Hakia'nın düellosu

Hakia.comGoogle'a rakip olarak gösterilen semantik arama motoru Hakia, "Hakia Challenge" adı altında rakiplerine meydan okuyor.

Hakia bunun için verdiği örnek anahtar kelimelere dönen sonuçları Google, MSN ve Yahoo ile karşılaştırmanıza olanak tanıyan bir arayüz hazırlamış.

Sunulan örnek anahtar kelimelere göre Hakia'nın sonuçları gerçekten başarılı gözüküyor. Ancak benim yaptığım denemelerde sonuçlar pek de tatmin edici olmadı.

  • Who is the founder of Turkey?
  • What is the capital city of Turkey?
  • Who is the prime minister of Turkey?
  • When was Atatürk born?

Bu arada tabi Türkiye ile ilgili başarılı geri dönüş aldığım bir denemem de oldu.

  • Who is the winner of Eurovision 2003?

Anladığım kadarıyla global olup, Türkiye'nin dahil olduğu konularla ilgili aramalarda sonuç başarılı olabiliyor. Ama tamamen Türkiye ile ilgili olunca başarı oranı düşüyor.

Burada amacım kesinlikle Hakia'yı kötülemek değil. Sadece, Türkiye'den bu kadar ciddi takipçisi olan, kurucuları ve üst yönetiminden dolayı gurur duyulan bir şirketin bu pazara daha odaklı olması gerektiğini vurgulamak istiyorum.

Aynı vurgulamayı 10 Aralık 2006'da kişisel blogum üzerinden de yapmıştım (Hakia'nın Türkçe sayfası imajına zarar veriyor). O zamanlardaki sorun Hakia'nın Türkçe sayfası ile ilgiliydi. Aradan neredeyse 1 yıl geçmiş ancak Hakia henüz Türkiye pazarına dikkatini malesef toplayamamış.

Söz konusu şirket Google, Yahoo ya da Microsoft olsaydı bu kadar ilgi meraklısı olur muyduk? Sanmıyorum. Ama söz konusu Hakia olunca, bu kadar kaprise hakkımız var di mi?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.