Büyük veri şirketi CarData, ikinci el araç fiyatı hesaplama iddialı bir giriş yapıyor

Büyük veri şirketi CarData, ikinci el araç fiyatı hesaplama iddialı bir giriş yapıyor

Veri analizinin bir çok sektörde ufuk açıcı sonuçlar getirdiği malum. ‘Automotive Business Intelligence’ dikeyinde faaliyet gösteren Eurotax (Autovista Group) da Cardata.com.tr ile kendi sektörüne ait özel bir ürün sunuyor. İkinci el araçların alım/satım fiyatını saniyeler içinde karşınıza getiriyor.

Eurotax, 50 ülkede hizmet veren ve 11 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirket. Otomotiv sektöründeki 95 yıldır bilgi, birikim ve tecrübesini veri odaklı ürünlere çeviriyor ki CarData da bunun en çarpıcı örneklerinden biri. Cardata Fiyatlandırma Modülü, herhangi bir aracın ikinci el değerini öğrenmek isteyen kurumsal kullanıcıların, aracın bilgilerini girerek güncel fiyatını saniyeler içinde öğrenebiliyor.

CarData hangi kriterleri değerlendiriyor?

CarData, öncelikle araçların marka, model, yaş, gövde tipi, yakıt tipi, vites tipi gibi 6 farklı bilgisini alıyor. Bu bilgilere göre detaylı bir model tipi listesi de sunuyor.

Toplu sorgulama yapabilmenizi de sağlayan CarData, bir sonraki adımda kilometre bilgisini soruyor. Buradaki pergel açıklığı 1000 km'den 200.000 km’ye kadar araçların fiyatını hesaplamanıza imkan tanıyor.

Bir sonraki aşamada ise 10'dan fazla nokta için boya veya değişen parça bilgilerini alıyor.

CarData tüm bu bilgileri aldıktan sonra en düşük, en yüksek ve ortalama fiyat grafiğini karşınıza getiriyor. Hedeflenen bayi kâr marjına göre alım fiyatını hesaplamanızı da sağlıyor. Ayrıca ilgili aracın 0 km liste ve kampanyalı fiyat bilgilerini de gösteriyor.

Türkiye çapındaki 250'ye yakın bayide kullanılıyor

Hüsamettin Yalçın / Eurotax

Eurotax Türkiye Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, 11 yıldır Türkiye otomotiv pazarında edinilen tecrübeyle bu ürünü geliştirdiklerini söylüyor ve benzer ürünlerin otomotiv sektörünün kabul ettiği ikinci el fiyatlarından çok uzak sonuçlar sunduğunu iddia ediyor. Modülün şu anda 5 otomobil markasının tüm Türkiye çapındaki 250'ye yakın bayisi, 7 filo kiralama şirketi, 5 sigorta şirketi ve 4 banka tarafından kullanıldığı bilgisini veren Yalçın, bu yılın ilk çeyreğinin sonunda çalışılan kurum sayısının 2 katına çıkarmayı hedeflediklerini de paylaşıyor.

Hüsamettin Yalçın, bir çok açıdan başka ürünlerde olmayan özellikler sunduklarını söylüyor ve tam olarak 2006 ve üstü modellerde 11.204 model tipine dair güncel 2.el değerini verebildiklerini aktarıyor. iOS ve Android mobil uygulamasına sahip olduklarını da ekliyor.

İki önemli nokta

CarData'nın sektörel standartları için etkili ve hızlı sonuç veren bir ürün ortaya koyduğunu söyleyebilirim. Ancak iki noktada kıyaslamaya açık olduğunu da belirtelim. Birincisi bazı benzer servislerin 2006 altı modeller için de fiyatlandırma bilgisi sunması ve hasar bilgileri konusunda daha detaylı (Boyalı/Değişmiş/Çizik/Hasarlı/İşlem Görmüş) değerlendirme yapması. İkincisiyse CarData'nın şimdilik sadece otomobil bayileri, sigorta ve filo kiralama şirketleri ile banka ve finans kuruluşları kullanılabiliyor olması. Fakat Eurotax Türkiye Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın ise bu iki konuyla ilgili olarak CarData'nın yakında tüketici uygulamasını çıkaracağını ve Eurotax'ın bir 'Büyük Veri' şirketi olarak sunduğu rakamların daha iyi sonuçlar sunduğunu söylüyor.

Özetle CarData, belli açılardan sınırlı değerlendirme yapsa da arkasında bir veri şirketi olmasının getirdiği avantajlara da sahip. Şirketin ilerleyen aylardaki büyümesi de ortada daha iyi bir ürün olup olmadığını gösteren bir delil olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.