Avrupa'da rüzgardan elde edilen enerji miktarı, kömürden üretilen enerjiyi aştı

Avrupa'da rüzgardan elde edilen enerji miktarı, kömürden üretilen enerjiyi aştı

Bir çok kişi fotovoltaik güneş panellerine daha çok aşina olsa da büyük ölçekli yenilenebilir enerji üretiminin en önemli oyuncularından biri rüzgar enerjisi.

Avrupa'da ilk kez kurulu rüzgar enerjisi gücü, kömürle çalışan elektrik santrallerinin toplam enerji üretimini aştı. Bu artış dolayısıyla önümüzdeki 10 yıl içerisinde hem karada hem de denizde kurulacak rüzgar enerjisi gücünün kat kat artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

WindEurope tarafından yayınlanan istatistiklere göre 2016 yılında 26 AB üyesi ülkede kurulan yeni rüzgar türbinlerinin üretim kapasitesi 12.5 gigawatt'a kadar çıkmış. Bu türbinlerin %10'undan biraz fazlası denizde kurulmuş. 2015 yılına nazaran rüzgar projelerinin azalması bekleniyordu fakat Almanya 2016 yılı başında yeni teşvikler vererek daha fazla projenin kurulması ve kurulananların daha hızlı tamamlanmasını sağlamış.

Avrupa'da kurulu toplam rüzgar enerjisi gücü 154 gigawatt'a kadar çıkmış durumda. 2016 yılında eklenen yeni tesisler sayesinde ilk defa kömürden elde edilen enerjiden daha fazlası elde edilmeye başlanmış. Kömürden şu nada 152 gigawatt kadar enerji elde ediliyor. Bu artış sayesinde bazı eski kömür santrallerinin kapatılması sağlanmış. Şu anda rüzgar türbinleri ve güneş panelleri sayesinde elde edilen yenilenebilir enerji Avrupa'nın toplam enerji ihtiyacının %10 kadarını karşılayabiliyor.

Geçtiğimiz yıl Avrupa'da rüzgar türbinlerine yapılan yatırım miktarı 30 milyar doları aşmış. Bu yatırımın %44'ünü Almanya tek başına yapmış.

Uzmanlara göre ilerleyen yıllarda denize kurulacak olan rüzgar türbinlerinin oranları çok daha fazla olacaktır. İngiltere, artık rüzgar türbinleri için finansal teşvik vermeme kararı aldığı halde denizlerde kurulacak olan türbinler için 2020 yılına kadar teşvik vermeye devam edeceğini açıklamış.

Avrupa ülkeleri yenilenebilir enerjiye yaptıkları yatırımı her geçen yıl artırırken Fransa, şu anda enerji ihtiyacının neredeyse yarısının nükleer santrallerden karşılıyor ve nükleer enerjinin de düşük karbon salınımı nedeniyle kullanımının arttırılabileceğini düşünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.