Otobüs duraklarını konuşturan Sesli Durak, Buluşum destek kampanyasına başladı

Otobüs duraklarını konuşturan Sesli Durak, Buluşum destek kampanyasına başladı

İyi haber: Türkiye'de teknoloji odaklı sosyal girişimlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bunlara geçtiğimiz yıl sonunda eklenen bir yenisi Sesli Durak, Boyner Grup'un kitle kaynaklı fonlama platformu Buluşum'daki kampanyasıyla destek topluyor.

Sesli Durak, farklı yazılım şirketlerinde çalıştıktan sonra OKB Teknoloji şirketini kuran Onur Kılıç'ın projesi. Görme engelli arkadaşlarının ihtiyaçlarından yola çıkarak proje üzerinde çalıştığını söyleyen Onur'un Sesli Durak mobil uygulaması, bir otobüs durağında beklerken yaklaşan otobüsün sesli anonsunu telefonunuzdan duymanızı sağlıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu toplu taşıma kullanan görme engelliler için kritik bir sorun çünkü günümüzün engelli koşulları onları bu tip konularda sürekli başkalarına bağımlı hale getiriyor. Engelleri kaldırmayı amaçlayan Onur, daha önce beacon'larla denenen projeler olduğunu ancak başarıya ulaşamadığını söylüyor.

Sesli Durak yalnızca görme engelliler için geliştirilmiş bir uygulama ve bu yönüyle Moovit gibi popüler toplu taşıma uygulamalarından ayrışıyor. Google Talkback ve Voiceover ile entegre olan Moovit, kullanıcılara yol boyunca Canlı Yol Tarifi, durakları yaklaştığında İnme Zamanı Bildirimleri ve durağa geldik gibi bildirimleri alabiliyor. Ancak Google Talkback'ın düzgün çalışan tts (text to speech) engine'i yok ve kurulumu oldukça zahmetli. Sesli Durak'ın bu yüzden Android'in tts'ini kullanmayıp, orijinal sesleri kendilerinin kaydettiğini söylüyor Onur. Bu, kurulum anında ciddi kolaylık sağlıyor. Sesli Durak sadece görme engelliler için geliştirildiğinden kullanıcı uygulamayı her açtığında doğrudan bilgi almaya başlıyor. Yani kullanımı benzerlerine göre epey kolay.

Konum bazlı Sesli Durak uygulaması ilk kez geçtiğimiz Kasım'da Android için yayınlanmıştı. Projeyi desteklemek isterseniz www.bulusum.biz adresine gitmeniz gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.