Röportaj: iMobileCode ile iPhone Uygulamaları Üzerine...

Röportaj: iMobileCode ile iPhone Uygulamaları Üzerine...

imobilecode-logoDaha önce "ücretsiz popüler iPhone uygulamaları" yazısında bahsettiğimiz iMobileCode'un kurucularından Cahit Taşkın ile mobil uygulamalar üzerine görüştük. Görüşmemizde Deniz Otobüsü, Eczane ve Havaalanı gibi popüler uygulamaların geliştirici firması olan iMobileCode'un çalışmalarının yanında sektörel anlamda da değerli bilgilere ulaştık.

Hasan: Kendinizi ve iMobileCode'yi kısaca tanıtır mısınız?

Cahit: Ocak 2009'dan beri Türkiye pazarında mobil uygulamalar geliştirmekteyiz. Bunun yanı sıra merkezi Indianapolis, Amerika’da olan ve Zen Particles markası ile aynı alanda hizmet veren bir firmamız daha var. Türkiye pazarındaki temel amacımız, firmalara inovatif  iPhone uygulamaları geliştirerek yeni pazarlama kanalları yaratmak ve bu süreçte iPhone kullanıcılarının da değerli bilgiye kolaylıkla erişmelerini sağlamak. Şimdiye kadar yayınladığımız 12 uygulamanın indirme ve kullanım adetleri bu yolda doğru adımlar attığımızı ispatlıyor. Uygulama adedi bakımından şu anda Türkiye pazarında bir numarayız ve ilerleyen yıllarda da liderliğimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Dünya çapında ise Türkiye’nin adını duyuracak ve bütün dünyadaki kullanıcılar tarafından kullanılacak uygulamalar geliştirmek en büyük hedefimiz.

Hasan: Bugüne kadar ne tür uygulamalar geliştirdiniz, bu uygulamalar ne tür başarılar elde etti?

Cahit: Şimdiye kadar ağırlıklı olarak kullanıcıları yararlı içerikle buluşturan uygulamalar yayınladık. Bunların arasında kullanıcılar tarafından çok beğenilen ve kullanılan Deniz Otobüsü, Eczane ve Havaalanı uygulamalarını saymak mümkün. Yayında olan uygulamalarımızın toplam indirilme adetleri 250 bini geçmiş durumda ve ayda yaklaşık 1,5 milyon kullanım adetlerine ulaştılar. Şu ana kadar yayınlanmış bütün uygulamalarımız Apple App Store’daki ücretsiz Top 100 listesine girdi ve uzunca bir süre orada kaldılar. An itibariyle bu listede en çok uygulaması olan firmayız ve Eczane uygulamamız yayınlandığı Şubat ayından itibaren ilk 50’nin altına hiçbir zaman düşmedi. Kendi adımıza çıkardığımız uygulamalar dışında birçok şirket için de uygulama geliştirdik. Bunlar arasında Ford Şampiyonlar Ligi uygulaması ve Coke’n Music uygulamaları oldukça dikkat çeken iki örnek.

Amerika’da yayınladığımız “Meals On Wheels” uygulamamız da Apple App Store’da bağış amacı güden öncü uygulamalardan biridir. Bunlara ek olarak Indianapolis sosyal hayatında yerini alan “Broad Ripple” uygulamasını da sayabiliriz.

Hasan: Dünyada örnek aldığınız uygulamalar var mı? Global anlamda en çok beğendiğiniz uygulamalar hangileri?

Cahit: Amerika’daki ekibimiz Dünya’daki uygulama ve teknoloji trendlerini çok yakından takip etmektedir. Dünyanın önde gelen konferanslarına katılmakta ve bir çoğunda sunumlar gerçekleştirmektedirler. Bu sayede dünyadaki trendleri belirleyen gruplarla iletişim içinde kalınmakta ve gelişmeler mümkün olduğunca yakından takip edilmektedir. Türkiye’deki ilk ve tek “Push Notification” teknolojisini kullanan uygulamayı (Şampiyonlar Ligi) hayata geçirmemiz de trendleri yakından izlemekte olduğumuzun bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Trendleri takip etmek dünyada geliştirilen uygulamaları ve bunları geliştiren yazılımcıları da yakından takip etmeyi gerektirir. Mobil uygulamayı sadece iPhone App olarak düşünmemeliyiz. Bir mobil yazılımın arkasında Cloud Computing ve benzeri birçok teknoloji bulunmaktadır. Bu teknolojiler de kullanıcı deneyimini etkilemekte ve mobil uygulamaların başarısında önemli pay sahibi olmaktadır. Bu sebeplerden dolayı iMobileCode olarak Sun ve Microsoft desteğinde gerçekleştirilen Cloud User Group’larında da aktif görevler almaktayız. Tasarım açısından uygulamalarımızdaki çıtayı her projede biraz daha yükseltme çabasındayız.

