AlphaGo, dünyanın 1 numaralı go oyuncusu Ke Jie'yi de resmen mağlup etti!

AlphaGo, dünyanın 1 numaralı go oyuncusu Ke Jie'yi de resmen mağlup etti!

Deepmind'ın geliştirdiği yapay zeka temelli go oyuncusu AlphaGo, dünyanın bir numaralı go oyuncusunu alt ederek adını bir kez daha tarihe yazdırdı.

Google'ın 2014 yılında satın aldığı yapay zeka şirketi Deepmind, AlphaGo'yu dünyanın iki numaralı go oyuncusu Lee Sedol ile geçen yılın Mart ayında karşılaştırmış ve 4-1'lik skorla kazanan AlphaGo olmuştu. Aradan bir yıldan biraz daha fazla geçti ve AlphaGo, dünyanın bir numaralı oyuncusunu da alt etmeyi başardı. Henüz serinin son maçı yapılmamış olsa da ilk iki maçı kaybeden 19 yaşındaki Ke Jie, AlphaGo'ya resmen yenilmiş oldu.

Bir çok sektöre yapay zeka teknolojileriyle verimlilik kazandıran Deepmind'ın go oyununda uzmanlaşması elbette rastgele bir seçim değil. Zira go, dünyanın en karmaşık strateji oyunlarından biri ve Deepmind, satrançta dünyanın bir numarasını yenmekten (bkz: Deepblue-Kasparov) daha iyisini yapmayı hedefliyordu. Lee Sedol'u yendikten sonra go oyuncularıyla çalışmaya ve hem kendini hem de onları geliştirmeye devam eden AlphaGo, sonunda bu hedefine ulaşmış oldu.

AlphaGo vs. Ke Jie

AlphaGo-Ke Jie, müsabakasına dönecek olursak; Ke Jie, ilk maçı kıl payı kaybetmiş ve AlphaGo'nun zekasından övgüyle bahsetmişti. İkinci maçta ise AlphaGo'ya göre Ke Jie başlangıçta kusursuz bir oyun çıkarmş..

Maç esnasında kalp atışlarını hissettiğini söyleyen Jie de oyunun ortasında kazanmak için şansı olduğunu düşündüğünü söylüyor ancak AlphaGo, bir kez daha Jie'yi yenilgiye sürüklemeyi başarmış.

Çin'de yapılan müsabakaların canlı yayınla dünyaya servis edilmemesine dair eleştiriler var ve AlphaGo'nun son maçı kazanıp kazanmayacağı merak konusu. Fakat tüm bunlar sonucu değiştirmeyecek. Resmi statülere göre AlphaGo'nun karşılaşacağı daha iyi bir go oyuncusu insan kalmadı...

Hünerlerini sadece go oyununda sergilemeyen Deepmind, Google'ın enerji tüketiminde yüzde 15 iyileştirme yaptığını geçen yaz açıklamıştı. Şimdilerde ise Birleşik Krallık'ta Ulusal Sağlık Hizmetleri ile ortak bir proje gerçekleştiriyor. Yapay zeka ile hastalıkları çözmek isteyen Google şirketi Deepmind'ın 1,6 milyon hastanın tıbbi kayıtlarına erişmesi ise veri koruma kanunları gereği soruşturmadan geçiriliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.