MIT Tech Review'a göre 2017'de çığır açacak 10 teknoloji

MIT Tech Review'a göre 2017'de çığır açacak 10 teknoloji

MIT Tech Review yılın çığır açacak teknolojilerini seçip, her yıl düzenli olarak 10 Breakthrough Technologies listesiyle yayınlıyor. Yeni teknolojik gelişmeleri analiz edip, bunlar arasında ekonomiden sağlığa ve kültüre farklı alanlarda uzun vadeli etki yapacak olanları belirleyen MIT Tech Review, 2017'ye ilişkin ön görülerini yayınladı.

2017 yılında damga vuracak 10 teknolojik gelişmeyi açıklayan MIT Tech Review, bunlar arasında bazı teknolojilerin hemen bazılarınınsa 10 yıl kadar uzun sürede hayatımızı etkilemeye başlayacağını not ediyor. MIT Tech Review'a göre hayatımızı etkileyecek 10 teknoloji şu şekilde sıralanıyor:

1.Felci Ters Çevirme

10-15 yılda hayatımızı etkileyecek olan bu gelişme sayesinde, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen felç, tarihe karışabilir. Omurga hasarlarından kaynaklanan felci yenecek beyin implantlarında bugün sağlanan belirgin ilerleme, önümüzdeki on yılda felçli hastaların tekrar hareket kabiliyeti kazanmasını sağlayabilir. İmplantlar beyindeki hareket komutlarını "anlayıp" hedef organa elektrik sinyalleriyle iletilmesini sağlıyorlar.

2. Sürücüsüz Kamyonlar

Önümüzdeki  5-10 yılda yollarda olması beklenen sürücüsüz kamyonlar ABD'de milyonlarca kamyon sürücüsünün işine öyle ya da böyle son verecek. Tüm lojistik zincirini etkileyecek olan geliştirme için Volvo Trucks, Daimler Trucks ve Peterbilt ile birlikte Otto, bu alanda çalışmalara tam gaz devam ediyor.

3. Yüz Tanımayla Ödeme

Parmak iziyle giriş yerine yüz tanımayla kimlik doğrulama halihazırda Çin'de kullanılan bir yöntem. Face++ adı verilen bir milyar dolarlık değerlemeye sahip girişimin başı çektiği bu teknoloji, başta para transferi olmak üzere birçok farklı alanda kimlik doğrulamak için kullanılıyor. Yüz tanıma ve deep learning alanındaki gelişmelere borçlu olduğumuz teknoloji, alışverişlerde sıklıkla kullanılabilir. Bunun yanında hükümetlerin (potansiyel) "suçluları" takip etmek için bu teknolojiye başvuracaklarına şüphe de yok.

4. Kuantum Bilişim Pratiği

Önümüzdeki 5 yıl içinde kullanımda olması beklenen kuantum bilgisayarlar, zamanı onlarca kat hızlandırma potansiyeline sahip. Bugüne kadar kuantum bilişim çalışmalarıyla adını duyduğumuz D-Wave ile birlikte, QuTech, Intel, Microsoft ve IBM'in bu alandaki çalışmaları yakın zamanda önemli bir eşiğe gelmemizi sağladı. 

5. 360 Derece Selfie 

Bugün kullanımda olan teknoloji, 360 derece kameraların 500 doların altında fiyatlara rahatlıkla satın alınabilmesi sayesinde yaygınlaşıyor. Ricoh, Samsung, 360fly, JK Imaging, IC Real Tech, Humaneyes Technologies bu alandaki ana oyuncular. Gelişmeler 360 derece görüntü ve deneyimin bir video standartı haline gelebileceğini işaret ediyor. Bugünkü iki boyutlu deneyimi öyle ya da böyle eski moda hale gelecek. 

6. Sıcak Güneş Pilleri

Güneş enerjisi gelecek olarak görünse de, yaygın şekilde kullanılmasını sağlayacak verimlilik için birkaç önemli adım daha gerekiyor. Örneğin enerjinin absorbe edilmesini sağlayan solar panellerdeki materyalin kapasitesini arttıracak ciddi iyileştirmelere ihtiyacı var. MIT bilim insanları bu engeli aşmayı, enerjiyi ısı olarak depolayıp, tekrar ışığa dönüştüren fotovoltaik piller geliştirerek başardırlar. Teknolojinin hayatımıza girmesi için 10-15 yıl gerekiyor.

7. Gen Terapisi 2.0 

ABD'de ilk gen terapisi tedavileri onay aşamasında ve bunu çok sayıda farklı tedavinin izleyeceği tahmin ediliyor. Gen terapisi hastalıkların kaynağına indiği için kanserden kalp hastalıklarına genetik yolla aktarılan pek çok hastalığın tedavisinde çığır açılmasını sağlayabilir.

8. Hücre Atlası 

İnsan bedenindeki 37 trilyon (muhtemelen daha fazla) hücreyi kataloglama projesi. Mark Zuckerberg ve eşi Dr. Priscilla Chan’in 2015 sonunda kurduğu ve 3 milyar dolar bağış yaptığı Chan Zuckerberg İnisiyatifi bünyesindeki Biohub, University of California, Berkeley, University of California, San Francisco and Stanford’dan mühendis ve araştırmacıları bir araya getiriyor. Stanford’ın tanınmış mucit, girişimci ve 135 adet patentin yazarı biyoteknoloji araştırmacısı Dr. Stephen Quake’in ortak Başkanı olduğu Biohub’ın dünya çapındaki diğer araştırmacılarla ortak yürüttüğü Hücre Atlası projesi yaygın hastalıkların tedavisi için bir mihenk taşı niteliğinde olabilir, eğer başarıya ulaşabilirse.

9. Nesnelerin Botneti

Botnet saldırıları 2000'lerin başından beri gerçekleşiyordu diyen MIT Tech Review, ucuz kameralardan dijital video kayıt cihazlarına kadar internete bağlı cihazların sayısında bugüne kadar gerçekleşen rekor artışın getirdiği riske dikkat çekiyor.

10. Pekiştirmeli Öğrenme

Reinforcement Learning sayesinde bilgisayarlar bir yazılımcının onlara asla öğretemeyeceği şeyleri kendi başlarına öğrenebilme kapasitesine kavuşuyor. Sürücüsüz araçlarda kullanılan yapay zeka yaklaşımı, önümüzdeki 1-2 yılda yaygınlıkla kullanılacak.

Görsel Kaynak: MIT Tech Review

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.