Dataizm çağının uygulaması Gyroscope, hayatımızı bir veri bütünü olarak ele alıyor

Dataizm çağının uygulaması Gyroscope, hayatımızı bir veri bütünü olarak ele alıyor

Facebook, bundan 6 yıl önce Daytum'u satın aldığında Nicholas Felton'ın kişisel verilerimizi bir araya toplama planı yarıda kalmış ve/veya sis perdesinin ardında çekilmişti. 2015'te kurulan Gyrosco.pe ise bayrağı Daytum'dan alan bir uygulama ve aldığı yeni tohum yatırımıyla 'dataizm çağının uygulaması' olmaya aday.

Gyroscope, Anand Sharma tarafından basit bir kişisel veri takibi fikri üzerine geliştirilen bir uygulama. Sharma, ilk hedefi sadece kaç tane dürüm (burrito) yediğini ve ne kadar koştuğunu ölçmekmiş. Bu isteğini AprilZero adlı küçük bir projeyle gerçekleştirmiş ama zamanla arkadaşlarının da etkisiyle projeyi genişleterek Gyrosco.pe adlı kişisel verilere odaklanan bir girişim haline getirmiş.

Dataizm çağının uygulaması

Gyroscope tıpkı Daytum gibi kişisel verilerinize derinlemesine odaklanan bir girişim. Tüm verilerinizi tek başına ölçmek gibi hataya da düşmüyor. Sadece HealtKit, Fitbit, Moves, RunKeeper gibi uygulamalardan aktivite bilgilerinizi almakla da yetinmiyor, RescueTime Twitter'a, Withings'den Instagram'a kadar bir çok uygulamadan kişisel verilerinizi bir araya getiriyor. Hatta 23&me ile genetik bilgilerinizi bile Gyroscope'a aktarabiliyorsunuz.

"İnsan bedeninin işletim sistemini geliştirmek" isteyen Gyroscope'un 'dataizm' çağının uygulaması olmak istediğini söylersem sanırım yanılmam. Zira sayılabilir tüm verileri tek bir arayüzde toplayıp bizi insanı bir veri bütünü olarak yorumlamaya çalışıyor. Uyku takibi, hedef belirleme gibi çeşitli ek özellikler sunuyor ve şimdiden ücretli üyelik modeline sahip.

70 binden fazla üyesi var

70 binden fazla kayıtlı üyesi, 3 binden fazla para ödeyen kullanıcısı bulunan Gyroscope'a 600 milyon dolar civarında tohum yatırımı yapan melek yatırımcılar arasında Periscope'un kurucusu Keyvon Beykpour gibi isimler yer alıyor. Anand Sharma, Gyroscope kullanan isimlerin şirkete yatırım yaptığını söylüyor ve bu yatırımla ekipteki mühendis sayısını artırıp veri kaynaklarını artırmayı, veri analizini geliştirmeyi planladıklarını ekliyor. Twitter'ın kurucu ortağı ve CEO'su Jack Dorsey de Gyroscope kullanan önemli isimler arasında yer alıyor.

Gyroscope'un şimdilik sadece iPhone uygulaması var ama uygulama eşlemeleri ve Chrome eklentisiyle kişisel veri haritanızı oluşturmanız mümkün. Ayrıca arkadaşlarınızı ekleyip birbirinizi takip etmeniz mümkün. Hatta Gyroscope'un benzer profilleri eşleştirmek gibi hedefleri de bulunuyor.

Nihayetinde Gyroscope'u yeni Daytum, Anand Sharma'yı da yeni Nicholas Felton olarak tanımlamak sanırım yanlış olmaz. Zira Nicholas'ın kişisel veri haritasının bir benzerini Sharma'nın aprilzero.com sayfasında görmek mümkün. Bana kalırsa önümüzdeki dönemde Gyroscope'un ağırlık vermesi gereken en önemli konu veri gizliliği olacak ve muhtemelen bu yükü kaldırmak için büyük teknoloji şirketlerinden biri tarafından satın alınacak.

Facebook'un eski çalışanları tarafından kurulan Fabric adlı uygulamanın Nicholas Felton danışmanlığında konum tabanlı bir kişisel veri kaydı tuttuğunu da hatırlatmadan geçmeyeyim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.