Walmart'tan 7/24 açık robotik manav

Walmart, günlük market alışverişi alanında farklı bir yöntem denemeye başlıyor. Oklahama'daki alışveriş merkezlerinin birinin otoparkına, dev bir kiosk yerleştiren Walmart, online olarak verilen siparişlerin bu kiosktan otomatik olarak teslim alınmasına izin veriyor.

Henüz deneme aşamasında olan bu hizmet online olarak verilen siparişlerin, Walmart çalışanları tarafından hazırlanıp, sepete eklenmesi ve sonrasında bu kioska yerleştirilmesiyle başlıyor. Otomatik olarak çalışan kioska yerleştirilen ürünler, sahibi tarafından gerekli kod girişi yapılarak teslim alınabiliyor.

Hazırlanan dev kiosklar 24 saat kullanılabiliyor. Dondurucu ve soğutucu ile donatıldığı için de ürünler tazeliğini koruyabiliyor. Sürecin hiç bir aşamasında müşteri ile çalışan bir araya gelmediği için de tamamen insan etkileşiminden uzak bir model diyebiliriz.

Şimdilik tek bir mağazada denenen bu model eğer her şey yolunda giderse daha fazla yerde kullanıma açılacak. Ayrıca daha günlük taze market alışverişi dışındaki ürünler için daha küçük kiosklar da kurulması planlanıyor.

Market alışverişi alanındaki savaş özellikle Amazon ve Walmart arasında giderek büyüyor. Walmart'ın en büyük kozu olan binlerce fiziksel mağazasında yapabileceği bu uygulama şimdiye kadar Amazon'a karşı verilmiş en ciddi yanıt gibi görünüyor. Tabi buna karşılık Amazon'un şimdiden Seattle'da yüzlerce süpermarkette gel-al hizmeti sunduğunu unutmamak lazım.

Walmart CEO'su Doug McMillon geçtiğimiz günlerde hissedarlarla yaptığı bir görüşmesinde "teknolojiyi kullanarak rekabet edeceğiz fakat insanlarla kazanacağız" demiş. Bu yeni modele göre her Amazon veya Walmart, kim kazanırsa kazansın kaybedenler market çalışanları olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.