Gartner'a Göre 2011'in 10 Stratejik Teknolojisi

Gartner'a Göre 2011'in 10 Stratejik Teknolojisi

Web teknolojilerinin sunduğu sosyal internet dünyasının yanında mobil teknolojiler de mekan bağımsız güçlü bir iletişim ağında yaşamamızı sağlıyor. Önümüzdeki yıl hangi stratejik teknolojilere odaklanacağımızı tahmin ederken Gartner'ın bu konuda sunduğu 2011 analizi tahminlerimizi biraz daha belirginleştiriyor.

Gartner ele aldığı teknolojilerin önümüzdeki 3 yılda güçlü bir etki yaratacağını ve geniş bir yayılım göstereceğini düşünüyor. Bazı yeni teknolojilerin ise daha özel bir kesime hitap ederek 5 yıllık sürede popüler olacağına ve strateji planlarında uzun vadede kazanç getireceği ifade ediliyor.

Bu temellere dayanan ve 2011'de ilgilenmemiz gereken 10 teknoloji şöyle sıralanmış;

  1. Bulut Bilişim: Veri yönetiminde daha etkin bir altyapı sunan bulut bilişim riskelerine rağmen geniş bir çerçeve de hizmet vermesi nedeniyle Gartner'ın listesinde yer alıyor.
  2. Mobil Uygulamalar ve Medya Tabletleri: Gartner, 2010 sonunda 1.2 milyar kişinin mobil ticareti de destekleyen mobil cihazlara sahip olacağını ve artan mobil internet deneyiminin mobil uygulamalar ve tabletlerle zenginleşeceğini öngörüyor.
  3. Sosyal İletişim ve İşbirlikleri: Sosyal medyanın oturduğu temellerden yola çıkan Gartner'ın öngörüsü, 2016 yılında iş uygulamalarının da sosyal teknolojilerle içe içe olacağı yönünde. Şirketlerin yönelimi de sosyal iletişim ve etkileşim kanalları ile sosyal CRM üzerine olacak.
  4. Video: Videonun yeni bir medya sunumu olmamasına rağmen tüketici elektroniği teknolojilerinin gelişimi, sosyal deneyimlerin artması, mobil internet ve IPTV Gartner'ın gözünde videonun değerini yükseltiyor. Gartner'a göre 2013 yılında video, ses ve resim içerikleri internet üzerinde erişilen bilginin %25'inden fazlasını oluşturacak.
  5. Yeni Nesil Analiz Araçları: Gelişen veri analiz teknikleri, cihaz yeterlilikleri, mobil internetin kapsamının genişlemesi ile operasyonel kararlarda yeni analiz araçlarının ön planda tutulacağı da analizde paylaşılıyor.
  6. Sosyal Analiz Araçları: Sosyal analiz araçları sosyal medya üzerinde veri toplama, ölçümleme ve değerlendirmeye dayalı stratejik bir konumda olacak.
  7. Context-Aware Computing: Kullanıcılar, çalışanlar ya da müşteriler için ihtiyaca uygun ve daha kişiselleştirilmiş içerikler de önümüzdeki dönemde değer kazanacak. Bu altyapıyı sağlayacak ürün ve servisler mobil mecra da da aktif olarak görülecek.
  8. Üst Sınıf Bellekler: Flash belleklerin öneminden ve geniş kullanım alanından bahseden Gartner, güç kesintilerine karşı SSD'lerin dezavantıjını göz önünde tutarak flash belleklerin süreklilik ve yüksek performans sunmasını bekliyor.
  9. Ubiquitous Computing: Bilgisayarların her alanda karşımıza çıkmasıyla kesintisiz erişilebilirlik önem taşıyor. Gartner, RFID teknolojisinin gelişimini de değerlendirerek önümüzdeki yıllarda çepeçevre bir bilgisayar ağıyla sarılı olacağımıza işaret ediyor.
  10. Fabric-Based Mimari ve Bilgisayarlar: Oldukça niş bir alan olan FBI(Fabric-Based Infrastructure) bir örgü modelinde birleştirilmiş altyapıda 40 Gigabit Ethernet'e kadar yüksek bant genişliklerinde hizmet eden bir teknoloji sunuyor.

Görsel kaynak: clix

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.