Hızla yükselen ether, yeni bitcoin olabilir mi?

Hızla yükselen ether, yeni bitcoin olabilir mi?

İsmi dijital para birimleriyle özdeşleşen bitcoin son dönemde rekor yükselişiyle adından söz ettirse de daha ne kadar zirvede kalacağı konusunda soru işaretleri var. Zira bitcoin, alternatif dijital para birimleri karşısında eskisi kadar güçlü değil. Yarışta en çok yükselense, yıl başından beri değeri yüzde 4 bin 500 artan ether.

Dijital para birimlerini yakından inceleyen University of Cambridge, yakın zaman Global Cryptocurrency Benchmarking Study başlıklı bir araştırma yayımladı. Kripto paraların küresel durumunu inceleyen araştırma, son dönemde piyasayla ilgili pek de bilinmeyen tahminleri akademik bir açıdan ortaya koymasıyla türünün ilk örnekleri arasında. Visa tarafından desteklenen araştırmada, öne çıkan verilerden ilki, kripto paraların toplam piyasa değeri içinde bitcoinin belirgin düşüşü.

Aşağıdaki grafikte görebileceğiniz gibi, Mart 2015'te bitcoinin toplam piyasa değeri içindeki payı yüzde 86 iken, Mart 2017'de bu oran yüzde 72'ye inmiş. Aynı dönemde yüzde sıfır olan etherin piyasa değerinin toplama oranı, Mart 2017'de yüzde 16'ya çıkmış durumda. Etherin alternatifi olduğu ve gizlilik önceliğiyle fark yaratan dash, bu sürede yüzde 8'den yüzde 3'e düşmüş.

Ether, şüphesiz son dönemin en çok ilgi çeken kripto para birimlerinden biri. Öyle ki piyasada dolaşımda olan tüm etherlerin değeri 35 milyar dolara yaklaşıyor; bitcoin için bu sayı 43 milyar dolar civarında. Aşina olmayanlar için etherin piyasa değeri geçtiğimiz Mayıs ortasında 8 milyar dolara ulaşmış, Mayıs sonunda 20 milyar doları geçmişti. Dolaşımdaki tüm kripto paraların piyasa değeri ise geçtiğimiz Mart'ta 25 milyar dolar civarındaydı. Etherin hızlı yükselişi sayesinde bitcoinin birkaç aya kalmadan yakalayacağını düşünenler elbette yok değil. Ancak etherin yükselişi bitcoinden tamamen bağımsız da değil...

Etherin yükselişini etkileyen elbette farklı faktörler var. Bunlardan ilki, bu kripto para biriminin bitcoine karşı güvenli bir liman olarak görülmesi. Cambridge araştırmasında yer alan aşağıdaki grafik, bu iddiayı destekler nitelikte.

Diğer taraftan kripto paraların dünya çapında gördüğü ilgi sürekli artıyor. Araştırmaya göre 2013 yılında 2.9 milyon tekil aktif kripto para cüzdanı kullanıcısı varken; bu sayı bugün yaklaşık 5.8 milyona çıkmış. Toplam cüzdan sayısı ise 5.8 milyon ila 11.5 milyon arasında değişiyor.

Kripto para endüstrisi büyümeye devam ediyor ve etherin gördüğü ilginin bir zamanlar bitcoinin gördüğünden farklı olacağını gösterir bir işaret henüz yok. Zira para birimlerinin genel döngüsü, yükseliş, basında çokça söz edilmesiyle birlikte daha da yükseliş ve bu dönemi takip eden sert düşüşler şeklinde... Ether için elbette çok farklı bir senaryo da söz konusu olabilir.

Yatırım tavsiyesi arayanların farklı kaynakları takip etmesini öneriyoruz; okuduğunuz yazı sadece haber/analiz niteliğinde.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.