Avrupa Komisyonu, Apple'ın Shazam'ı satın alması ile ilgili soruşturma başlattı

Avrupa Komisyonu, Apple'ın Shazam'ı satın alması ile ilgili soruşturma başlattı

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği tarafından Birleşmiş Milletler Birleşme Yönetmeliği kapsamında Shazam'ın Apple tarafından satın alınmasını değerlendirmek için derinlemesine bir soruşturma başlattı. Komisyon sözcüsü birleşmenin, servis kullanıcılarının seçimlerini azaltabileceği konusunda endişe duyduklarını belirtti.

Rekabet politikasından sorumlu  Margrethe Vestager yapılan basın açıklamasında, "Daha fazla Avrupalı'nın canlı müzik akışı servislerini kullanması ile son yıllarda insanların müzik dinleme yöntemi önemli ölçüde değişti. Soruşturma, müzikseverlerin cazip müzik dinlemeye devam etmesini sağlamayı amaçlıyor.' dedi. Vestager'e göre ayrıca  soruşturma, müzikseverlerin cazip müzik akışı tekliflerinden yararlanmaya devam etmesini ve bu teklif edilen birleşme sonucunda daha az seçenekle karşılaşmayacaklarını garanti etmeyi amaçlıyor.

Vestager,  dijital müzik endüstrisinde iki önemli şirket birleşmesinin tüketici seçimlerini olumsuz etkileyebileceği kaygısını yaşadıklarını açıklasa da, soruşturmanın altında güç savaşı var. ABD merkezli bir şirketin, İngiltere merkezli dijitalden doğan bir şirketi satın alması ile ABD'nin yakın gelecekte küresel pazara daha fazla hakim olması Avrupalı otoriterleri kaygılandırıyor.  

Komisyonda Önrekabet Endişeleri

Öyleki  komisyonun ilk pazar araştırması, Shazam'ın  müzik tanıma uygulamaları pazarındaki güçlü konumu ve Apple'ın müzik hizmetleri pazarındaki konumu ile ilgili çeşitli konuları da gündeme getiriyor.

Bu aşamada Komisyon, Shazam'ın devralınmasının ardından, Apple'ın, Avrupa Ekonomik Bölgesi'ndeki (EEA)müzik akışı hizmetlerinin sağlanması için rakiplerinin müşterileriyle ilgili ticari olarak hassas verilere erişebileceğinden endişe duyuyor.

Bu verilere erişim ile Apple, rakiplerinin müşterilerini doğrudan hedeflemesine ve Apple Music'e geçmeye teşvik etmesine izin verebilir. Sonuç olarak, rakip müzik akışı hizmetlerinin rekabet açısından dezavantajlı duruma düşebileceği düşüncesi hakim. Buna ek olarak, bu aşamada Komisyon, Shazam'ı müzik yayını hizmetleri için önemli bir giriş noktası olarak görmezken, Apple'ın, işlemden sonra, Shazam uygulamasından gelen yönlendirmeleri sonlandırması halinde Apple Music'in rakiplerinin zarar görüp görmeyeceğini araştırmaya devam edecek.

Özellikle, Apple müzik yayını hizmeti "Apple Music" ile son üç yıl içinde Avrupa'da ikinci en büyük müzik akışı servis sağlayıcısı haline geldi.  Shazam, EEA ve dünya çapında mobil cihazlar için önde gelen müzik tanıma uygulamasını sunuyor.  Komisyonun, 4 Eylül 2018'e kadar konu ile ilgili karar vermesi gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.