Akıllı telefon satışları 2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 9 arttı ama Apple'ın pazar payı düştü

Akıllı telefon satışları 2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 9 arttı ama Apple'ın pazar payı düştü

2017'nin ilk çeyreğindeki akıllı telefon satış rakamlarını açıklayan uluslararası araştırma şirketi Gartner, akıllı telefon satışlarının bir önceki yıla oranla yüzde 9 arttığını duyurdu. Çin'li firmalarının yükselişinin devam ettiği 2017'nin ilk çeyreği, Samsung ve Apple için ise olumsuz sonuçlandı.

Akıllı telefon pazarının lideri konumunda olan Samsung, toplamda 78 milyon adet akıllı telefon satışı yapmayı başararak pazarın yüzde 20.7'sine hakim oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla düşüş yaşayan Güney Kore'li teknoloji şirketi, 2016'nın ilk çeyreğinde 81 milyon adet akıllı telefon satışı yapmayı başarmıştı.

Geçtiğimiz yılda da olduğu gibi listede ikinci sırada yer alan Apple, geçtiğimiz yıla oranla akıllı telefon satışlarını yükseltmiş olsa da Çin'li firmaların yükselişi nedeniyle pazar payında düşüş yaşadı. 2016'nın ilk çeyreğinde 51 milyon 629 adet akıllı telefon satışı yapan Apple, bu yıl ise 51 milyon 992 bin adet iPhone satışı yaptı. Apple'ın pazar payı ise yüzde 14.8 seviyelerinden 13.7'ye kadar düştü.

Çin'li firmalar yükselişte

Listede üçüncü sırada yer alan Huawei ise geçtiğimiz yıl yüzde 8.3 olan pazar payını yüzde 9'a kadar çıkarttı. 2017'nin ilk çeyreğinde 34 milyon akıllı telefon satan Huawei, geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 28 milyon adet akıllı telefon satabilmişti.

Bir yıl içinde pazar payını neredeyse iki katına çıkartan Oppo ise listede dördüncü sırada yer alıyor. Bir önceki yıl 15 milyon olan satış rakamını 30 milyona kadar çıkartan Oppo, 2017'nin ilk çeyreğinde akıllı telefon pazarının yüzde 8.1'ine hakim. Listenin son sırasında ise bir başka Çin merkezli akıllı telefon üreticisi Vivo yer alıyor.

2017'nin ilk çeyreğinde 25 milyon akıllı telefon satış rakamına ulaşan Vivo, bir önceki yıl yüzde 4 olan pazar payını da yüzde 6.8 seviyelerine kadar çıkartmayı başardı. Son olarak 2017'nın ilk çeyreğinde toplamda 379 milyon adet akıllı telefon satışı yapıldığını, geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde ise bu rakamın 348 milyon seviyelerinde olduğunu da ekleyelim.

Son olarak akıllı telefon işletim sistemleri hakkında da önemli bilgiler paylaşan Gartner, Android işletim sisteminin kullanım oranının yüzde 86 seviyelerinde olduğunu açıkladı. Apple'ın mobil işletim sistemi olan iOS'in kullanım oranı ise yüzde 13.7.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.