Facebook’un 10 yıllık yol haritası

Üniversite projesinden milyar dolarlık bir platforma dönüşen Facebook, küresel anlamda neredeyse aylık 2 milyar aktif kullanıcıya ulaşmak üzere. Facebook´un kurusucu Mark Zuckerberg, şirketin 10 yıllık planlarından sık sık bahsederken, geçtiğimiz Nisan ayında San Jose’de  F8'de şirket büyüme stratejilerini yine detaylı bir biçimde paylaşmıştı.

Facebook’un 10 yıllık ana planını Futurism, F8’den esinlenerek bir infografik haline dönüştürmüş.  İnfografik’te şirketin 3, 5 ve 10 yıla ayrılan vizyonunu ekosistem, ürün ve teknoloji olarak üç ana başlıkta görüyoruz. Facebook’un zaman içinde kademeli olarak açıkladığı kilometre taşlarını birleştitiren infografik, şirketin stratejiksel gelişimi konusunda resmin bütünü görmemizi sağlıyor.

Ekosistem

Facebook’un yol haritasında, şirketin ağırlıklı olarak 3 yıl boyunca kendi ekosistemine odaklanmak istediği ortaya çıkıyor. Platform, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve yetersiz hizmet gördüğü bölgelerde yayılımını arttırmak istiyor. Şirket, öte yandan bulut bilişim alt yapısını da geliştirmeyi hedefliyor.

Ürün odaklılık

Facebook, ekosistemini  daha da güçlendirmeyi planlarken, ürünlerinin daha iyi performans gösterebilmesi için yeni stratejiler geliştirmiş durumda.  Önümüzdeki 5 yılda şirket, WhatsApp, Instagram, Messenger, Facebook Search gibi ürünlerinden daha iyi bir performans sergilemesine odaklanıyor.  Şirket, Facebook ürünlerini kullanan kullanıcılara daha interaktif bir ortam sağlayabilmek adına tüm bu uygulamaları merkezden yönetebilecekleri bir hub oluşturmayı planladığını açıklamıştı.

Öte yandan, geliştirmecilere bütün bu ekosistemde yer alan bu uygulamalara katkıda sağlamaları adına daha iyi bir gelir kaynağı oluşturma fırsatı sunmayı amaçlıyor.

10 yılda yapay zeka ve AV teknolojileri geliştirilecek

Facebook’un 10 yıllık vizyon stratejisine baktığımızda bizi en çok heyecanlandıran kısım bu süre zarfında, şirketin artık sosyal medya dünyasında yepyeni bir dönem başlatacak olması.

Zira oyun dünyasından, işletmelere, yazılımcılardan kullanıcılara kadar birçok farklı hedef kitlenin yakından ilgileneceği yeniliklerde Facebook öncelikli olarak erişebilirliği arttırmak istiyor.

Yapay zeka

Geçtiğimiz ay ABD’de deneme amaçlı kullanıma açılan  yapay zeka asistanı M’in ardından Facebook 10 yıllık süreç içinde sağlık sektöründen, müşteri hizmetlerine kadar bir çok sektörü etkileyecek yeniliklere imza atmayı planlıyor. Yapay zeka tekonolojisiyle insanların hayatlarını kurtarmayı da planlayan şirket, intihara meyilli kişileri önceden tespit ederek, bu kişilerin hayatlarını kurtarmak için de yapay zeka teknolojilerinden faydalanmak istediklerini açıklamıştı.

Sanal ve arttırılmış gerçeklik

İnfografik'te Facebook'un 10 yıllık süre içinde sanal ve arttırılmış gerçeklik teknolojilerini de platforma entegre etmeyi planladığını görüyoruz. Şirketin, 2014 yılında Oculus’tu satın almasının ardından, sanal gerçeklik (VR) alanında sunduğu ürünler ilk kez 2016 yılında tüketiciyle buluşmuştu. Hatta Mark Zuckerberg’in Oculus konferansında iki Facebook çalışanıyla VR üzerinden sohbet etmesi bu konudaki heyecanı arttırmıştı. Bu sistemde dokunmatik Touch kumandasıyla da kişiler sadece sanal ortamda bir gerçeklikle karşılaşmıyor, mimiklerini de ortama aktarabiliyorlardı. Sanal ve arttırılmış gerçeklikte Facebook’un normal gözlüğe benzeyen bir mikrofonu ve kulaklığı olan bir gözlük geliştireceği düşünülüyor. İnfografikte, sanal gerçekliği,  platformun bir parçası o olarak kullanılıp, yeni sosyal deneyimleri kazanacağımız da gösteriliyor.

Beyin kontrollü yazı teknolojisi geliyor

İnfografiğin son kısmında ise Facebook’un düşüncelerimizi  yazıya dökebileceğimiz bir beyin-bilgisayar arayüzü üzerine çalıştıklarını gösteriyor. Şirketin  donanım araştırma laboratuarı 'Building 8'in yöneticisi Regina Dugan da bu konuyu F8’de ele almış  beynimizle bilgisayarları kontrol edebileceğimiz bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu. Facebook, üzerinde çalıştığı bu sistemle kişilerin dakikada 100 kelimelik mesaj yazmalarını hedefliyor. Bu  hız, cep telefonunda yazılan bir mesajdan 5 kat daha fazla.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.