Yerli ödeme yöntemi TROY, her banka müşterisinin cebine girmek için düğmeye bastı

Yerli ödeme yöntemi TROY, her banka müşterisinin cebine girmek için düğmeye bastı

Türkiye’nin yeni kartlı ödeme yöntemi ve markası TROY (Türkiye’nin Ödeme Yöntemi) bugün tüketici tanıtımını yaptı ve Türkiye'de her banka müşterisinin cebine girmek için düğmeye bastı.

BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Aralık ayında düzenlediğimiz Webrazzi Finansal Servisler 16 konferansımızda TROY'un kullanım alanları hakkında önemli rakamlar ve bilgiler paylaşmıştı. Bugün yapılan tanıtımsa 8 milyon liralık bir yatırımla hayata geçirilen TROY'un kullanımının yaygınlaştırılmasını hedefliyor.

200 bin basılı TROY logolu kart var

Banka kartları, ön ödemeli kartlar ve kredi kartlarının sağ alt köşesinde yer alan logonun, ödeme şeması olarak adlandırıldığını söyleyen Soner Canko "Bundan sonra kartların sağ alt köşesinde bir Türk markası var." diyerek TROY'u yeniden tanıttı ve Türkiye'de kart çıkaran 28 bankanın da bu harekete katıldığını paylaştı. Canko'nun paylaştığı rakamlara göre şu anda 200 bini aşkın TROY logolu kart bulunuyor ve 15'i banka, biri banka dışı olmak üzere 16 kurum TROY logolu banka kartı, ön ödemeli kart ve kredi kartı vermeye hazır durumda.13 banka ise kart basımını yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor.

İlk kez 1 Nisan 2016'da resmi olarak kullanıma sunulan TROY'un çevik ve uygun maliyetli bir ödeme şeması olduğunu ve bu sayede yaygınlaşacağını dile getiren Soner Canko, dünyadaki benzer adımlara örnek çekti ve şu rakamları paylaştı;

200 milyon nüfuslu Brezilya'da yerel ödeme yöntemi Elo'ya sahip 110 milyon kart kullanılıyor. 1,3 milyar nüfuslu Hindistan'da ise 645 milyon adetlik banka kart pazarının yüzde 38'ini yerel ödeme yönetimi Rupay oluşturuyor. İtalya'da ise yerel ödeme yöntemi Bancomat martalı 37 milyon kart kullanılıyor.

"Kart pazarını büyütmeyi hedefliyoruz"

Soner Canko, Türkiye'deki her banka müşterisinin cebine en az bir tane TROY markalı kart girmesini hedeflediklerini söyledi ve hedeflerinin Türkiye'de cüzdanlardaki 180 milyon kartı TROY'a taşımak olmadığını da dile getirdi. "Neden harcamalarımızın yüzde 60 kartlarla yapılmıyor? sorusunun peşindeyiz ve pazarı büyütmek, nakitsiz geleceğe daha hızlı yürümek istiyoruz." dedi.

TROY, şu anda Türkiye'de tüm POS, ATM ve internet ödemelerinde kullanılabiliyor ancak yurtdışı ödemelerinde kullanmak henüz mümkün değil. Soner Canko bu konuda bir iş ortağıyla çalışmakta olduklarını ve TROY kartlarının yakında yurtdışıda da kullanılabileceğini ekledi.

Hatırlatmak gerekirse Soner Canko'nun Aralık 2016'da paylaştığı Türkiye’deki banka kartlarına ilişkin rakamları şu şekildeydi;

  • Kart sayısı 170 milyonu geçti. Bunların 58 milyonu kredi kartı.
  • Bugün her dört ödemenin birinde banka kartı kullanılıyor. 2010’da aynı oran 1/10 idi.
  • Türkiye’de banka kartlarının toplam ödeme işlemi 4,2 milyar adet. 2010’da bu rakam 2,2 milyar idi.
  • İnternetten yapılan kartlı ödemelerin payı yüzde 11. Şu ana kadar 67 milyar TL yapılmış durumda.
  • Temassız kart sayısı Ekim 2016 itibarıyla 28 milyon. Ödeme noktası sayısı ise 580 bin.

Türkiye'nin yerel ödeme yöntemi TROY'un ne kadar yaygınlaşacağını önümüzdeki aylarda takip edeceğiz. Eğer TROY markalı kart almak isterseniz bankanıza başvurabilir, detaylar için troyodeme.com'u ziyaret edebilirsiniz.

Aşağıda TROY'un televizyonlarda da gösterilecek olan yeni reklam filmini ve geçen yıl yayınlanan tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.