Chrome Karşısında Kan Kaybeden Firefox'un Hedefinde Basitlik Var

Chrome Karşısında Kan Kaybeden Firefox'un Hedefinde Basitlik Var

Internet Explorer ile ilk tanıştığımızda web tarayıcıların bugünkü noktaya geleceğini tahmin eden pek olmamıştır. Web tarayıcılara ciddi bir vizyon çizen açık kaynaklı Firefox'tan sonra gelen Google'ın webe açılan penceresi Chrome kimi ülkelerde Firefox'u alt etmeye başladı. Chrome'a karşı yenik düşmek istemeyen Firefox gelecek tasarımıyla Chrome'a benzemeye başlıyor.

Statcounter'ın Temmuz ayı istatistiklerine göre açık kaynaklı tarayıcılar IE'nin bileğini bükmüş ve pazar payını toplamda yüzde 50'nin üzerine çıkarmış. Webkit tarayıcıları Apple'da da yükselişte. Küresel çapta halen Chrome'un önünde olan Firefox yüzde 27,95'lik paya sahip, Chrome ise yüzde 22,14 ile istikrarlı büyümesini sürdürüyor.

Statcounter Temmuz

Chrome geçtiğimiz günlerde İngiltere'de de Firefox'u geride bırakarak Avrupa'daki baskınlığını artırmaya başlamıştı. Türkiye'de ise bu yılın Mart ayı ortalarında Chrome'un öne geçtiğini görmüştük.

Firefox'un halen sıkı bir kullanıcı kitlesine sahip olduğunu gerçek. Grafiklere baktığımızda da bunu görebiliyoruz. Chrome özellikle IE'nin pazar payını başarılı bir şekilde eritiyor. Chrome'un basit bir tarayıcı olarak amatör internet kullanıcılarını kendine çektiği düşünülürse Firefox'un da nasıl bir değişim yapması gerektiği ortaya çıkıyor.

Internet Tarayıcıları ve Zeka

Firefox Tasarım Ekibi'nin paylaştığı yeni ekran görüntüleri gelecek sürümlerde daha basit bir arayüzün kullanıcılara sunulacağını gösteriyor. Bu da Firefox'un yeniden yükselişe geçmesi için bir sebep olarak görülebilir. Chrome'a benzerliği ile dikkat çeken yeni tasarımda ek bir arama kutusunun bulunmadığı dikkat çekiyor. Yine tasarıma uygun bir yenilik olarak 'kes, kopyala, yapıştır' gibi bazı işlevlere sahip araç düğmesi dikkat çekiyor.

Yeni Firefox

Google arama motoru pazarındaki üstünlüğü ile Chrome yükseltmeye devam etse de Firefox'un 2000'li yılların ikinci 10 yılında IE'den tahtı devralacağını düşünüyorum.

Firefox'un yeni ekran görüntülerinin tamamını aşağıda bulabilir ya da şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.