IBM, blockchain'i ticari bir servis olarak sunmaya başladı

IBM, blockchain'i ticari bir servis olarak sunmaya başladı

IBM, bulut servislerini yapay zekadan kuantum bilişime gelişmekte olan teknolojilere hızla adapte etmeye devam ediyor. Bu teknolojilerden biri de blockchain ve IBM yaklaşık bir yıldır devam eden çalışmalarının sonucunda blockchain'i bir servis olarak sunmaya başlıyor.

Linux Foundation "ev sahipliğinde" geliştirilen açık kaynak kodlu Hyperledger Projesi'ne ait Fabric kodlarını kullanan IBM'in blockchain servisinin adı IBM Blockchain. Bir süredir betada olan servisinin bugün resmi lansmanını yapan IBM, kurumsal şirketlerin kamuya açık servisi kullanarak özel blockchain ağları oluşturmalarını sağlıyor. IBM'in açıklamasına göre Fabric blockchain, saniyede bin işlemi gerçekleştirebilmesiyle kurumsal şirketlerin ihtiyaçlarınca cevap verebiliyor.

Servisi kullanan iki uygulamayı örnek veren IBM'in paylaştığı ilk örnek SecureKey ortaklığıyla geliştirilen  blockchain tabanlı bir kimlik doğrulama sistemi. Kanada'dan Bank of Montreal, Royal Bank of Canada, Bank of Nova Scotia, Canadian Imperial Bank of Commerce ve Toronto-Dominion Bank olmak üzere altı bankanın 27 milyon dolar yatırdığı bu proje bir PPP yani kamu-özel sektör ortaklığı projesi. IBM'in verdiği ikinci örnekte, Çin'den enerji şirketi Energy-Blockchain Labs,  karbon kredilerinin ticaretini yapmak için IBM Blockchain tabanlı bir tür piyasa oluşturuyor. Her iki platformun da yıl sonuna kadar lansmanının yapılmış olması planlanıyor.

IBM Blockchain, IBM'in Bluemix bulut bilişim teklifleri arasında sunuluyor. Fabric'in aktive edilmesinden sonra sunulan ilk ticari servis olma ünvanına sahip olan IBM Blockchain, KOBİ'lerden büyük işletmelere uygulama büyüklüğüne göre fiyatlandırılıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.