Sosyal Medya ve Borsa: Twitter Ekonomi Medyasını Vurabilir mi?

Sosyal Medya ve Borsa: Twitter Ekonomi Medyasını Vurabilir mi?

Sosyal medya, geleneksel medya organlarının, gazetecilerin ve habercilerin  yerine bir şekilde göz koyuyor. Hep birlikte şahit oluyoruz. Şimdilerde sosyal medyanın ekonomi medyasını nasıl etkileyeceği konuşuluyor.

Ekonomi medyası bir güvensizlik yaratıyor mu? Twitter konuşmaları hisse artışlarını ön görebilir mi? Yatırım kararlarınızda sosyal medyaya güvenmeli misiniz?

Geleneksel Medyamızda Borsa

Bu bilgi kalabalığında bir ekonomi uzmanı olmak kolay değil. Hele ki her gün gazete ve televizyonda karşımıza çıkan Türk ekonomi medyası üzerine aşağıda bahsedeceğim şüpheler varken. Dünyanın bir ucundaki bir olay, saniyeler içinde bize ulaşıyor.

Küresel ekonomik dengesizlikler kime kulak vermemiz gerektiğini de bulanıklaştırıyor. Bloomberg Businessweek'ten Sinan Koparan, medyanın borsadaki gününü koca bir balon olarak tanımlıyor. Borsa yatırımcılarının kulak verdiği ekonomi yorumcuları pek de yetkin olmadığından bahsediyor. Koparan, "Yıllardır sürdürülen medya kaynaklı manipülasyon söylentileri veya muhabir ve yorumcuların yatırımlarına göre yorum ve haber yaptıkları düşüncesi, yatırımcıların medyaya güvenini azaltıyor" diyor. Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni ve İstanbul Ticaret Üniversitesi'den Prof. Dr. Kerem Alkin, ilgili denetleyici ve düzenleyici kurumları çeşitli yaptırımlar uygulamaya davet ediyor.

IMKB

Koparan, geleneksel medyada tek eksikliğin kötü niyetten kaynaklanmadığını, teknik bilgi ve analiz konusunda da yetersizlik olduğunu dile getiriyor. CNBC-e Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Artunç Kocabalkan'ın "Yetişmiş elemana, dünyayı tanıyan elemana ihtiyaç var. Türkiye'den biri çıkıp Financial Times'da çalışabilir mi?" diyerek bu konuya noktayı koyuyor.

Sosyal Medyada Para Piyasaları

Açıkça ifade etmek gerekir ki günlük haberler vatandaş gazeteciliği için en uygun alan. Hemen hemen her sosyal medya kullanıcısı da bu konularda bir görüş bildirmekten çekinmiyor. Ancak konu borsa olunca işler o kadar basit değil. Yine de elimizde bahsedilmeye değer önemli noktalar var.

Koparan'ın haberinde yatırımcıların bir gözünün sosyal medyada olduğu, Facebook ve Twitter'ın artık borsaada yatırım kararı almaya çalışanların ortak mecrası haline geldiğini söylüyor. Tabii bu kanalın denetimden uzak oluşuna ve yorumların hata payına da dikkat çekiyor.

Mesela Münih Teknik Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma Twitter'ı takip eden yatırımcıların borsada ortalama yüzde 15 kazançlı çıktığını dile getiriyor. Araştırmayı yapan Timm Sprenger, "Twitter son derece güvenilir ve meşru bir kaynak" diyor. Gelecek için de umutlu konuşuyor ve sosyal medyanın siyasi seçimlerdeki başarısından da söz ediyor.

Sosyal medyadaki olumsuz konuşmaların halka açık şirketlere hisse düşüşü olarak yansıması bu tarafta bir gücün olduğunu kanıtlıyor. Symantec'in raporu sosyal medyanın şirket itibarlarına etkisinde en büyük kalem olarak borsaya dikkat çekiyor. Rapordaki 1225 firmada, 12 ay içerisinde bu sorunun yol açtığı ortalama kayıbın  1 milyon doların üzerinde olduğu ifade ediliyor.

Sosyal Medyada Borsa Takibi

Sosyal Medya ve Borsa TakibiEkonomi habercilerinin bilgi birikimini ve tarafsızlığını tartışmamız zor olsa da işin sosyal medya tarafında bahsedeceğimiz çok şey olduğu kesin. Yeni sosyal medya araçları para piyasalarını yakından takip ediyor ve yatırımcılara yol gösteriyor. Güvensizliği ve denetimsizliği nedeniyle biraz abartırsak, sosyal medya çöplüğünden altın çıkarmaya çalışıyorlar ve göz ardı edilmeyi haketmiyorlar.

SenseNews sanırım bu konuda ilk bahsetmemiz gereken ve ayakları yere basan uygulama. Hakia'nın kurucularının semantik online hisse tahmin aracı, geleneksel ekonomi medyasının karşısında sosyal medyanın en büyük kozlarından biri. Tabii geleneksel medyanın SenseNews'ten faydalanarak geride kalmaması da mümkün.

Stock Twits de önemli borsayı takip edebileceğiniz yatırım kararlarınızı etkileyebilecek bir diğer önemli sosyal medya servisi. 2008 yılında kurulan servis, ciddi bir şekilde bu alana odaklanıyor ve sunduğu API ile de bu konunun derinleştirilmesine ön ayak oluyor. Şirket bugüne kadar 8,6 milyon dolar yatırım almış ve iki küçük satın alma yapmış.

Finif sosyal medyayı ve finansal anlamda referans alan diğer bir servis. Daily Trading Report bağımsız bir yatırımcı olmanız için sosyal ağların etkisinden faydalanıyor. Tip Trades de sosyal medyanın gerçek zamanlı oluşunu bir avantaj olarak öne çıkarıyor. Hot Stock MarketTweet Trader ve daha fazla servis de yine para piyasaları sosyal medyayı bir araya getiriyor.

Borsaya Açılan Sosyal Medya Şirketleri

Tüm bunlara ek olarak sosyal medya odaklı şirketlerin borsaya açılıyor olmasına da dikkat etmek gerekiyor. Bu tür şirketlerin geleceğini etkileyen gelişmeler, yine sosyal medya ekosisteminde yaşanıyor ve yatırımcılar birinci elden fikir alabiliyor. Örneğin AirBnb borsaya açık bir şirket olsaydı, son zamanlarda yaşadığı olumsuzlukları televizyondan duymak oldukça geç olabilirdi. Linkedin'in başarılı halka arz adımı bir çok şirketin iştahını kabarttı ve borsadaki sosyal medya temelli şirket sayısı giderek artacak gibi görünüyor.

Sonuç olarak, söz konusu borsa ve ekonomi olduğunda sosyal medyaya kulak vermek gerekiyor. Ancak şimdilik geleneksel ekonomi medyasını tamamen göz ardı etmek mümkün değil. Yatırım kararlarını birebir sosyal medya konuşmalarına ve yorumlarına dayandırmadan mümkün olan en iyi kararı vermek daha akılcı. Bu konudan sosyal medya takibi yapan şirketlere ve girişimcilere de bir fırsat çıkıyor ve yatırımcıların Kerem Alkin'ın şu sözlerini unutmaması gerekiyor;

"Yatırımcı o an içinde bulunduğu psikolojiyi destekleyen bir haber arar ve haberden o anki yatırım kararını destekleyecek bilgiyi bulur. Piyasa bazen iyi haberleri almaya açtır, bazen de kötü haberleri almaya. Haberi, aldığı satış veya alış stratejisine göre değerlendirir; ancak ne gariptir ki haber aynı haberdir."

Görsel Kaynak: RIA

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.