Dünden bugüne Markafoni serüveni

Ülkemizin en önemli e-ticaret girişimlerinden ve son zamanlarda kötü günler geçiren Markafoni, bugün itibariyle 30 Haziran tarihinde resmen kapanacağını açıkladı. İlk olarak 2008 yılında e-ticarete inovatif bir yaklaşım olarak karşımıza çıkan Markafoni, yaklaşık 9 yıllık serüvenin ardından yolun sonuna geldi.

Davetiyeli üyelik sistemi

Rakiplerinden farklı olarak davetiyeli üyelik sistemi ile dahil olunabilen bir platform olarak kullanıma sunulan Markafoni, çeşitli kampanyalar ve önemli markaların ürünlerini düşük fiyatlara satması ile dikkatleri çekmişti.

Markafoni’ye yabancı yatırımcı geldi

2009 yılının Ocak ayında ise Markafoni’ye ilk yabancı yatırımcı geldi. Yaklaşık 7 aylık başarılı büyümenin ardından ilk yabancı yatırımcıya yüzde 15 hisse satışı gerçekleştirdi. Aynı dönemde Markafoni'nin kampanya başına yaklaşık 500 parça satış gerçekleştirdiğini de ekleyelim.

Yurt dışına açılma

Ülkemizde yakaladığı başarıyı global'e taşımak isteyen Markafoni, Ukrayna ve Yunanistan gibi seçenekleri değerlendirdikten sonra Avusturalya'da karar kıldıBrandsExclusive adıyla Avusturalya versiyonunu hayata geçiren Markafoni, aynı dönem ülkemizde 600 bin üye seviyelerine kadar ulaşmıştı.

11 Milyon TL yatırım

2010'un Mart ayında toplamda 870 bin üyeye ulaşan Markafoni, oldukça yüksek bir değerlemeden toplam 11 milyon TL yatırım aldı. O dönem için ülkenin en büyük e-ticaret yatırımlarından birini alan Markafoni'nin CEO'luk görevini ise eBay ve GittiGidiyor’daki görevlerinden ayrılan Sina Afra üstlendi.

Naspers çoğunluk hissesini satın aldı

Naspers’a bağlı MIH-Allegro, Markafoni'nin çoğunluk hissesini satın aldı. 2011 yılında değerlemesi dönemin yetkili kişilerinin bizimle paylaştığı rakamlara  göre 200-210 milyon dolar aralığındaydı. Girişimin yüzde 71.2 hissesi MIH-Allegro tarafından satın alındı.

Yeni girişimler Zizigo ve Miss Pera

Bünyesine kardeş girişimler de ekleyen Markafoni, 2011 yılında ayakkabı odaklı Zizigo ve kozmetik ürünlerinin satılacağı Miss Pera girişimlerini hayat geçirdi. Başarılı girişimler olsalar da 2016 yılında kapanan Zizigo ve Miss Pera, trafiklerini Markafoni'ye yöneltti.

Yüzde 300 büyüme ve Polonya

2011 yılının ik yarısında yüzde 300 oranında büyüme göstererek aylık ziyaretçi sayısını 12 milyon seviyelerine kadar çıkartan Markafoni, Avustralya, Ukrayna ve Yunanistan’ın ardından bu kez kendi adıyla Polonya'da hizmete sunuldu.

Markafoni EnModa.com’u satın aldı

2012 yılının Mart ayında ses getirecek bir satın almaya imza atan Markafoni, Doğuş Grubu’nun sahibi olduğu EnModa.com‘u satın aldıEnModa.com'un yüzde 75'ini satın alan Markafoni, tüm hızıyla büyümeye devam ediyordu.

Markafoni'nin 2012'deki ofisi

Dikkat çeken reklamlar

Reklamları oldukça başarılı bir şekilde kullanan Markafoni, hazırladığı dikkat çekici reklam projeleri sayesinde büyük ilgi gördü. Çok sayıda olumsuz eleştirinin de hedefi olan "Bazı Aşkların Yeri Ayrıdır" reklam filmini aşağıda bulabilirsiniz.

Naspers, Markafoni’nin tamamını

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Markafoni'nin yüzde 71.2'sine sahip olan Naspers, 2014 yılında kalan yüzde 28.8 hisseyi de satın alarak Markafoni'yi tamamen satın almış oldu. Satın almanın ardından CEO'luk görevini sürdüren Sina Afra şirketten ayrıldı.

İlker Baydar dönemi

Naspers'ın Markafoni'yi tamamen satın almasının ardından şirketten ayrılan Sina Afra'nın CEO'luk görevini devralan İlker Baydar, daha önce ise ülkenin en önemli e-ticaret platformlarından biri olan hepsiburada.com'un genel müdürlüğünü üstleniyordu.

İlk fiziksel mağaza

Hayatına bir e-ticaret girişimi olarak başlayan Markafoni, 2016 yılının başında ilk fiziksel mağazasını Zorlu Center'da açtı. Ürün teslimatı konusunda Bukoli ile iş birliğine de giden Markafoni'nin CEO'su İlker Baydar, fiziksel mağaza ile ilgili yaptığı açıklamalarda bu hamlenin bir mağazacılık yatırımı olmadığını özellikle belirtmişti.

Yolun sonu

Ülkemizin en önemli e-ticaret sitelerinden biri olan Markafoni ile ilgili son dönemlerde pek de iç açıcı olmayan duyumlar alıyorduk. Günün erken saatlerinde internet sitesi üzerinden bir açıklama yapan Markafoni, 30 Haziran tarihinde resmen kapanacağını duyurdu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.