Mark Zuckerberg Facebook'un misyonunu neden değiştirdi?

Mark Zuckerberg Facebook'un misyonunu neden değiştirdi?

Hayatının işinin ne olduğu sorulduğunda, Facebook kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg'in, "Daha açık görüşlü ve bağlantılı bir dünya yaratmak" şeklinde basit bir cevaba başvurması şaşırtıcı. Çünkü bu, tüm dünyada milyonlarca insanı avucunun içinde tutan ve bir dolu reklamla beslenen bir şirketi tanımlamak için kullanılabilecek oldukça ilginç bir betimleme.

Şirket belki de bu yüzden yeni bir misyon tanımı ile kullanıcılarının karşısına çıkıyor: "Kişilere bir topluluk yaratabilme ve bir araya gelebilme gücü verebilmek". Ayların, belki de yılların sonucunda Zuckerberg'in arayışı Facebook'un ürün olarak değişime gittiğini gösteriyor. Sosyal medya platformunun, kimi zaman sadece sosyal hayatta kullanıcıların kişisel anılarını veya gündelik basit fotoğrafları paylaştıkları bir yer olmak çıkıp, bir topluluk yaratmaya yöneldiğine şahit olmuştuk.

Yine de, örneğin geçtiğimiz ABD seçimlerinde Facebook'un sonuçlardaki etkisi, Zuckerberg'in daha açık ve birbirine bağlı bir dünya yaratma fikrini yeniden düşünmesine sebep oldu. Facebook artık, hızla türeyen sahte haberlerini, gerek bağımsız gerek hükümet kanalları provakatörlerini ve hatta canlı yayında intihar ve cinayetlerin izlenmesini göz ardı edemeyecek durumda.

Facebook sadece anıların paylaşıldığı bir platform olmanın ötesine geçiyor

Geçtiğimiz Şubat ayında, Facebook yayınladığı 5 bin 800 kelimeyi aşkın bildiriyle, artık misyonunun yalnızca kullanıcıların arkadaşlarını bulmak ve herhangi bir şey paylaşmanın ötesinde olduğunu açıklamıştı. Facebook kullanıcıların sosyal hayatlarında vazgeçilmez ve muazzam bir yere sahip olduğunun farkında. Bu da Zuckerberg'i "Kullanıcılara küresel bir toplum yaratacak sosyal altyapıyı sağlama" misyonuna odaklanmaya yönelmeye itti.

Zuckerberg'in ayrıca "Biz önceden bütün bunları yapardık ve dünyada birçok şey kendiliğinden daha iyi hale gelirdi, ancak şu an farkındayız ki bunlar yeterli değil" ve "İnsanlara fikirlerini sunabilecekleri, değişik ve çeşitli fikirleri benimseyebilecekleri bir ortamı yaratabilmek önemli. Ama bunun haricinde daha da önemli olan şey, bunu daha da ileriye taşıyabilmek için ortak zemini bulabilmek"  açıklamaları önemli.

Facebook şu sıralar odak noktasını, bu pozitif toplum-yaratma süreci için Gruplar üzerine kaydırmış durumda.

Şirketin açıklamasına göre gruplar dünya çapında 1 milyardan fazla kişi tarafından kullanılıyor. Bu da 1.94 milyar toplam kullanıcının neredeyse yarısından fazlası demek. Facebook mühendis bölümü başkan yardımcısı Kang-Xing Jin'e göre bu yeni misyonun önemli parçalarından bir tanesi Facebook'ta gerçek toplum liderleri olan grup adminlerini desteklemek. Bu desteklerden biri de işleri kolaylaştırmak mesela grup üyesini kaldırma işleminin kolaylaşması:

Bir diğeri ise grup içi planlı paylaşımın da aralarında bulunduğu yeni özellikler:

Facebook grup adminlerine büyümeyi ve katılımı ölçebilmeleri için daha çok erişim hakkı verecek. Böylece adminler grup üyelerinin kabulünde, paylaşımların planlanması ve kötü niyetli kullanıcıların ve paylaşımlarının engellenmesinde daha etkili rol oynayabilecekler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.