Türkiye'deki mobil reklam harcamalarında iOS, Android'i ikiye katladı

Türkiye'deki mobil reklam harcamalarında iOS, Android'i ikiye katladı

2016 Mobil Reklam Harcama Araştırma raporunu paylaşan MMA Türkiye, mobil reklamlarda iOS platformunun Android'i ikiye katladığını açıkladı. Paylaşılan rapora göre mobil uygulamalara yönelik olarak gerçekleştirilen reklam harcamalarının yüzde 69'u iOS cihazlara, yüzde 31'i ise Android cihazlara yapılıyor. Kısacası iOS platformuna Android'in iki katından daha fazla reklam harcaması yapıldığını söylemek mümkün.

MMA Türkiye'nin desteğiyle Nielsen Türkiye tarafından gerçekleştirilen Mobil Reklam Harcama araştırmasına göre, geçtiğimiz yıl mobil mecralarda 122 milyon TL reklam yatırımı yapıldı. Yapılan 122 milyon TL'lik yatırım sayesinde mobil platformlarda 22.3 milyar reklam gösterim sayılarına da ulaşıldı. Facebook, Twitter, Google ve Youtube gibi önemli sosyal medya platformlarının, rapor hesaplamalarının dışında tutulduğunu da ekleyelim.

122 milyon TL'nin 89.1 milyon TL'lik kısmının ‘Premium’ reklam içerikleri için harcandığı da raporla birlikte paylaşılan bilgiler arasında. Toplamda 6,7 milyar görüntülenme sayılarına ulaşan Premium reklam içeriklerini normal mobil reklamlardan ayıran ise reklam verenlerin reklam ağları ve yayıncılarla birebir olarak görüşerek doğru hedef kitlesini belirleyebilmesi.

Programatik olarak adlandırılan sistemde ise bu süreç insanlar yerine makineler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu sistemde ise 2016 yılında 32.9 milyon TL harcama sonucunda, 15.5 milyar reklam görüntülenmesi sağlanmış. Mobil reklam harcamaları konusunda sektörel veriler de paylaşan rapora göre, geçtiğimiz yıl yapılan mobil reklam yatırımlarının yüzde 24'ü Telekomünikasyon şirketleri tarafından gerçekleştirilmiş.

Telekomünikasyonu ise yüzde 6’lık bir payla otomotiv, ulaşım ve yan sanayi sektörleri izliyor. Kozmetik, kişisel bakım, finans, yayıncılık, inşaat ve dekorasyon sektörleri ise yüzde 5’er paya sahipler. Son olarak gıda sektörünün yüzde 4, tekstil sektörünün ise yüzde 3 seviyelerinde paya sahip olduğunu da ekleyelim.

Görsel kaynak: Depositphotos, Depositphotos 2

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.