Tamamen ücretsiz bir API ve 250 bin fotoğraf ile ne geliştirmek isterdiniz?

Tamamen ücretsiz bir API ve 250 bin fotoğraf ile ne geliştirmek isterdiniz?

3 yıl önce Crew firmasının bir yan ürünü ve sadece bir Tumblr bloğu olarak kurulan Unsplash, geçtiğimiz hafta geliştiriciler için hizmete sunduğu ücretsiz API servisini tanıttı.

Girişimin hayatını kurtaran bir yan proje

Tasarımcı ve geliştirici bulma platformu olarak kurulan bir girişim olan Crew, zor günler geçiriyordu. Kasalarında sadece 3 ay daha dayanabilecek kadar paraları kalmıştı. Müşteri bulamıyorlardı ve pazarlama bütçeleri de oldukça kısıtlıydı.

İhtiyaçtan doğan fikir

Bu sıkıntılarla boğuşurken, anasayfalarının tasarımında kullanmak için bir fotoğrafa ihtiyaçları oldu. İnternette buldukları fotoğrafları ya beğenmemişlerdi ya da çok pahalıydı.

Bu nedenle bir fotoğrafçı ile anlaşıp, ihtiyaçları olan fotoğrafı çektirdiler. Çekilen fotoğraflardan sadece 1 tanesini kullandıkları için diğerleri ellerinde kalmıştı. Bu durumu yaşayan başka insanlar da olabileceğini düşünerek, ellerinde kalan bu fotoğrafları ücretsiz olarak paylaşmaya karar verdiler.

3 saat sonra Unsplash isimli ürün, bir Tumblr bloğu olarak karşımızdaydı. Sloganları ise 'Ücretsiz, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar' olmuştu.

Tamamen ücretsiz API ve 250.000 fotoğraf

Geçtiğimiz hafta geliştiricilerin kullanımına açılan Unsplash API, tamamen ücretsiz olması ile dikkat çekiyor. Creative Commons Zero (CC0) lisansı ile korunan fotoğraflar, yasal olan her türlü kişisel ve kurumsal kullanıma izin veriyor.

Unsplash şu anda bünyesinde 250.000 adet fotoğraf bulunduruyor ve ayda 411 milyon isteğe cevap veriyor. Ayrıca API kullanımı için de henüz bir ücretlendirme modeli veya kısıtlama bulunmamakta.

Unsplash, geliştiriciler için RubyPHP ve Javascript kütüphanelerini geliştirmiş ve kullanıma sunmuş. Eğer başka bir dilde geliştirme yapıyorsanız ve Unsplash kütüphanesine ihtiyacınız varsa, kullanıcılar tarafından geliştirilen fakat Unsplash tarafından yönetilmeyen diğer kütüphanelere de göz atabilirsiniz.

Unsplash API'nın Kullanımı ve Sunulan Servisler

Unsplash, OAuth2 ile doğrulama yapan, güzel tasarlanmış bir JSON API olarak karşımıza çıkıyor. Kullanmaya başlamak için unsplash.com/developers adresinden ücretsiz olarak kayıt olmanız yeterli.

Neler yapabilirsiniz?

Geliştiriciler için yirmiden fazla metot sunan Unsplash API'ın servisleri

  • Kullanıcılar
  • Fotoğraflar
  • Arama
  • Koleksiyonlar

olarak 4 ana başlık altında toplanıyor.

Dilerseniz detaylı olarak hazırlanmış dökümantasyona göz atarak sunulan tüm servisler hakkında bilgi edinebilirsin.

Benim ilk bakışta gözüme çarpan ve kullanışlı olabileceğini düşündüğüm servisler ise şunlar:

Seçilmiş fotoğrafları listele

GET /photos/curated

Unsplash ekibi tarafından seçilmiş koleksiyonlara ait fotoğrafların listesini collections/curated methodu ile görebilirsiniz.

Rastgele bir fotoğraf

GET /photos/random

Bu method ise her çağırdığınızda size farklı bir fotoğraf dönecek. Yaratıcı ve şaşırtıcı projeler için kullanışlı olabilir.

Fotoğraf arama

GET /search/photos

Eğer projenizde kullanıcılarınıza, diledikleri bir konuda fotoğraflar aramak gibi bir servis sunuyorsanız bu method kesinlikle işinize yarayacaktır.

Sıra sizde

Geliştiriciler için sunulan bu ücretsiz servisi, kendi projelerinizi zenginleştirmek, binlerce ücretsiz fotoğraflar arasında arama yapmak gibi pek çok farklı şekilde kullanabilirsiniz.

Kuruluş hikayesi de oldukça ilginç ve ilham verici olan bu ürüne, hafızanızın bir köşesinde yer vermenizi tavsiye ederim.

Dökümantasyon ve daha fazla bilgi için Unsplash Developers adresini ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.