Spotify ücretsiz kullanıcıların bazı müziklere erişimini neden kısıtlamaya başlıyor?

Spotify ücretsiz kullanıcıların bazı müziklere erişimini neden kısıtlamaya başlıyor?

Spotify, farklı içerikleri platformuna dahil etse de hala dünyanın en büyük online müzik dinleme servisi olma ünvanını koruyor. 50 milyonu ücretli abone olmak üzere 100 milyon aktif kullanıcısı olduğunu açıklayan şirket, yayın politikasında önemli bir değişikliğe gidiyor. Financial Times'ın haberine göre Spotify, ücretsiz kullanıcıların bazı şarkılara erişimini kısıtlamaya başlayacak.

Spotify'ın karlılık sorunu ve yoğun rekabete karşı yanıtı olarak düşünebileceğimiz sınırlama, bazı içeriklerin özel hale getirileceği anlamına geliyor. Haliyle bu özel içeriklere de yalnızca ücretli üyelerin erişimi sağlanacak. Halihazırda Apple Music ve Tidal'ın uyguladığı bu stratejiyi kısmen takip eden Spotify, böylelikle ücretli aboneliği özendirecek. Bunun karşılığında ise ücretsiz çalınan şarkıların sayısının azalması söz konusu olacak. Peki neden?

Öncelikle Spotify'ın ücretli üyelerinin artması, kayıt şirketlerine daha fazla telif ödeyeceği anlamına geliyor zira ücretsiz katmanda çalınan şarkılar için telif ücretleri daha düşük. Spotify'ın buna rağmen özel içeriğe yönelmesi ise, söz konusu özel içeriklerin dinlenme sayılarıyla milyonlara ulaşma potansiyeline sahip olması. Bugünkü durumda Taylor Swift'ten Beyoncé'ye onlarca şöhretin yeni albümlerinin günler bazen haftalar sonra Spotify'da yer alması önemli bir sorun ve Spotify bu soruna artık bir çözüm bulmayı umuyor.

Premium kullanıcılara özel teklifler sunulması, Spotify'ın 2014 sonunda Taylor Swift ile yaşadığı krizden sonra edindiği tutumu değiştirmeye başladığı anlamına geliyor. Geçen zaman, Spotify'ın haklı ya da haksız olduğundan bağımsız, dönüşümüne devam eden endüstri için doğru pozisyonun ne olduğunu anlamasına fazlasıyla yetmiş olmalı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.