Zynga'nın Yeni Oyunu CityVille Şehir Kurma Oyunlarında Tepeye Doğru Yol Alıyor

Zynga'nın Yeni Oyunu CityVille Şehir Kurma Oyunlarında Tepeye Doğru Yol Alıyor

FarmVille ile adını herkese duyuran ve değeri 5 milyar dolara yükselen Zynga, yeni oyunu CityVille ile en hızlı büyüyen sosyal oyun rekorunu ileriye taşıdı. İlk 24 saatinde 290000 kişi tarafından oynanmaya başlanan oyun, 8. gününde 6 milyon günlük aktif kullanıcıya ulaşmış.

Bu aşamada aynı sayıya ulaşmak için FarmVille'in 46 gün beklediğini aktarmakta fayda var. İkinci gününde oynamaya başladığım oyun, aslında çok bilindik şehir kurma teması üzerine kurgulanmış. Oyun başladığında size üzerinde birkaç bina olan bir arazi veriliyor ve sizden ev, işyeri, tarla, yol gibi öğelerle şehri geliştirmeniz bekleniyor.

Şehir kurma oyunu denildiğinde eskilerden SimCity aklımıza gelse de oyunlar arasında bir paralellik bulunmuyor. Sahip olduğunuz bir alanda arkadaşlarınızla etkileşim oluşturarak şehrinizi geliştirmeniz gerekiyor. Sosyal oyun dünyasında şehir kurma konsepti ilk kez de yapılmıyor, Millionaire City ve Social City bu alanda başı çeken oyunlar. Webrazzi takipçilerinin de bileceği gibi bir Türk girişimi olan Gamester'in ilk oyunu olan Townster'da da aynı konsept hayata geçirilmişti.

AppData'nın istatistiklerine baktığımızda CityVille şimdiden 12.9 milyon aylık kullanıcı ve 8 milyon günlük aktif kullanıcıya ulaşmış. Millonaire City'nin 13 milyon aylık aktif kullanıcısı olsa da 2.9 milyon günlük aktif kullanıcı görünüyor. Playdom'un Social City'si ise 6 milyon aylık aktif kullanıcıya karşılık 420 bin günlük aktif kullanıcısı bulunuyor ve düşüş ivmesi sürüyor. Geçtiğimiz günlerde E-tohum canlı yayınına katılan Townster kurucularının paylaştığı 50 bin üye rakamıyla AppData'da görünen aylık 43 bin, günlük 4684 aktif kullanıcı verisi doğru olarak kabul edilebilir. Güncelleme: Townster'dan kesin sayılar geldi, verilen bilgiye göre şu anda 51 bin aylık aktif kullanıcı ve 9000-10000 arası günlük aktif kullanıcı bulunuyormuş.

CityVille'in şehir kurma oyunları arasında bir anda bu kadar hızlı yükselmesi tabi ki Zynga'nın kullanıcı tabanının etkisi büyük. Tüm oyunlarında yeni oyuna bir şekilde yer veren şirkete, eski oyuncularının yeni oyun arayışı da eklenince böyle hızlı bir üye kazanımının söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

Şehir kurma oyunlarına pazar liderinin ilgi duyması, Gamester'in doğru yönde olduğunu gösteren bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Yine de Townster'ın global yayılımı konusunda karşılarına çıkabilecek en zorlu rakibin piyasaya girdiğini söyleyebiliriz.

Sosyal oyun konusunda Asya pazarı hariç tutulduğunda lider kabul edilen Zynga, bir süre önce FarmVille'in Japonca versiyonunu açmıştı. Asya pazarının cazibesi göz kamaştırırken, Zynga'nın kendi oyuncu kitlesini de yeni oyunlarla elinde tutmaya çalışması da gayet mantıklı.

Son dönemde ülkemizde de hareketli günler geçiren oyun pazarına dair elimize yeni bilgiler ulaştıkça sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.