En çok takip edilen Instagram ünlülerinin yüzde 93'ü kurallara uygun içerik paylaşmıyor

En çok takip edilen Instagram ünlülerinin yüzde 93'ü kurallara uygun içerik paylaşmıyor

Markalar, hedef kitleleri ile iletişime geçmek isterken, Instagram'daki ünlüler ve fenomenler sponsorlu içeriklerini takipçileri ile paylaşıp kasalarını dolduruyorlar. Etkileyici pazarlama, fenomen pazarlaması ya da bilinen adıyla 'Influencer Marketing'in sadece Instagram'da 1 milyon dolarlık bir pazar büyüklüğü olduğu biliniyor. İçeriklerinde, istedikleri etiketleri ve filtrelemeleri yaparak kendi bildikleri yoldan giden ünlülerin şu sıralar ABD'de Federal Ticaret Komisyonu( FTC) ile başları dertte gibi görünüyor

Mediakix tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, Instagram'ın en çok takip edilen fenomenlerinden yüzde 93'ü  sponsorlu içerikleri ile FTC yasalarını ihlal ediyor. Şirket, nisan ayı boyunca en çok takip edilen 50 Instagram ünlüsünün içeriklerini mercek altına aldı. Sonuçlar ise çarpıcı. Bu ünlülerin yüzde 93'ünün FTC'nin standart kurallarına uymadığını tespit edildi.

4 kategoride değerlendirilen sponsorlu içeriklerin yüzde 49'u uzun dönemli sponsorluk anlaşmaları ile sınıfta kalıyor. Bunu yüzde 16 ile 'big freebie'ler  (marka tarafından verilen binlerce dolar değerindeki hediye) takip ediyor. Yüzde 12'si ise tek seferde yayınlandığında aldatıcı olabilecek diş beyazlatıcısı, diyet çayları gibi reklam aldıkları içeriklerden kaynaklanıyor. İhlal edilen postların yüzde 11'i ise belirsiz.

Birçok Instagram ünlüsü, sonrasında iptal edilen Fyre Festival'i için  hem abartı sponsorlu ücretleri hem de festival hakkında hiç bir fikirlerinin olmaması nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Festivalin ardından FTC, 90 kadar Instagram ünlüsüne mektup gönderdiğini duyurmuş, sponsorlu içeriklerinin ana hatlarıyla kurallara uygun olması gerektiği yönünde uyarmıştı.

FTC standart kuralları, Instagram içeriklerinin 2 şekilde şartlara uygun olduğunu söylüyor. İçeriklerin ya açık açık sponsorlu içerikler olduğunun belirtilmesi ya da içerik etiketlerinde #reklam #sponsorlu gibi kelimelerin kullanılması olarak kayda geçiyor.  Ünlülerin 'x markasına teşekkürler' ya da #partner gibi cümle ve etiketleri kullanmalarının, takipçilerinin gözünde yeterince net bir tablo oluşturulmadığı belirtiliyor.

Instagram'da FTC kurallarını en çok %61 ile en çok moda endüstrisi ihlal ediyor. Onu %8 ile seyahat, %7 ile de yeme-içme takip ediyor.

İstisnai durumlar var

Fenomenlerin paylaşabileceği FTC kurallarına istisnai durumlar da var elbette. Mesela, bir ünlünün yer aldığı bir reklam filminde, dergide yer alan bir fotoğraf karesinde ya da bir arkadaşının piyasaya sürdüğü bir albümde kurallar çiğnenebilir.  Bu tarz tanıtımların daha kolay farkediliyor olması ve tüketici gözünde de aynı aldatıcı etkiyi yaratmaması istisna olmasının nedeni olarak açıklanıyor.

FTC'nin sosyal medya üzerindeki kuralları oldukça net. Ancak ünlüler henüz kuralları ihlal etmenin sonuçları ile henüz yüzleşmiş olmadıkları için, kurallar onlara pek de bir şey ifade etmiyor gibi görünüyor.

ABD'de durum böyle, ülkemizde de fenomenler üzerinde gün geçtikçe artan düzenlemeler geliyor. Bakalım ilerleyen süreçte bizleri neler bekliyor?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.