İç mekan navigasyonuyla görme engellilerin hayatını kolaylaştıran Sesli Adımlar, tüm dünyaya yayılmak istiyor

İç mekan navigasyonuyla görme engellilerin hayatını kolaylaştıran Sesli Adımlar, tüm dünyaya yayılmak istiyor

Dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de görme engellilerin hayatını kolaylaştıran cihaz ve uygulamalar geliştiriliyor. Bu alandaki örnek işlerden biri olan Sesli Adımlar (LoudSteps) artık iç mekan navigasyon özelliğiyle görme engellilerin daha rahat bağımsız hareket etmesini sağlıyor.

Hatırlatmak gerekirse Sesli Adımlar, 2014'te kurumsal projeler geliştirmeye odaklanan teknoloji girişimi Boni''nin Türk Telekom desteğiyle geliştirdiği bir projeydi. Görme engellilerin toplumsal yaşama uyum sağlamasını kolaylaştırmayı Sesli Adımlar, o tarihte beacon'lar üzerinden giderken artık iç mekan navigasyonuyla daha etkin bir erişim imkanı sunuyor.

Görme engellilerin kapalı mekânlarda yardıma ihtiyaç duymadan dolaşıp ihtiyaçlarını giderebilmelerini, sosyalleşebilmelerini sağlayan Sesli Adımlar (iOS) uygulaması, akıllı telefonları üzerinden sesli yönlendirme hizmeti sunuyor ve üniversite kampüslerinden eğlence alanlarına, havaalanlarından hastanelere, kamu binalarından alışveriş merkezlerine kadar birçok halka açık alanda yönlendirme yapabiliyor. Şimdiye dek AVM ağırlıklı* giden Sesli Adımlar, bundan sonra kamuya açık her türlü binayı sisteme dahil etmeyi hedefliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=eKw7qwXrmrw

Yurtdışında yaygınlaşıyor

National Federation of the Blind Indoor Navigation Challenge’ta 6 büyük uygulama arasında en iyi uygulama seçilen Sesli Adımlar, kitlesel içerik girişine de açık. Yani herhangi bir ülke ve şehirden uygulamaya veri entegre edebiliyor veya geliştiriciler açık kaynaklı uygulamayı geliştirebiliyorlar. Aldığımız bilgilere göre Sesli Adımlar, şu anda görme engellilerin 'Outdoor Navigasyon’da yaygın olarak kullandığı Seeing Eye GPS ve BlindSquare uygulamalarına da entegre olmuş durumda ve bu uygulamalar kendi kullanıcı kitlelerine, Sesli Adımlar aracılığıyla Indoor Navigasyon sağlayabiliyor.

Sesli Adımlar uygulaması sayesinde görme engelliler akıllı telefonları üzerinden konum belirleme, mağaza ve tuvalet, çıkış, danışma gibi temel ihtiyaç alanlarına sesli olarak yönlendiriyor. Uygulama sayesinde, gitmek istenilen mağazanın, asansörün, alanın vs. hangi katta olduğu ve nerede bulunduğu saat yönü kurgusunda direktiflerle sesli olarak öğrenilebiliyor. Yurtdışından gelen engellileri de düşünen Sesli Adımlar, Türkçe'nin yanında İngilizce de hizmet veriyor. Almanya ve Arapça dilleri ise geliştirilme aşamasında.

Operatör bağımsız ve ücretsiz olarak indirebilen Sesli Adımlar, bina yönetimlerine sunulan bir arayüzle yangın, deprem, su baskını gibi acil durumlarda, bina içindeki tüm engellileri uyararak en yakın çıkıştan acil tahliye olmasını sağlayabiliyor.

Aldığımız bilgilere göre Sesli Adımlar bugüne kadar 24 binden fazla indirilmiş. Uygulamaya son olarak eklenen ‘Beni Buraya Götür’ özelliği, akıllı telefonlardaki harita uygulamalarıyla entegre olarak, engelli bireylerin gitmek istedikleri konuma yönlendirme yapıyor. Google Maps veya iOS Maps uygulamaları üzerinden yönlendirme yapılabiliyor. Bu noktada Apple'ın da iç mekan navigasyonu konusunda atılım yapmakta olduğunu paylaşmadan geçmeyeyim.

Boni'de neler oluyor?

Boni'nin kurucusu Sarper Sılaoğlu, son dönemdeki gelişmelerle ilgili olarak da şu bilgileri paylaşıyor.

Boni olarak İTÜ-Gate sonrası, Elm Spring hızlandırma programıyla ABD’de Boni Inc.’i kurduk ve küçük bir yatırımla iki kişilik bir ekip atadık. ABD, dünyadaki navigasyon uygulamalarının veri standartlaşması ve paylaşımı için bir fon tahsis etti ve bu fonda Boni Inc. ile Sendero Group, BlindSquare, Indoo.rs ve Radius Networks, 'indoor' standartlarını belirleyip, veri paylaşım modellerini kuruyorlar. ABD, İngiltere ve Avustralya’da en çok kullanılan navigasyon uygulaması Seeing EYE da 'indoor' konum servislerinde Boni’nin çözümü kullanıyor.

Diğer yandan ev otomasyonuyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor ve bu konuda da yakın zamanda bir duyuru yapmayı planlıyoruz.

Sılaoğlu son olarak Sesli Adımlar'a özellik eklemeyi planladıklarını da ; bedensel engelliler için asansöre veya rampalara nasıl erişeceklerini gösteren 'erişilebilir yollar' bilgisi; zihinsel engelliler için yardım/asistan çağırmayı sağlayacak bir acil durum düğmesi. Bu sayede daha fazla kişiye yardımcı olmayı hedefleyen Sesli Adımlar, bu sene Dünya Mobil Kongresi kapsamındaki GLOMO Ödülleri’nde “Erişilebilirlik ve Kapsayıcılık için En İyi Mobil Kullanım” kategorisinde 170’ten fazla proje arasından sıyrılıp birincilik ödülünü elde etmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.