iOS 11 hangi QR kodları destekleyecek?

Apple'ın geçtiğimiz haftalarda düzenlediği son geliştirici konferansında tanıttığı iOS 11, gelecekte çok daha yaygınlıkla kullanılacağı ön görülen QR kodları desteklemesiyle konuyu yeniden gündeme getirdi. Duyuruyu yapan Craig Federighi, QR kodların, ABD'de kullanıcıların çok sık kullandığı bir araç olmasa da özellikle Çin'de çok ciddi bir kullanım oranına sahip olduğuna vurgu yaptı. Bu nedenle Apple'ın özellikle Çin pazarı için iOS 11'e QR kod desteği eklediği düşünülebilir. Ancak iPhone'un dünya genelindeki popülerliği düşünüldüğünde, yenilik, QR kod kullanımının sonunda Çin pazarı dışında da yaygınlaşabileceğine işaret ediyor olabilir.

QR kod desteğinin direkt olarak kameraya eklenmiş olması uzun vadede QR kod kullanımının beklendiği gibi yaygınlaşmasını sağlayabilir. Çünkü bugün QR kod için ek bir mobil uygulamaya ihtiyaç duyuyorken iOS 11 ile artık herhangi bir uygulamaya ihtiyaç duymadan, sadece kamerayı koda doğrultup taramasını sağlayabiliyor olacağız. Büyük bir değişiklik olacağı kesin.

Şimdiden iOS 11 ile desteklenen bazı fonksiyonlar ise şöyle:

(Aşağıdaki kodları siz de taratıp deneyebilirsiniz. Tabi bunun için iOS 11 güncellemesini yapmış olmanız lazım.)

İletişim

Bir zamanlar kartvizitlere QR kod eklemek modaydı. Fakat pek de fonksiyonel olduğu söylenemezdi çünkü okutulan kodlar genelde statik bir sayfaya gidiyordu. Çoğu zaman okutulmuyordu bile. Artık bir QR kod oluşturarak, kartınızı okutanların sizi direkt olarak telefon rehberlerine eklemesini sağlayabilirsiniz.

Takvim:

İletişim bilgisinde olduğu gibi artık QR kod okutarak gerçek bir etkinliği etkinlik listenize kayıt edebilirsiniz. Özellikle etkinlik afişlerinde bu özellik sıklıkla kullanılabilir.

Eposta: 

Önceden tanımlanmış bir e-posta adresine yine önceden tanımlanmış bir e-posta gönderme işlemi için de QR kod kullanılabilir. Bu özellik sayesinde anlık ve hızlı pazarlama faliyetleri gerçekleştirilebilir, kişiler kampanyalara dahil edilebilir.

Haritalar: 

İnternet sitenizin iletişim sayfasına birilerini yönlendirmek oradan adresinizi bulmalarını sağlamak biraz zor bir yöntemdi. Artık direkt olarak harita uygulamasını açtırıp, adresinizi bulmalarını sağlayabilirsiniz. Böylece küçük el ilanlarınız daha fonksiyonel olacaktır.

Mesaj: 

E-posta özelliğinde olduğu gibi kişileri QR kod okutarak direkt mesaj alanına yönlendirebilir, belirli bir numaraya mesaj atmalarını sağlayabilirsiniz. Mesaj özelliğini kullanmak pek popüler olmasa da kampanyalara özel durumlarda kullanılabilir.

Wi-Fi:

Her gittiğiniz kafede internet şifresi sormak, şifreyi beklemek ve doğru bir şekilde girmek işkence gibi. Artık her masaya eklenecek küçük bir QR kod sayesinde müşterilerin direkt olarak ağa bağlanması sağlanabilir. En büyük faydası bu olacaktır.

Arama yapma: 

Bir numaraya özel hazırlayacağınız QR kod sayesinde direkt olarak arama yapabilirsiniz. Numarayı tuşlamanıza bile gerek yok.

Web sitesine yönlendirme: 

Şu anda da en çok kullanılan özellik bir QR kod okutulduğu zaman internet sitesine yönlendirme özelliği. iOS 11 ile direkt kameraya eklenen tarayıcı sayesinde bu özellik de daha fazla kullanılacaktır.

Özel bir alana yönlendirme (Callback-URLs):

Sadece bir siteye yönlendirme yapmanın yanında bu yeni destek sayesinde kullanıcıları bir uygulamanın spesifik bir alanına yönlendirebilir, bir fonksiyonu çağırabilirsiniz. Örneğin Twitter'da özel bir kişiyi aratabilir veya direkt olarak bir işlem tamamlanmış şekilde satın alma sayfasına yönlendirebilirsiniz. Bunun için ilgili bağlantıyı tespit etmeniz yeterli olacak. Ayrıca bu özellik yaygınlaştıkça mobil uygulamalar da ek özelliklerle farklı kolaylıklar sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Şimdiye kadar kameraların desteklememesi büyük bir eksik olan QR kod teknolojisi bu yenilikle beraber tekrar gözde olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.