Bu Gençlikte İş Var 2017'nin birincisi giyilebilir teknoloji girişimi Physhome oldu

Bu Gençlikte İş Var 2017'nin birincisi giyilebilir teknoloji girişimi Physhome oldu

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından organize edilen BuGençlikteİşVar bugün 2016-2017 sezon finalini düzenledi. Bin dört yüzden fazla proje arasından finale 5 proje/girişim kaldı ve birincilik ödülü Physhome'un, ikincilik ödülü Coltex'in, üçüncülük ödülü de Buz Dökücüler'in oldu.

Bu sene Bu Gençlikte İş Var yarışmasının jüri üyeleri Nevzat Aydın (Yemek Sepeti CEO), Esin Güral Argat (Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili), Erol Bilecik (TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı), Buğra Kavuncu (Basf Türk CEO), Güler Sabancı (Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı) beşlisinden oluşuyordu ve Güler Sabancı özellikle finale kalamayan girişimlerin de takip edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Güler Sabancı, ABD'de başarısızlığın değerli bir tecrübe olarak görüldüğüne de değindi ve kadın girişimcilerin başarısız olmak konusunda daha çekingen olduğunu da paylaştı.

Bu Gençlikte İş Var, bu yıl da birinci girişimi 75 bin TL, ikinci girişimi 50 bin TL, üçüncü girişimi de 25 bin TL ile ödüllendirdi. Eğitim konusunda ise önemli bir adım atarak Steve Blank'in Nasıl Bir Startup Kurarsınız? eğitimini de Türkçe'ye kazandırdı.

Bu Gençlikte İş Var'a bu dönem en çok başvuru yapan 3 üniversite sırasıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi oldu. Finale kalan girişimle arasında da Amasya, Elazığ ve Balıkesir'den girişimci öğrenciler yer aldı.

Aşağıda 5 finalist hakkında detaylı bilgileri görebilir, yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Helpy

Helpy, sivil toplum kuruluşlarının etkinliğini artırmayı hedefleyen ve vatandaşların sivil toplum organizasyonlarını desteklemesini sağlayan bir sosyal girişim. Paylaşılan bilgilere göre Türkiye'de 100 binden fazla sivil toplum örgütü var ancak sivil toplumlara katılım yüzde 14,5 civarında. Helpy de bu oranı artırmayı hedefliyor.

Helpy, mobil uygulamasıyla konum tabanlı bildirimlerle çift yönlü bir etkileşim sağlıyor. Çevrenizdeki sivil toplum kuruluşlarının neler yaptığını görebiliyorsunuz. Helpy, ilk yıl sonunda 300 bin indirme sayısına ve 85 bin aylık aktif kullanıcı yakalamayı hedefliyor. Helpy, şu anda bağışlardan yüzde 4 oranında pay alarak gelir akışını sürdürülebilir bir sosyal girişim hedefliyor. Helpy, 300 bin TL yatırım almak istiyor.

Physhome

Physhome, fizik tedavi amaçlı sensörlü ortopedik pedler ve mobil uygulama geliştiren bir girişim. Dünyada 450 milyon kişinin kaybettikleri hareket kabiliyetini kazanmak için tedavi gördüğünü paylaşan Physhome, fizik tedaviye harcanan tedavi bütçelerinin kanser, kalp ve diyabet rahatsızlıklarına harcanan tutardan fazla olduğunu söylüyor ve Türkiye'de fizik tedavi dikeyinde 2,7 milyon kişi olduğunu, 5,8 milyar sigorta geri ödemesi yapıldığını ekliyor.

Physhome, vücudun farklı bölümleri için giyilebilir sensörlü ürünleri ve mobil uygulamasıyla fizik tedavi hareketlerinin en iyi şekilde tamamlamasını hedefliyor. Doktor-hasta iletişimini de güçlendirerek yayılmak, hastanelerden spor salonlarına farklı alanlarda pazarlama yapmak istiyor. Physhome, 800 bin TL yatırımla 8 ay içinde kırılma noktasını yakalamayı hedefliyor.

Save Your Life

Save Your Life (SYL), alzheimer hastalarının sorunlarını çözmeye çalışan ve hastaların yakınlarında fayda sağlayan bir uygulama. Akıllı bileklik geliştiren SYL, bu bileklikle hastaların nabız, hareket, konum takibinin yapılmasını sağlıyor ve düşme algılayıcısı ile hastaların düşmesi durumunda yakınlarına haber veriyor.

SYL, hem şu anda prototip aşamasında olan akıllı bilekliğini satarak hem de alzheimer hastalarına dönük bir aylık kutu aboneliğiyle gelir elde etmeyi hedefliyor. Bu kutuda hastalığın gelişmesinin önüne geçmeyi hedefleyen içerikler ve bir dergi bulunuyor.

Buz Dökücüler

Bu girişim, elektrik hatlarındaki buzlanmaya vb. sebeplere bağlı kopma sorunlarının önüne geçmeyi hedefleyen özel bir cihaz geliştiriyor. Türkiye'deki 912 bin kilometrelik hattın yarısında uygulanabileceği söylenen cihaz, kopma yerini net olarak tespit etmeyi ve finansal zararların önüne geçmeyi planlıyor.

Coltex

Coltex, deri üretimini laboratuvar ortamında başarmayı hedefleyen bir teknoloji girişimi. Şu anda 22 milyar dolarlık suni deri pazarının 2022'de 38 milyar dolara yükseleceğini söyleyen Coltex ekibi, bakterilerden faydalanarak kolejen üretimini takip eden süreçte çevreci ve sağlıklı bir üretim yapmayı hedefliyor.

Uluslararası alanda başarı yakalamak ve teknolojisini patentlemek isteyen Coltex, bir kaç yıl içinde gerçek deriyle rekabet edebilecek bir ürüne ulaşmak istiyor.

Hatırlatmak gerekirse Bu Gençlikte İş Var'ın geçen yılki ilk üç girişimi Otsimo, MC365 ve Nuyap olmuştu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.