Nokia Situations Akıllı Mobil Uygulamaların Kapısını Aralıyor

Nokia Situations Akıllı Mobil Uygulamaların Kapısını Aralıyor

Mobil uygulamalar teknolojinin en hareketli noktalarından biri. Nokia gibi ilk telefon üreticileri mobil uygulamaların alt yapısını kurmuş olsa da Steve Jobs'un telefonun yeniden keşfi olarak adlandırdığı iPhone, bu dünyaya farklı bir gözle bakmamızı sağladı. Şimdilerde ise Nokia mobil uygulamalar için farklı bir dünyanın kapılarını açıyor, düşünen mobil uygulamalar.

Nokia'nın düşünen mobil uygulamaların kapısını açmak için durumsal farkındalık (context awarness) üzerine çalıştığı biliniyordu. Nisan ayında Nokia Blog'da yayınlanan "İşletim sistemlerinin geleceği" başlıklı yazıda Rafe Blandford, durumsal farkındalıktan bahsederken, bunun yeni nesil cihazların bir parçası olacağından bahsetmişti. Blandford'un işaret ettiği durum sürekli bağlantı halinde olunan ve sosyalleşen internetin mobil cihazlarla etkileşiminden kendine pay çıkarıyor.

Değişen durumlarda kullanıcılara uyum sağlamaya çalışan ilk Symbian uygulamaları Nokia Feel ve Nokia Bots olmuştu. Nokia Feel, ruhsal durumuna göre paylaşımlar sunarken, Nokia Bots kullanıcı deneyimini otomatik olarak geliştirmeye çalışıyordu. Nokia'nın bu deneyimleri bir adım ileri taşımak için geliştirtiği son uygulama ise Nokia Situations oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=ik2YNxDKFIg?fs=1&hl=en_US

Nokia Feel ve Nokia Bots gibi beta olarak sunulan Nokia Situations, kullanıcı profillerine yönelik bir yenilik sunuyor. Uygulama ile seçilen profiller zaman ve konum tabanlı olarak durum değiştiriyor. Nokia Situations genel profil özelliklerinin yanında aramalara otomatik olarak kısa mesajla cevap verme, cihazı enerji moduna geçirme, Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarını kullanma ve herhangi bir uygulamayı çalıştırma gibi tercihleri barındırıyor.

Nokia Situations (4)

Uygulama ana profillere yerleşik olarak çalışıyor ve uygulama üzerinden tüm kişiselleştirmeler yapılabiliyor. Telefonun görsel özellikleri de buradan değiştirilebiliyor.

2007 yılında Navteq'i satın alarak konum tabanlı ciddi bir yatırım yapan Nokia, bu yatırımın getirdiği tanımlama özelliklerini Nokia Situations'ta kullanıyor ve gelecekte mobil uygulamaların geleceği hakkında merak uyandırıyor. Nokia N8 ile test ettiğimiz ve herhangi bir sorunla karşılamadığımız uygulamayı Nokia Beta Labs'dan indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.