İnterneti birkaç şirketin tekelinden kurtarmak isteyen Blockstack, blockchain temelli tarayıcı teknolojisini tanıttı

İnterneti birkaç şirketin tekelinden kurtarmak isteyen Blockstack, blockchain temelli tarayıcı teknolojisini tanıttı

İnternetin gelecekte birkaç büyük girişim/kuruluş tarafından yönetilmesi hiç de iç açıcı bir düşünce değil. Yeni girişimleri alt etme veya satın alma yoluyla bertaraf eden bu şirketlerin önündeki tek büyük engelse büyük ihtimalle blockchain/bitcoin. Blockchain (nedir?) temelli tarayıcısı teknolojisini tanıtan Blockstack.org da bu dikeyde beklenen adımlardan biri atıyor ve yazılımcıların da bu yola düşmesini bekliyor.

Blockstack, internet kullanıcılarının kişisel verilerini kendine saklayabileceği bir dünya hayaliyle kurulmuş bir girişim. Bir grup açık kaynak yazılımcısı tarafından kurulan girişim, internetin gücünü büyük şirketlerin elinden alıp geliştiricilere ve kullanıcılara geri vermek istiyor. Aslında blockchain/bitcoin teknolojisinin interneti temelden değiştirebileceği fikri Kim Dotcom ve internetin mucidi sayılan kişilerce de (Sir Tim Berners-LeeVint Cerf) epeydir dile getirilen bir konu. Blockstack de aynı fikri savunuyor ve geliştirdiği yeni tarayıcıyla fikir roketini ateşliyor.

Muneeb Ali ve Ryan Shea tarafından kurulan Blockstack'in yeni tarayıcı teknolojisi geliştiricilerin tıpkı Firefox, Safari veya Chrome'a uygulama geliştirir gibi eklenti/uygulama geliştirebilmesini sağlıyor. Blockstack Mac ve Linux uygulamalarını yayınlayan (Windows yakında) Blockstack, gelişticilerle kullanıcılar arasına aracıları sokmadan ve güvenli bir iletişim kurulmasını sağlıyor. Blockstack'in kurucuları bu yeni merkezisizleştirilmiş internet modelini gerçek hayata benzetiyor ve bu etkileşimlerin bir arayıcıya ihtiyaç duymadığını ekliyor.

Geliştiricilerin kullanıcı bilgilerini alma konusunda Google veya Facebook'a bağlı olduğunu ve onlar dilediği zaman bu erişim hakkını kesilebileceğini söyleyen (ki bunun örneklerini gördük) Blockstack, bu bağımlılığı kırmak istiyor. Blockstack tarayıcı uygulamasını kurduktan sonra kullanıcı bilgilerinizi bu yolla paylaşabiliyorsunuz (github'dan indirebilirsiniz).

Şimdiye kadar 5,5 milyon dolar yatırım alan Blockstack'in yatırımcıları arasında Union Square Ventures, SV Angel, Digital Currency Group ve AngelList'in kurucusu Naval Ravikant gibi tanıdık isimler bulunuyor. Üç yılı aşkın süredir bu konuda çalışan Blockstack, şimdiye kadar 72 binden fazla kayıtlı kullanıcı kazanmış ve bu sayısı günden güne artırmak istiyor. Blockstack'in vizyonunu aynı portfolyoda olduğu girişimlere doğru genişletmesi de muhtemelen gözüküyor. Mesajlaşma uygulaması Kik'in de bu konuda Blockstack destekli ilk adım attığını paylaşmadan geçmeyelim.

Eğer Türkiye'de girişiminizde/uygulamanızda blockchain teknolojisini/ekosistemini (bitcoin, ethereum) kullanıyorsanız bir sonraki yazımız için bana firatwebrazzi.com'dan ulaşmanızı bekliyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.