Facebook'tan Yeni Güvenlik Araçları

600 milyonu aşkın kullanıcısıyla dünyanın en büyük sosyal ağ sitesi olan Facebook, kullanıcıların güvenliğini bir kademe daha arttırmak için yeni araçlarını duyurdu. Kullanıcılarının önemli bir kısmının gizlilik ve mahremiyet konusundaki beklentilerini karşılamıyor olsa da, Facebook'un yeni güvenlik araçları özellikle genç kullanıcıların karşılaşabileceği sorunları en aza indirmeyi hedeflemesi açısından önemli.

Facebook'un güvenlik adına attığı yeni adımlar arasında gelişmiş HTTPS, sosyal raporlama, çift katmanlı şifre ve yenilenmiş Facebook Güvenlik Merkezi yer alıyor.

Hatırlanabileceği gibi Facebook güvenliği arttırmak adına Ocak ayında HTTPS desteğini kullanıma açmıştı. Bu sayede halka açık mekanlardaki paylaşılan kablosuz internet bağlantıları üzerinden kullanıcı adı ve şifrenizin ele geçirilmesi riski de azaltılmış oldu. Daha önceden HTTPS ile giriş yaptıktan sonra, bu desteği sunmayan bir uygulama kullandığınızda bağlantınız HTTP'ye dönüşüyordu. Yeni düzenleme ile artık aynı durumda sistem bağlantınızı otomatik olarak  HTTPS üzerinden sürdürmenize olan veriyor. Bazı güvenlik uzmanları Facebook'un tamamen HTTPS üzerinden çalışması gerektiğini söylüyorlar ama özellikle HTTPS desteği olmayan Facebook oyunlar ve diğer uygulamalar nedeniyle bu en azından şimdilik imkansız gibi.

Facebook'un sosyal raporlama aracı ise özellikle hoşlanmadığınız içeriklerden kolay bir şekilde kurtulmanızı hedefliyor. Bu özellik ile site üzerinde gördüğünüz her içeriği raporlayabiliyorsunuz. Bunu yapmak istediğinizde sistem size öncelikle içeriğin size ait veya sizle ilgili olup olmadığını ardından da içeriğin kaldırılmasını isteme sebebinizi soruyor. Ardından içeriği yükleyen kişiye bir mesaj göndermenizi, o kişiyi arkadaşlıktan çıkarmanızı veya kişiyi tamamen engellemenizi sağlayacak seçenekler sunuyor. Bu imkan daha önceden sadece fotoğraflar ve duvarlardaki mesajlar ile sınırlıyken artık profiller, sayfalar ve grupları da içine alacak şekilde genişletilmiş.

Çift katmanlı şifre varsayılan değer olarak kapalı geliyor. Eğer bunu etkinleştirmeyi tercih ederseniz, farklı bir cihazdan Facebook'a eriştiğinizde Facebook size şifreniz dışında belirleyeceğiniz ikinci bir kod soruyor. Bu sayede şifrenizi elde etmiş olsa bile art niyetli kişilerin hesabınıza erişimi engellenmiş oluyor.

Ve son olarak Facebook'un Güvenlik Merkezi büyük oranda yenilendi. Bu bölümde Facebook'un güvenlik felsefesinin yanı sıra güvenlik araçları yer alıyor. Aileler, öğretmenler, gençler ve güvenlik kuvvetleri için ayrı bilgiler içeren bölümler de genişletilmiş. Facebook ayrıca konuyla ilgili resmi blog yazısında yakın zamanda öğretmenlerin sosyal medyayı sınıflarda nasıl kullanabileceklerine dair uzmanlar tarafından hazırlanmış ücretsiz bir e-kitabın da bu bölümde yer alacağını açıkladı.

Eğer daha önce Facebook'un Güvenlik Merkezi'ni incelemediyseniz ilgili sayfayı ziyaret etmenizde fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.