Softbank Vision Fund ilk kapanışı 93 milyar dolarla yaptı

Softbank Vision Fund ilk kapanışı 93 milyar dolarla yaptı

Teknoloji tarihinin en büyük yatırım fonunu toplamak için 2016 yılı sonunda harekete geçen SoftBank, 93 milyar dolar ile ilk fon kapanışını yaptığını açıkladı.

Bildiğiniz gibi Japon telekom/finans devi Softbank, Suudi Arabistan Kamu Fonu ile birlikte 100 milyar dolarlık fon hedefiyle yola çıkmıştı. Bu vizyonla farklı yatırımcıları da yanına çeken Japon şirket, açıkladığı basın açıklamasına (pdf) göre ilk kapanış için 93 milyar dolar toplamayı başardı ve gelecek 6 ay içinde fonun tamamını kapatmayı planlıyor.

Kısaca 'SoftBank Vision Fund' (Vizyon Fonu) olarak anılan bu büyük teknoloji fonuna katılan yatırımcılar arasında SoftBank'ın yanısıra Suudi Arabistan Kamu Fonu, Apple, Qualcomm, Mubadala Investment Company, Foxconn ve bir Foxconn şirketi olan Sharp yer alıyor. En az 100 milyon dolarlık yatırımlar yapan fon nesnelerin interneti, yapay zeka, biyoteknoloji gibi yüksek teknoloji girişimlerine odaklansa da altyapı, telekom, finans gibi daha genel sektörlere de yapıyor. Elbette fonun hedefi sadece bugünün karlılığı değil. Gelecekte de var olacak, internet dünyasına yön verecek girişimlere yatırım yapmak var.

SoftBank'ın fonuyla ilgili belirtmemiz gereken bir diğer önemli bilgiyse fonun 50 milyar dolarının ABD'de harcanmasının hedeflendiği. ABD Başkanı Donald Trump'ın da takipçisi olduğu bu yatırımla ABD'de 50 bin yeni istihdam yaratılması hedefleniyor.

Şimdiye kadar Paytm, Improbable Worlds, Didi Chuxing ve OneWeb gibi önemli girişimlere yatırım yapan ve WeWork'e yatırım yapacağı konuşulan SoftBank Vision Fund'ın yeni adımlarını paylaşmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.