Facebook hükümetlerin dezenformasyon operasyonlarına karşı mücadeleye başladı

Facebook hükümetlerin dezenformasyon operasyonlarına karşı mücadeleye başladı

Facebook ya da Google sahte haberlerle mücadele araçlarını ardı ardına devreye alıyor ancak "sahte haberler" dezenformasyon mücadelesinde buzdağının görünen kısmını işaret ediyor. Haberi sosyal ağlardan alan kullanıcılar için kamusal alan mücadelesi ağırlıkla Facebook ve Twitter'a taşınmışken, mücadeleyi "kazanmak" için en çok hileye başvuran organların başında hükümetler geliyor. Dezenformasyon operasyonu olarak anılan bu hileler, kapsamlı bir stratejiyle yürütülüyor ve halkı manipüle etmek için kullanılıyor. Sahte haberlerin ardından Facebook, sıranın bu operasyonlara geldiğini söylüyor.

Platformundaki dezenformasyon operasyonlarına karşı siber güvenlik şirketleri FireEye ve Dell SecureWorks ile birlikte çalışan Facebook, bu operasyonlarla mücadelesini uzunca bir yazılı raporda açıklıyor. Sivil katılımın önemine vurgu yapan raporda, hükümetler ve devlet dışı aktörlerin kendi çıkarları için halkı yanıltmak için kulllandığı taktiklere enformasyon operasyonları deniliyor. Bu operasyonlar, sahte haberler, dezenformasyon, kamuoyunu manipüle etmek için devlet memurları ya da parayla açılan sahte hesapların organize bir şekilde kullanılmasını kapsıyor.

Facebook sahte hesaplarla manipülasyon yapan aktörleri cezalandırmaya başlıyor

Enformasyon operasyonlarının yeni bir fenomen olmadığına; antik Roma'dan Çin imparatorlarına kadar tarihin en eski dönemlerinden bu yana devletler tarafından kullanıldığına dikkat çekiyor Facebook. Yakın zamanda ABD seçimlerinde benzer bir operasyonun yapıldığını söyleyen facebook, Fransa'daki genel seçimler öncesinde 30 bin sahte hesabı dondurduğunu açıklamıştı.

Bu operasyonlarla mücadelenin geleneksel hacker ve dolandırıcıları tespit etmekten daha zor olduğunu söyleyen Facebook, sahte hesapların tespiti için machine learning teknolojisini ve istihbarat ajansı seviyesinde analizleri kullanacak. Facebook bu mücadeleyle kamusal alan mücadelesinin platformu dışındaki aktörler tarafından kontrol edilmediğinden emin olmak istiyor. Zira bu, dünyanın en çok haber okutan platformu Facebook'un geleceği için büyük bir tehdit. Önümüzdeki dönemde Facebook'un bu zaaflarına vurgu yapan yeni rakipler görmemiz kuvvetle muhtemel.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.