pazarının grup alışveriş oyuncuları da hedefledikleri yatırımları ya da satın almaları yakalayabilirler. Çünkü bilindiği üzere, global oyuncuların hedeflerini büyütüp bölgesel operasyonlarını hızlandırmaları ve genişletmeleri için önce yolun sonundaki ışığı görmeleri gerekiyor. Bu ışığın düğmesine ise bugün çalınacak gong ile basılacak. Sonrasında ışığın ömrü ne kadar sürer, parlaklığı ne kadar olur hep birlikte göreceğiz...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.