Nokia N8'i İnceledik

Nokia World 2010'da tanıtılan ve aylar önce görüntülediğimiz Nokia N8'i yakından tanıma fırsatı bulduk ve akıllı telefon dünyasına nasıl bir soluk getireceğini inceledik.
Nokia N8'i İnceledik

Nokia World 2010'da tanıtılan ve aylar önce görüntülediğimiz Nokia N8'i yakından tanıma fırsatı bulduk ve akıllı telefon dünyasına nasıl bir soluk getireceğini inceledik.

Bağlantı kablosu, stereo kulaklık, yüksek verimli şarj cihazı, HDMI ve USB OTG adaptör kablosu ile elimize ulaşan N8, ilk etapta görünüşü ve kamerasıyla kendini sevdiriyor.

Symbian 3 ile güçlenen Nokia'nın yeni amiral gemisi, Ovi Store ile de Android ve iPhone OS'a ilk kez ciddi bir gönderme yapıyor. Dokunmatik ekranının çok üst düzey olmadığı Nokia N8'e dair gözlemlerimizi sizinle paylaşıyoruz.

Tasarım:

Ebat: 113,5 x 59 x 12,9 mm - Ağırlık: (batarya dahil): 135 gr - Hacim: 86 cc

Nokia'nın ilk kapalı pile sahip akıllı telefonunda simkart ve microSD girişleri telefonun sol kısmında bir arada bulunuyor. 5 renk alternatifine sahip cihaz, yumuşak çizgilere sahip ve dış kaplamanın kalitesi fark ediliyor. Ancak ses ve kamera tuşları aynı etkiyi uyandırmıyor. Eğimli alt ve üst kenarlar özellikle oyunlarda cihazı kavramayı kolaylaştırıyor. Arka kameranın çıkıntılı olması istenmeyecek bir tasarım öğesi olsa da 12 Mp Carl Zeiss mercek düşünüldüğünde kabul edilebilir geliyor. Kamera ekranının ve mikroUSB girişinin açık olması maalesef  bu birimleri korumasız bırakıyor.

Kamera:

Nokia'nın en ileri olduğu donanımsal özelliği olan kamerası, N8'de de farkını hissettiriyor. Ayrı bir yazıda örneklerle incelenebilecek kamera 12 Mp Carl Zeiss mercek ve Xenon Flaş ile karşısına çıkabilecek bir rakip bırakmıyor. Nokia Blog'da çeşitli aktivitelerle desteklenen kamera 16:9 vizöre, yüz tanıma desteğine ve otomatik odaklama özelliklerine sahip. 5.4 mm odak uzaklığı ve F2.8 diyafram açıklığı ile makro fotoğraflarda da başarılı olan N8, durağan görüntüler için 2x'e kadar, video için 3x'e kadar dijital yakınlaştırma yapabiliyor. Görüntülü aramalar için kullanılan ikinci kamera ise arka kameranın gölgesinde kalıyor.

Nokia N8

Symbian 3 Arayüzü ve Uygulamalar:

Nokia'nın ilk Symbian 3 tabanlı cihazı olan N8'in arayüzündeki yenilikler dikkat çekiyor. 250 yeni özelliğe sahip Symbian 3, Qt platformuyla uygulama geliştiricilerin de ilgisini çekiyor. Çoklu kişiselleştirilebilir ekranlar(N8'de 3 tane), yüksek çözünürlüklü video desteği, uygulamalara tek dokunuşla hakimiyet, etkin çoklu dokunma özelliği Symbian 3 ile birlikte geliyor. Onlarca uygulama ve kısayol ekleyebildiğiniz N8'in giriş ekranları kişiselleştirilemeyen ana menüsü ile bir uyumsuzluk yaratıyor. Arama, rehber ve tuş takımları da ince detaylarla kullanımı kolaylaştırıyor.

Java MIDP 2.1, HTML 4.1 ve Flash Lite 4.0 destekli N8'de, Ovi Store'dan indirilen uygulamaların farklı platformlardaki versiyonlarıyla kullanılabilirlik açısından bir fark olmadığını söyleyebiliriz. 3.5 inç ekranda gayet rahat kullanılabilen uygulamalar arasında Nokia iş ortaklarının desteğiyle geliştirdiği özel uygulamalar N8'i zenginleştiriyor. Kaliteli video ve müzik oynatıcının yanında bir çok detaya sahip fotoğraf ve video düzenleme araçları da oldukça başarılı.

Hafıza ve Güç:

Dahili 16 GB hafızaya sahip N8, çalışır durumda iken 32 GB'a kadar desteklenen microSD kartının değiştirilmesine izin veriyor. Gücünü BL-4D 1200 mAh Li-Ion bataryadan alan N8'de video oynatma süresi (H.264 720p, 30 kare/saniye, maksimum) 6 saat (HDMI ile TV'ye), video kaydetme süresi ise (H.264 720p, 25 kare/saniye, maksimum) 3 saat 20 dakikaya kadar uzuyor. Dahili hafıza ile müzik çalma süresi (çevrimdışı mod, maksimum)ise 50 saate çıkıyor.

Bağlantı özellikleri:

N8, GPRS/EDGE B sınıfı, HSDPA Cat9 10.2 Mbps'e kadar maksimum hız, HSUPA Cat5 2.0 Mbps, WLAN IEEE802.11 b/g/n ve TCP/IP bağlantı özelliklerine sahip. Her an bir kablosuz internete bağlanmayı isteyen N8'i akıllı bir mobil internet cihazı taşıdığınızı hissettiriyor. HDMI çıkışı ile N8'in ekranını televizyona ya da bilgisayara aktarmak kullanıcılarına eğlenceli dakikalar vaadediyor.

Ek Özellikler:

Nokia'nın kahramanı olması bekleyen N8'in bazı ek özelliklerini paylaşmak da fayda var. SAR değeri 1.02 W/kg olan N8'in bütün malzemeleri geri dönüşüm ile değerlendirilebiliyor. N8, Çince için el yazısını tanıyor; ivmeölçer, pusula, yakınlık sensörü ve ortam ışığı dedektörü bulunduruyor; Flash Player 10.1 içeriğinin çoğunluğunu destekliyor; HDMI kablosuyla HD televizyonda HD 720p video oynatıyor.

Nokia N8'in piyasadaki akıllı telefonlar arasında görünüş ve duruş olarak en iyisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Cihazın dokunmatik ekranının ve tepki süresinin önceki ürünlere göre çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.