Kişisel Blog Sponsorlukları Artıyor Peki Yeterli Mi?

Kişisel Blog Sponsorlukları Artıyor Peki Yeterli Mi?

Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız comScore araştırmasına göre Türk internet kullanıcılarının %81,9’u blog okuyor. Bu rakamlarla dünyada dördüncü sıraya yerleşiyoruz. Bu rakamlar blogların ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Hal böyle olunca markalar da bloglara ilgisiz kalamıyor ve bloglara sponsor olan markaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Markaların bloggerlara denemeleri için ürünlerini göndermesi, belli bir dönem advertorial anlaşmalar yapması uzun zamandır popüler olan uygulamalar.

Ancak artık markalar bir bloggerla anlaşıp kendileri hakkında yazı yazmasını sağlamak ya da bloglarda bannerlarını yayınlamak yerine onlara sponsor olup hem blogları reklama boğmadan içeriklerinin zenginleşmesini sağlıyor, hem de o blogun takipçisi olan hedef kitlesiyle bir bağ kurmaya çalışıyor.

Canon’un fotoğraf bloğu sponsorluğu

Bu sponsorlukların en yenisi Canon’un ve Erdal Kaplansen’in icimdekiler.com fotoğraf bloğuna sponsor olması.

Gazeteci ve blogger Erdal Kaplanseren, dünyanın farklı şehirlerinde çektiği fotoğrafları, o fotoğrafların hikayeleriyle birlikte icimdekiler.com'da paylaşıyor. Yaklaşık bir yıldır fotoğraflarını paylaştığı bu bloga geçtiğimiz günlerde Canon markası sponsor oldu.

Kaplanseren’den aldığımız bilgilere göre Canon’un sponsorluğu 6 ay sürecek. Sponsorluk kapsamında Canon, Kaplanseren’e fotoğraf çekimleri için gerekli tüm teçhizatları sağlıyor.  Ayrıca farklı ülke ve şehirlerde çekimler yapabilmesi için de bir bütçe sağlıyor. Kaplanseren blogunda artık her gün en az bir fotoğraf ve hikayesini yayınlayacak.

Kaplanseren profesyonel bir fotoğrafçı değil. Fotoğrafı hobi olarak sürdürüyor. Bu nedenle Canon’un sponsorluğu dikkat çekici.

Popüler yemek bloguna sponsor

Markaların blog sponsorluklarına bir diğer örnek de yemek bloğu devletsah.com ile tanıdığımız Devletşah Özcan’a Selva ve Tefal markasının sponsor olması. Devletşah Özcan, uzun zamandır yemek blogu devletsah.com’u sürdürüyor. Ancak Özcan’ın verdiği bilgiye göre her zaman videolu bir yemek blogu yapma isteği duyuyordu. Bunu da Selva ve Tefal’in desteğiyle gerçekleştirdi. Ana sponsor Selva, ürün sponsoru ise Tefal oldu ve Özcan’ın belki de kendi başına yapamayacağı ya da zorlanacağı bir blogu gerçekleştirmesini sağladılar. Sonucunda da bizimusulmakarna.com - Devletşah’la videolu makarna tarifleri ortaya çıktı.

2009 yılında başlayan bu birliktelikte çekimlerin yapılacağı mutfak, ekipmanlar, çekim ekibi ve malzemelerin tümü Selva tarafından karşılanmış. Hatta Devletşah’ın konuklarının çekime davet edilmesi, çekim alanına getirilmesi gibi konular için Selva destek vermiş. Tefal de ürün sponsorluğunu üstlenmiş ve kullanılan ürünleri tedarik etmiş. Bu sponsorluk 130 hafta boyunca devam etmiş.

İki gencin belgesel hayali

Sponsorlu bloglara bir diğer örnek de biri sinema biri tiyatro eğitimi almış Sedat Ali Erdinç ve Umut Güven’in Hindistan Görsel Günlükleri. İkili, hep hayalini kurdukları interaktif gezi belgeselini Pronto Tour’un desteğiyle gerçekleştirdiler ve gezi yazılarını, fotoğraflarını ve çektikleri videoları Pronto Tour desteğiyle sendekaybol.com blogunda yayınladılar. Takipçileri, onlar seyahat ederken yol haritaları üzerindeki yerler hakkında merak ettiklerini sordu, onlar da bu merakları giderdi.

THY'nin Comfort Class uçuşlarının tanıtımı blogda

Gezi, sponsorlukların sık görüldüğü kategorilerden biri. Örneğin devletsah.com’un aldığı bir başka sponsorluk da gezi alanında olmuş. Devletsah Özcan’ın devletsah.com bloğunda yayınladığı Kenya gezisi notlarından ve videolarından sonra THY, Devletşah Özcan ve eşine bir gezi için sponsor olmayı teklif etmiş. Amaç, THY’nin Comfort Class uçuşlarını tanıtmak. Böylece THY sponsorluğunda Comfort Class ile Tayland’a uçan Devletşah ve Barış Özcan gezi boyunca gördüklerini, yaşadıklarını ve videoları bloglarından paylaşmışlar.

Çağımız içerik çağı. Artık markalar tüketicilere reklamla değil, iyi içerikle ulaşabileceklerinin farkında. Türk internet kullanıcısının bloglara olan ilgisinin yüksekliği de göz önüne alınınca bloglar markalar için eşsiz bir iletişim kapısı oluyor. Bu nedenle markalar kendi hedef kitlelerinin ulaştığı iyi blogları reklama boğmak yerine içeriklerini geliştirerek sürdürebilmelerini sağlayacak sponsorluklarla desteklemeyi tercih ediyor.

Gün geçtikçe daha fazla kişisel blog sponsorluğu ile karşılaşacağımız ortada.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.