Türkiye'den çıkan 'Textile Tech' girişimi Thread in Motion, akıllı ve dokunmatik kumaşlar üretiyor

Türkiye'den çıkan 'Textile Tech' girişimi Thread in Motion, akıllı ve dokunmatik kumaşlar üretiyor

Sizlere 'İnteraktif Tekstil' ya da 'Textile Tech' girişimi olarak tanıtabileceğimiz Thread in Motion'ın temelleri 2012 yılında atılmış, şirketleşme süreci ise 2016'da tamamlanmış.

Kumaşları adeta akıllı hale getiren bir teknoloji geliştiren girişim, örneğin cep telefonunuza gelen mesajları ceketinizin-montunuzun kolundan görebilmenizi, kolunuza aynı bir dokunmatik ekranmışcasına harf ya da ikon çizerek hava durumu veya güncel haber bilgilerini takip edebilmenizi sağlıyor.

Kulağa biraz fütüristik gelse de; genç girişimciler teknolojilerini yazının sonunda bulabileceğiniz konsept videoda uygulamalı olarak anlatıyor ve ilk ürünleri olan Skadi Jacket'ı da önümüzdeki yıl piyasaya sürmeyi planlıyor.

Girişimin kurucu ortaklarından Kadir Demircioğlu ile konuştuğumuzda kendisi uluslararası arenada benzer bir iş olarak yalnızca Google ve Levi’s tarafından geliştirilen Jacquard'ı örnek gösteriyor.

Thread in Motion, kullanım alanına göre kumaşlara dokunmatik ekran, sıcaklık ve basınç kontrolü gibi 28 farklı özellik işleyebiliyor

Öğrencilik yıllarında açılan küçük çaplı bir tekstil fabrikasından Textile Tech girişimine...

Kadir Demircioğlu, Ömer Özgel ve Rahim Öner kurucu ortaklığında kurulan girişim, aldığımız bilgiye göre şu sıralarda birinci yatırım turunu kapatmak için hem yurtiçi hem de yurtdışında görüşmelerini sürdürüyormuş. Diğer yandan Thread in Motion'ın StartersHub bünyesindeki Startupbootcamp Istanbul 2016 girişimlerinden biri olduğunu da belirtelim.

Girişimin kuruluş hikayesi ise oldukça ilginç. Öğrencilik yıllarından küçük bir fabrikası/atölyesi açan Kurucu Ortak Demircioğlu, daha sonra Mekatronik Mühendisi olmuş ve tekstil ile mühendisliği aynı potada eritmeye karar vermiş.

Thread in Motion'ın gelir modeli hem B2B hem de B2C'ye dayanıyor

Hem B2B hem de B2C gelir modeline sahip olan girişim, endüstri 4.0 alanında fabrikalar için özel üretim yayıp bunları ürün başına lisanslama bedeli üzerinden satıyormuş. Bu arada henüz projeler başlamamış ancak askeri ve sağlık alanında da bazı talepler olduğunu söylemiş olalım. Buna ek olarak Thread in Motion, B2C şekilde yukarıda da kısaca bahsettiğimiz Skadi Jacket ürününü piyasaya sunmak istiyormuş.

Biraz da girişimin sahip olduğu teknolojiden bahsetmek gerekirse; tekstil, donanım ve yazılımı birleştiren Thread in Motion, öncelikle altın, gümüş veya bakırı incelterek üzerinin pamuk, polyester ve yün ile kaplanması işlemini yerine getiriyor. Sonrasında elde edilen iplikleri özel dokuma yöntemleri kullanarak akıllı kumaşına entegre eden Thread in Motion, tahmin edebileceğiniz gibi sadece mobil uygulama ile değil, endüstri 4.0 gibi alanlarda kullanılmak üzere detaylı bir veri alışverişine olanak tanıyor.

Girişimin ilk ürünü Skadi Jacket ise akıllı kumaş taşıyan bir outdoor-kayak montu olarak tasarlanmış. Eylül başında Kickstarter'da satışa çıkması planlanan ürün girişimcilerin işleri yolunda giderse önümüzdeki kış Türkiye'deki mağazalarda satışta olacakmış.

Girişimciler, tekstil ürünlerinin olduğu her alana entegre olmak istiyor

"Smart Textile mevcut ürünlerinize entegre olabilen bir teknoloji"

Giyilebilir teknolojilerin insanların hayatlarına ek bir ürün sokmak istememesi sebebiyle istenilen noktaya gelemediğini söyleyen Kadir Demircioğlu, Thread in Motion'ın da yer aldığı akıllı tekstil ürünleri içinse şunları dile getiriyor: "Smart Textile mevcut ürünlerinize entegre olabilen bir teknoloji. Tekstil alanının büyüklüğü, her alanda mevcut teknolojinin kullanılabilirliği ve kullanılan alanda sağlamış olduğu faydalar neticesinde pazarın artan bir ivme ile ilerleyeceği görüşü hakim."

Bunun dışında uzun vadede tekstil ürünlerinin olduğu tüm noktalarda hizmet vermek isteyen Thread in Motion, şu sıralar bu yıl sonuna kadar satışa sunmak istediği akıllı ceket Skadi için çalışıyor. Girişimle ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.