Google Stratejik Bir Adımla Postrank'i Satın Aldı

Google Stratejik Bir Adımla Postrank'i Satın Aldı

Google, sosyal webin istihbarat kanalı olarak kendini tanıtan Postrank.com'u satın aldı. Sosyal medya paylaşımlarını analiz ederek derecelendiren Postrank, Google'ın son derece işine yarayacak bir iş yapıyor.

Postrank'in Analytics bölümü online haberlerin popüleritesini sosyal medya paylaşımları ve yapılan yorumlar neticesinde derecelendiriyor. Ücretsiz olarak blogunuzun ya da online haber kanalınızın güncellemelerini takip ediyor. Yazılarınızın sosyal medyada bıraktığı etkiye göre bir derecelendirme puanı veren Postrank, bu işi yaparken her yazıya ayrı bir analiz ve paylaşım bilgisi sunuyor. Bu bilgiyi de günlük olarak e-postanıza gönderiyor.

Aşağıda günlük standart bir Postrank gönderiminden bir kesit bulabilirsiniz.

Postrank söz konusu derecelendirmeyi yaparken sosyal medyayı taramasını kullanıyor ama Google Analytics'i işin içine kattığınızda aldığınız sonuçlar daha verimli oluyor. Özellikle Twitter, Friendfeed, Buzz, Google Reader ve yorumlardan faydalanan Postrank, yazıya yapılan geridönüşleri (trackback) de dikkate alıyor. Popüler yazılarınızın yanında popüler etiket ve yazarlarınızı da gösteriyor.

Postank'in Google Reader'da yazıların popüleritesini 1 ile 10 arasında puanlayan ve önemli yazıları görmenizi kolaylaştıran bir Chrome ve Safari eklentisi de bulunuyor. Yazılarınızın popüleritesini blogunuza ekleyeceğiniz bir de küçük uygulama (widget) sunuyor.

Postrank'in 2. bölümü olan Connect bölümü ise ölçülen sosyal etkileşimi markalarla buluşturarak farklı bir iş modeli uyguluyor. Tabi ben Google'ın Postrank'i alma sebebini tamamen Analiz bölümüne bağlıyorum. Çünkü bu bölümde son kullanıcının takip edebileceği işlenmiş bir veri başarıyla sunuluyor ve iyiyi kötüden ayırarak dikkat çeken bilgiyi ortaya koyuyor.

Satın almanın değeri henüz açıklanmadı ama Postrank ekibi Google'a katılacak ve sosyal webi anlamlandırma üzerine çalışacak. Bu da hem Google Analytics hem de Google +1 için oldukça önemli bir katkı olacak. Belki de Google'ın PageRank'i yavaş yavaş PostRank'e kayacak..

Yapılan açıklamaya göre Postrank artık yeni üye alımını durdurmuş. Ancak servisin geleceğini takip etmek için şuradaki formu doldurabilirsiniz. Benim üzüntüm ise Webrazzi için Ocak ayından bu yana kullandığımız bu güzel servisi bir türlü sizinle paylaşma fırsatı bulamamış olmam. Sadece Burak Büyükdemir'e tavsiye etme şansım olmuştu ama kendisinin üye olup olmadığını da bilmiyorum. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.