Dünyadan beğendiğimiz uygulamalara gelirsek, şimdiye kadar gördüğümüz en başarılı uygulamalardan bir tanesi Shazam (Ortamda çalmakta olan şarkıyı bir süre dinleyerek şarkının ismini, sanatçısını ve albümü bulabiliyor ve dilerseniz iTunes’dan anında satın alabiliyorsunuz.) Apple bu uygulamayı copyright sorunlarından dolayı sadece Amerika’da yayınlıyor ancak fonksiyonellik açısından çok başarılı bulduğumuz bir uygulama. Diğer bir örnek ise Bump uygulaması, arkadaşınızla karşılıklı olarak iPhone’u tuttuğunuz elinizi tokuşturduğunuzda kontak bilgilerini transfer eden başarı bir uygulama.

Hasan: Yakın zamanda hangi uygulamaları geliştirmeyi planlıyorsunuz?

Cahit: Şirketlerin iPhone uygulamalarına gösterdikleri ilgi her geçen gün artıyor. Bu bağlamda geliştirmekte olduğumuz ve görüşmekte olduğumuz birçok projemiz var. Şirketler için yapılan projeler dışında kendi uygulamalarımıza da yenilerini eklemeye devam ediyoruz. Yakın zamanda yayınlanacak olan Türkiye ve dünya çapındaki iPhone kullanıcıları tarafından çok tercih edileceğine inandığımız bir fotoğraf uygulamamız var. Bir diğer projemiz ise kullanıcıların acil durumlarda kullanabilecekleri bir uygulama olacak. Bunların dışında tanınmış yazılımcılarla ortaklaşa gerçekleştireceğimiz ve bütün iPhone kullanıcıları tarafından beğenileceğini umduğumuz Twitter ile ilgili bir projemize de devam etmekteyiz.

Hasan: Mobil dünyanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Mobil Pazarlama hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Cahit: Dünyada mobil pazar her geçen gün büyümekte. Her yıl satışlar %7 civarında büyüyor, dünyanın cep telefonu ihtiyacı bugün birçok elektronik cihaz ihtiyacından çok daha yüksek. Bu pazarın içerisinde smartphone dediğimiz akıllı cep telefonlarının da payı özellikle iPhone ile birlikte ciddi yükselişe geçti. Son 2 yılda smartphone adedindeki büyüme hızı ülkemizde %300 oranında gerçekleşiyor. Uzmanların tahminlerine göre smartphone piyasasının büyümesi ilerleyen yıllarda daha da artacak. Tabi cihazların da teknik özellikleri bu hızla birlikte çok ciddi anlamda gelişiyor. Apple şimdiden çift çekirdekli işlemcilere sahip telefonlar üzerinde çalışıyor. Öte yandan Google, Android işletim sistemiyle birlikte cep telefonu işletim sistemlerine çok yeni bir bakış açısı kazandırdı.

Dünyada bu işin ne kadar önemli olduğunu Google’ın Admob’u 750 milyon dolara satın almasıyla da hatırlamış olduk. Şu an için mobil uygulamalar çok yeni bir alan. Hala şirketler, neyi ne kadar mobil gerçekleştirmenin gerekli ve mantıklı olduğunu tartışıyorlar. Fakat daha önce de belirttiğim gibi bu alan çok hızlı bir şekilde büyümekte ve biz de bu alanda bulunmaktan dolayı kendimizi şanslı hissediyoruz. Mobil dünyada cihazların yanı sıra altyapı da bir o kadar önemli. Cep telefonlarında yayınlanmış en başarılı uygulamaların çevrimiçi çalıştığını biliyoruz. Uygulamaların başarılarını artıran önemli etkenlerden biri GSM operatörlerinin sundukları internet altyapısındaki gelişmeler. 3G internet bağlantısının pazarla tanıştırılmasıyla birlikte birçok uygulamada performans artışı olduğunu gördük. Bu sayede yeni projelerimizde uygulama üzerindeki içeriği en aza indirerek bilgileri çevrim içi görüntüleme yolunu tercih etmeye başladık. Bu da uygulamaların hem boyutlarını düşürdü hem de görüntülenen içeriği daha rahat değiştirebilme özgürlüğünü vermiş oldu.

Bu gelişmeler ışığında bugünkü mobil uygulamaları 90’lı yıllardaki web siteleri gibi görüyoruz. Yakın gelecekte bütün şirketlerin birer mobil uygulaması olacağına inanıyoruz. Bugün "nice to have" (olursa iyi olur) olarak değerlendirilen mobil uygulamaların ileride "must have" (olmazsa olmaz) hale geleceğini öngörüyoruz.

Hasan: Cahit, bu bilgilendirici röportaj için teşekkür ederiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.